11 tisíc firem. Kdo bude jejich tváří? Hlásí se „chlap s gulami“

10.05.2023 15:30 | Ze sítí

Kdo bude novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy? O nejvyšší křeslo ve vlivné organizaci, která lobbuje za zájmy 11 tisíc firem v Česku, se letos ucházejí hned čtyři lidé. Jaké jsou podle nich u nás podmínky k podnikání? Co chtějí od státu? A měli by firmy a jejich zaměstnanci platit vyšší daně? O tom se hovořilo v pořadu Peníze a vliv na Českém rozhlasu Plus.

11 tisíc firem. Kdo bude jejich tváří? Hlásí se „chlap s gulami“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28077 lidí
Ještě nikdy nebylo kolem volby nového prezidenta Svazu průmyslu a dopravy tak živo. Posledních dvanáct let ho vedl podnikatel v dopravě Jaroslav Hanák. Letos lavinu zájemců strhl expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek. Poté, co ho do voleb vyslala jako novou tvář zvenčí firma na budování elektrických sítí EGEM ze skupiny miliardáře Daniela Křetínského, přihlásili se další tři „veteráni svazu“. Je to dlouholetý viceprezident svazu Jan Rafaj, člen představenstva Miroslav Palát a bývalý manažer Škody Auto Bohdan Wojnar, který byl ve vedení svazu ještě před dvěma lety. Vítěze bude vybírat na 80 volitelů svazu průmyslu na valné hromadě 16. května.

Za klíčové v jednání s vládou Miroslav Topolánek považuje, aby stát napravil svá selhání v podpoře výzkumu a vysokého školství. Pokud se v této oblasti stát nezlepší, můžeme podle něj zapomenout na vybudování ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou. Vyjednávat chce s vládou také ohledně energetické politiky. Zemi totiž hrozí výhledově nedostatek elektřiny. „Už po roce 2035 nejenom že budeme dovážet, ale budeme mít podle scénářů určitý počet hodin v roce, kdy nebudeme mít odkud dovézt. To znamená, že budeme vypínat neboli optimalizovat,“ zmínil Topolánek.

Podle jeho slov je nutné tlačit vládu ale opravdu brutálně, aby zrychlila tempo na přípravě výstavby nových jaderných zdrojů. „Pátý dukovanský blok vůbec nic nepřináší, ten pouze nahrazuje odcházející dožitý výkon jednoho z bloků. To znamená, že musejí být dva bloky v Dukovanech a dva bloky v Temelíně, a to poměrně rychle. Pokud nás předběhne Polsko, tak nám vlastně schlamstne veškeré kapacity, stavební, odborné a tak dále,“ uvádí Topolánek.

A jak by se díval na reformu státních financí? Co by říkal na případné zvýšení daní z příjmů? „Myslím si, že tu daň z příjmu, tu, kterou takhle v té dané chvíli, bych řekl, populisticky snížili zrušením té superhrubé mzdy, tak bych opravdu, přestože si připadám jako pravicový člověk, a v této situaci bych řekl: tak lidičky, všichni chudneme, zmenšujou se vám platy, reálná hodnota platů, zmenšujou se vám úspory, vy jste dostali před třemi lety tenhle dáreček, ty peníze jste buď uložili, nebo utratili. A my vám teď říkáme docela s hrůzou, nicméně férově, že nechceme, abyste dál chudli. A pokud neuděláme tyto kroky, budete chudnout dál. Takže my to chceme zastavit... A toto je krok, který já bych jako pravicový bývalý politik prostě toleroval, ten mix je samozřejmě na té vládě, je nesmírně složité to rozhodnout, ale říkáme-li, budeme dělat docela brutální a robustní kroky ve výdajích, které můžou znamenat samozřejmě naštvanost velké části společnosti, tak musíme udělat ty kroky i na straně příjmů,“ řekl Topolánek. Úpravu daní v Česku pak považuje za nevyhnutelnou další z kandidátů na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, vystudovaný lékař a šéf asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další katastrofa pro tuto zemi., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 10.05.2023 15:49:58
Pokud zvolí Topolánka do funkce prezidenta průmyslu, celé hospodářství půjde do kytek. Na co šáhne ruka z ODS, to je zkáza.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…