10 let od „svržení“ Nečase: Kalousek promluvil

13.06.2023 11:32

MONITORING SÍTÍ Přesně před deseti lety vtrhl Robert Šlachta se svým policejním týmem na Úřad vlády ČR, což pro kabinet Petra Nečase (ODS) znamenalo konec. Jedním z důvodů policejního zásahu byla podle státního zástupce Ivo Ištvana korupce realizovaná přímo na půdě Poslanecké sněmovny. Soud teď Petru Nečasovi navrhl podmíněné i peněžité tresty. A Nečasův ministr financí Miroslav Kalousek se přihlásil o slovo. Uhodil nejen na Šlachtu…

10 let od „svržení“ Nečase: Kalousek promluvil
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

13. června 2013 oslavili statisíce lidí v Česku narozeniny, Tondové svátek a pro Petra Nečase, tehdejšího šéfa ODS i vlády ODS a TOP 09, to byl den, kdy začalo být jasné, že už dlouho předsedou kabinetu nebude.

Na Úřad vlády ČR vstoupila policie a oznámila premiérovi podezření na spáchání několika trestných činů, v nichž měl figurovat jak on sám, tak jeho tehdejší partnerka a dnes manželka Jana Nagyová, dnes Nečasová. Někteří poslanci ODS skončili ve vazbě a Nečas si mimo jiné vyslechl, že se měl dopustit korupčního jednání, když některým poslancům nabízel místo ve státních podnicích, pokud nebudou bránit průchodu finančního balíčku, který prosazoval právě ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

 Po zásahu na úřadu vlády uspořádal dnes již bývalý policista předseda Přísahy Robert Šlachta a státní zástupce Ivo Ištvan tiskovou konferenci, na které hovořili o desítkách kilogramů zabaveného zlata a organizované zločinecké skupině v nejvyšších patrech politiky.

Po deseti letech soud vynesl v korupční větvi nad Petrem Nečasem a jeho ženou Janou Nečasovou rozsudek. Odsoudil je k podmíněným i peněžitým trestům.

„Za skutek, který se nikdy nestal, který si před deseti lety Šlachta s Ištvánem vymysleli, navrhuje po deseti letech státní zástupce tresty… Věřím v úsudek nezávislého soudu právního státu,“ poznamenal k tomu Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

 Kriminalisté rozplétali nejen tuto část celé kauzy, ale také řadu dalších, např. otázku darů, které Jana Nečasová údajně dostávala za to, že pouštěla různé osoby k premiérovi.

Exministr financí přidal k policejnímu zásahu ještě jednu osobní vzpomínku.

„Moje osobní vzpomínka na Šlachtovu razii před 10 lety: Marně jsme si lámali hlavu, proč pro neutajený materiál muselo přijít 8 ozbrojenců v neprůstřelných vestách. Snad proto, že spis měl 7 listů. Jeden policajt na každý list a osmý tomu velel…“ poznamenal Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

A co na to Ivo Ištvan, který jako státní zástupce zásah na Úřadu vlády ČR řídil?

„Ale upřímně řečeno jde o věci, které už nesčetněkrát odezněly. Marně přemýšlím, jaký je motiv novinářů se k tomu každý rok vracet. Je to desáté výročí, takže za rok mi budete volat k jedenáctému výročí? Jaký to má smysl?“ ptal se v rozhovoru pro Deník N. „Kdybyste měl skutečný zájem o tu kauzu, třeba byste volal zítra, protože dnes a zítra probíhá v Praze jeden ze soudů. Váš přístup mi přijde povrchní, protože jde o nějaké výročí. Stejně tak když bylo pravomocně odsouzeno Vojenské zpravodajství. Způsobu vašeho informování veřejnosti nevěřím. … Tohle je smutný případ novináře. Jdete spíše po senzaci, než abyste udělal pořádný rozbor toho, o co v té kauze šlo,“ vyčinil novináři Lukáši Prchalovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda Mirdo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 13.06.2023 11:52:26
že si nepřišli pro tebe. Až lidi, jako ty, budou za mřížemi, pak teprve můžeme říct, že je u nás demokracie a právní stát.....

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …