127 milionů eur si nechte! Almužna. Tunisko odmítlo pomoc EU

05.10.2023 8:54

Prezident Tuniska Kais Saíd odmítl plánovanou pomoc ze strany Evropské unie. Tunisko nepřijme nic, co by se mělo podobat almužně, říká Saíd. Částku 127 milionů eur označil za „malou“, odporuje navíc dohodě podepsané v červenci.

127 milionů eur si nechte! Almužna. Tunisko odmítlo pomoc EU
Foto: Repro YouTube France 24
Popisek: Banksyho růžová loď si spolu s dalšími plavidly rozebírá migranty

Tunisko v pondělí odmítlo finanční podporu ze strany Evropské unie. Částka podle něj neodpovídá dohodě podepsané v červenci. „Tunisko odmítá to, co EU oznámila, ne kvůli malé částce… ale proto, že návrh je v rozporu s memorandem podepsaným v červenci,“ uvedl tuniský prezident Kais Saíd.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

„Poklady světa se v očích našeho lidu nerovnají jedinému zrnku naší suverenity,“ uvedl Saíd. „Tunisko, které přijímá spolupráci, nepřijímá nic, co by se podobalo charitě nebo almužně,“ prohlásil.

Prezident již minulý týden odložil plánovanou návštěvu delegace Evropské komise, která měla konkretizovat migrační dohodu. Ministr vnitra Kamel Feki však v této souvislosti odmítl „neshody“ s Evropskou unií, informoval německý deník Welt.

Strategické partnerství, na kterém se Evropská unie v červenci s Tuniskem dohodla, zahrnuje opatření na boj proti pašerákům lidí a zpřísnění hranic, které přišlo v době prudkého nárůstu počtu lodí směřujících z Afriky do Evropy.

Cílem migrační dohody mezi Evropskou unií a Tuniskem je snížit počet uprchlíků přicházejících do Evropy z Afriky vzhledem k tomu, že Tunisko je spolu s Libyí hlavním výchozím bodem pro uprchlíky na jejich cestě přes Středozemní moře do Evropy. Většina jich přichází do Itálie.

Evropská unie v rámci dohody o boji proti nelegální migraci přislíbila Tunisku pomoc ve výši 127 milionů eur. V červenci však dohoda obsahovala příslib částky ve výši miliardy eur.

Nižší částka, kterou Evropská unie oznámila, podle agentury Reuters tuniské orgány znechutila. Tunisko se momentálně snaží zlepšit stav svých veřejných financí, a menší částka tak vyvolala obavy ratingových agentur o nesplacení zahraničních dluhů.

Některé evropské velmoci včetně Německa jsou proti této dohodě mezi Evropskou unií a Tuniskem a jsou toho názoru, že dohoda neřeší otázky lidských práv a politickou situaci v zemi poté, co se prezident Saíd chopil moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přece si tu pakáž nenechají v Tunisu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 05.10.2023 9:44:36
Narozdíl od Evropy ví moc dobře,o jakou svoloč se jedná.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …