„Zeman – ostuda celé země!“ Hrušínský se dozvěděl, co chystal Babišův kabinet. Odnesl to i Zeman

10.07.2021 20:10

Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se dozvěděl, že vláda Andreje Babiše (ANO) chystala drasticky snížit státní pomoc postiženým oblastem Moravy, kudy se 24. června prohnalo tornádo. Čím více darovali sami občané, tím více chtěla Babišova vláda osekat pomoc zasaženým oblastem. Hrušínského záměr vlády odrovnal. Ve varu se pustil i do Zemana.

 „Zeman – ostuda celé země!“ Hrušínský se dozvěděl, co chystal Babišův kabinet. Odnesl to i Zeman
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Hrušínský se dozvěděl o záměru vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) krátit pomoc lidem zasaženým tornádem o náhrady od pojišťoven a o peníze z veřejných sbírek. „Ministryně hnutí ANO vymyslela, jak obrat lidi postižené tornádem – o jednu miliardu korun, kterou občané v dobročinných sbírkách Moravanům darovali. Sám jsem poslal na účet nadace Adra 15 tisíc korun pro Moravskou Novou Ves. Dostálová chtěla právě o tuto miliardu snížit postižené Moravě státní podporu, což Babišova vláda údajně v tichosti jednomyslně schválila. Jednomyslně. Po vlně kritiky hodila Dostálová hanebný záměr na úředníky a vláda z šíleného nápadu tiše a neochotně vycouvala,“ shrnul známý ředitel divadla.


Tázal se, zdali vůbec „vládní představitelé na obnovu postižené oblasti poslali něco ze svého?“ „Slyšeli jste o něčem podobném? Já taky ne. Kdyby Andrej Babiš poslal ze svých poctivě našetřených úspor jednu miliardu korun – pravděpodobně by pohyb na svém účtu ani nepostřehl,“ komentoval kritizovaný záměr Babišova kabinetu.

Hrušínský sdílel i jednu z příhod na místě. „Premiér a ministryně financí jeli se svým fotografem do oblasti zasažené tornádem pomáhat. Body jsou body, zvláště před volbami. Jeden z Moraváků, kteří přišli o svůj domov, prý mu řekl: ‚Škody způsobené tornádem, pane premiére, dáme do pořádku během dvou let. Škody po vás budou muset napravovat ještě naše děti.‘“

A Hrušínský spustil i vůči prezidentu Miloši Zemanovi. „Prezident, který prohlásí část nejsnadněji zranitelných občanů za bytostně odporné lidi, je hoden nejhlubšího opovržení. Tito lidé prožili osobní trápení, o jakém se Zemanovi nikdy ani nesnilo. Jeho hulvátství a neúcta k lidem v oblasti zasažené tornádem – prezidenti všech sousedních zemí podpořili zasaženou Moravu na rozdíl od Zemana okamžitě – je bohužel ostudou celé země. Hrad oznámil, že v roce 2022 si poletí prezident se svým trestně stíhaným kancléřem a dalšími přáteli dojednat pár dalších obchodů do Číny. Tvrdík, Nejedlý a spol. I lidé z postižené Moravy jim na to přispěli,“ soptí herec.
 

A závěrem dal najevo, že se chystá volit jednu z koalic nadcházejících voleb, na výběr tak bude mít koalici Pirátů a Starostů, koalici SPOLU sdružující lidovce, ODS a TOP 09 a koalici Trikolóry a Svobodných. „Politických šmejdů, sociopatů, sobců a zlodějů myslících jen na sebe a svoje výhody je dnes mezi politiky od listopadu 1989 asi nejvíc. Přesto pár procent poctivých lidí vidím v demokratických koalicích (kéž by jich bylo vidět víc). Ti dávají naději, že se po volbách snad znovu zařadíme mezi slušné země. Doufejme. Nevím, jak vy, ale já je právě proto budu volit,“ prozrazuje Hrušínský.

Lidé z oblastí, kterými 24. června prošla ničivá bouře, mohou na rekonstrukci nebo pořízení nového obydlí získat od státu dotaci až dva miliony korun a až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem. Statici v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím určili k demolici více než 180 domů. Lidé v dobročinných sbírkách na zasažené bouří vybrali více než miliardu korun; právě o tu chtěla Babišova vláda pokrátit pomoc ze státního rozpočtu, po vlně kritiky však raději Babišův kabinet couvl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…