„Zemřou. Ti, co mají.“ Zlá fakta o očkování. Pro důchodce

30.09.2021 11:41 | Ze sítí

Vakcína proti covidu-19 byla prezentována jako způsob, jak ochránit před koronavirem ty nejzranitelnější, tedy seniory. Právě u nich však má nejhorší výsledky v tom, čeho měla dosáhnout. U starších ročníků přibývá nakažených, kteří mají vakcinaci za sebou. Dle virologa Grubhoffera je to kvůli slabší imunitě seniorů očekávatelné a doporučuje, aby se senioři chovali, jako by očkovaní nebyli, tedy s největší opatrností. A imunolog Jiří Šinkora kategoricky prohlašuje, že očkováním do svalu se slizniční virus vymýtit nedá. „Až zemřou všichni, kdo mají, bude z toho další rýma,“ předpovídá. Podle něho je možné očkováním zachránit jen část těch, kteří „mají“ zemřít.

„Zemřou. Ti, co mají.“ Zlá fakta o očkování. Pro důchodce
Foto: Jiří Krušina
Popisek: Při současné, sílící vlně covidu-19 se opět vedou na sociálních sítích i na různých webových portálech vzrušené debaty o prospěšnosti očkování.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí

Jak uvádí Deník N, u nově nakažených lidí nad 65 let je nyní výrazně více očkovaných než neočkovaných. Z celkem 26 nových případů v této věkové skupině jich bylo v úterý 17 po ukončeném očkování. A vakcinovaní převládali mezi nově nakaženými seniory také v minulých dnech. Například v pondělí bylo potvrzeno 56 nových nákaz u této věkové skupiny, z toho 31 bylo po ukončeném očkování. V neděli data ukázala 19 nových případů, z toho 10 po druhé dávce.

Virolog Libor Grubhoffer to označuje za nepříjemné, ovšem očekávatelné, vzhledem k tomu, že imunitní systém seniorů už není tak výkonný jako u mladých lidí. Vakcína tedy prý chrání kratší dobu. „V těchto dnech a týdnech jsou očkovaní senioři exponováni variantě lambda či některé z jejích subvariant a víme, že účinnost dosud používaných vakcín připravených proti původnímu wuchanskému koronaviru je u této mutace nižší, u seniorů může být v průměru dokonce výrazně nižší,“ dodává ředitel Biologického centra Akademie věd.

Imunolog Hořejší míní, že k číslům je nutné přidat správný kontext, totiž že většina seniorů je očkovaná, tudíž převažují i mezi nakaženými. „Kdyby bylo očkovaných 100 procent, samozřejmě by mezi těmi případy byli všichni očkovaní,“ vysvětlil. Také vypočítal, že pokud je očkovaných 6 milionů lidí a vakcína chrání před těžkým průběhem 90 % z nich, tak to stále znamená, že těžký průběh hrozí 60 tisícům očkovaných.

„Už víme, že u očkovaných lidí klesají neutralizační protilátky, tedy ona okamžitá ochrana, velice rychle. Zhruba u 50 % starších lidí během šesti měsíců až pod hladinu, o které si myslíme, že přestává chránit,“ řekl Deníku N imunolog Zdeněk Hel. Virolog Grubhoffer také varuje, že u starších vakcína přestává chránit rychleji a senioři se prý mylně domnívají, že jsou očkováním dostatečně chráněni.

Doporučuje jim opatrnost: „Měli by se chovat jako prakticky nechránění očkováním nebo chráněni jenom velmi málo, tedy s největší opatrností. A to tím spíše, pokud žijí v komunitách seniorů, kde zbývá stále mnoho nenaočkovaných jedinců. Kategorickým imperativem je tedy urychlit doočkování seniorů a současně neotálet s aplikací třetí dávky vakcíny seniorům s dokončeným očkováním.“

K vyhledání a přesvědčení neočkovaných seniorů vyzývá i epidemiolog Petr Smejkal. „Na kolektivní imunitu bych moc nespoléhal, vzhledem k tomu, že nevíme, kolik lidí se s virem setkalo a jak dlouho jim imunita vydrží. Kolektivní imunity očkováním asi nedosáhneme, v tom jsem skeptik, to bychom museli proočkovat 85 procent populace,“ řekl pro Forum24, nicméně uznal že se může mýlit, protože Česku podobné Portugalsko má proočkovaných 80 %.

A možnost, že by očkování mohlo virus vymýtit, definitivně zavrhuje imunolog Jiří Šinkora. „Intramuskulární (do svalu) vakcíny nemohou vymýtit slizniční virus, ani když proočkujeme všechny včetně dětí. Až zemřou všichni, kdo mají, bude z toho další rýma,“ říká a dodává: „Z těch, kdo mají zemřít, se část může zachránit očkováním. Jenom část a očkování všech ostatních je k ničemu.“ Šinkorovi téma covidu-19 a očkování evidentně už leze krkem, protože doplnil: „Všechny ostatní věci jsou kydy a čtěte si je, kdo chcete. Já s tímhle končím. Nemám už čas zabývat se blbostmi.“ Také varoval, že nejčastějším zdrojem infekce budou očkovaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…