„Že jsme s vámi šli.“ „Klepete se strachy.“ Rozkol Fialovy vlády. Veřejně

28.07.2023 9:17 | Analýza

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) tento týden zveřejnil tezi, podle které je třeba reálně uvažovat o koalici ANO a ODS i na parlamentní či vládní úrovni. Že se v politických kruzích našli lidé, kterým toto řešení není po chuti, se nelze divit. Někteří už litují vstupu do pětikoalice. Podporu tato myšlenka zatím ale nemá ani v celé ODS. Podle Zahradila je to ale jediné řešení, dalším by byla práce v opozici a postupný zánik strany a značky ODS. Piráti jsou prý ve vládě trpěni jen kvůli STANu, zaznělo také z poslaneckých úst.

„Že jsme s vámi šli.“ „Klepete se strachy.“ Rozkol Fialovy vlády. Veřejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řádné jednání sněmovny. Na pořadu schůze například zavedení nebo spíše nezavedení datových schránek občanům

Jan Zahradil se takto vyjádřil na svém twitteru v souvislosti s článkem na serveru E15, který vyšel pod titulkem: Koalice ANO a ODS může být dobré řešení.

A co že to europoslanec opravdu napsal?

„Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ vyjádřil se Zahradil zcela jasně a svá slova ještě doplnil o konstatování, že prvním krokem by měla být samostatná kandidátka do Evropského parlamentu.

 

Tato poznámka měla zřejmě evokovat europoslancovo zklamání z toho, že probíhají jednání o tom, že by do tzv. „evropských voleb“ měla jít opět pohromadě koalice SPOLU, tedy ODS a dvou podle Zahradila „tříprocentních stran“ – TOP 09 a KDU-ČSL.

Zde je třeba dodat, že podle nedávného průzkumu se TOP 09 pohybuje na hraně volitelnosti do Parlamentu a KDU-ČSL se ocitla hluboko pod touto hranicí, neboť atakuje pouhá dvě procenta voličské podpory.

Toho si je vědom i např. redaktor a komentátor serveru SeznamZprávy Jindřich Šídlo, který Zahradilovi napsal pod jeho příspěvek, že jeho argumenty jsou naprosto logické. Na druhé straně se novinář obává, aby nebyla ODS pod příliš velkým vlivem ANO, pokud by počet jejích poslanců byl v koalici oproti ANO markantně nižší.

„Samozřejmě, je to úplně logický, jen může být trochu problém, pokud by ODS měla půlku poslanců oproti ANO,“ napsal k tomu.

Zahradil na jeho obavy reagoval pragmaticky, a to sdělením, že jsou jen dvě možnosti. Tou první je zmíněná koalice s ANO a ze druhé plyne ve výsledku zánik ODS.

 

„Tak budou dvě možnosti, že jo.

1. Koalice ANO+ODS.

2. Opozice, zánik značky ODS, její rozpuštění ve Spolu.

Další možnost nevidím.“

Zahradilovy myšlenky, byť se někomu může zdát, že jsou realistické a odrážejí skutečnou situaci, nenacházejí pochopení u některých jeho stranických kolegů, ale ani u dalších členů současné vládní koalice.

„A vida, tak už vyrážejí první ‚zachránci ODS‘ vstříc budoucí koalici s Babišem,“ napsal si na svůj twitterový účet Zahradilův kolega z europarlamentu Mikuláš Peksa (Piráti).

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24677 lidí

„To netrvalo dlouho, stačily 2 roky premiéra a ministra financí z ODS, státní deficit obrovský, chaoticky tlačeným a sociálním rozpočtovým škrtům, pár průzkumů, že to lidi štve a je to,“ zhodnotil stávající situaci a zalitoval, že Piráti vůbec vstoupili do vládní pětikoalice.

„Upřímně lituju, že jsme se jako strana nechali přesvědčit do této koalice, s takovými spojenci člověk ani nepotřebuje nepřátele,“ poukázal na nepevné koaliční vazby uvnitř vládního uskupení Peksa, který v dalším průběhu diskuse ještě upřesnil, že za pirátské ministry se nestydí, ale za další průšvihy ano.

 

„Ale jo, za naše ministry jsem rád. Ale za všechny průšvihy s tichými víny atp. se stydím.“

Sdělení zakončil povzdechem, že si je vědom toho, že po volbách se Piráti dostali do situace, kdy pro ně žádné řešení nebylo dobré.

„A ano, vím, nebyla pro nás dobrá alternativa.“

Jan Zahradil ale jeho slova vidí jinak a poukázal na možné obavy Pirátů z toho, že by se po následujících parlamentních volbách ocitli mimo vládní lavice, tedy v opozici.

„Jj, klepete se strachy z opozičních lavic po 2025. Fair enough, potřebujete to jak sůl. Vládě jste ještě nedorostli a trpíme vás tam jen kvůli STANu,“ nebral si servítky Zahradil.

Podporu Zahradilově vidění současné vnitropolitické situace a spolupráce ODS s ANO nevyjádřil ani jeho stranický kolega Martin Kupka (ODS), současný ministr dopravy ve Fialově vládě.

Potvrdil to i server Novinky.cz, který se zeptal právě Kupky.

„Když si jenom promítnu, jak se vyjadřují představitelé hnutí ANO v posledních týdnech, tak jakoukoli spolupráci vylučuji,“ řekl Novinkám ministr dopravy Kupka.

Dodejme, že sám Jan Zahradil se hodlá z Evropského parlamentu stáhnout a avizoval návrat do národní politiky. V ODS s tímto návratem rozhodně ožijí spory dvou táborů, které se postupem času vyprofilovaly. Jedním z nich je ten Fialův, který zastává současnou vládní linii, ten druhý hlásá návrat ke kořenům a „staré dobré ODS“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zahradilovi, jako jedinému z ODS,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusešumavak , 28.07.2023 10:48:45
zůstal rozum v hlavě, u ostatních o kvalitě obsahu lebeční dutiny nepochybuji . Mám ale obavu, že skončí jako Václav Klaus ml., v bolševické ODS se vlastní názor neodpouští.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …