1278 Kč. Takhle draze jste nejedli od revoluce. Tesco, Albert, Kaufland – kuřecí, kapr, čokoláda. Máme čísla

27.12.2023 8:10 | Analýza

Česká média i analytici se shodují, že štědrovečerní večeře byla letos opět dražší a šlo o nominálně nejdražší vánoční pohoštění od Sametové revoluce v roce 1989. A to i přes tvrzení supermarketů, že jsou jejich předvánoční ceny „nízké“ a „neporazitelné“. Podívali jsme se tedy, jak jsou ceny u nás „neporazitelné“ v porovnání s Polskem. A nestačili jsme se divit. Pakliže u nákupu kapra, jste v sousední zemi mohli ušetřit desetikoruny, jelikož se prodával za 112 korun za kg, u dalších potravin šlo i o stovky. Kuřecí řízky v Polsku vyšly na 62 Kč, kdežto v Česku stály 166 korun. Okurky v Polsku byly za 22 Kč za kg, zatímco v Česku v menším balení za 36,90 Kč. A za cenu jedné čokolády v Česku si v Polsku můžete koupit rovnou čokolády dvě.

1278 Kč. Takhle draze jste nejedli od revoluce. Tesco, Albert, Kaufland – kuřecí, kapr, čokoláda. Máme čísla
Foto: Repro Biedronka
Popisek: Cena kapra v polském supermarketu Biedronka

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí
Značnou pozornost letos v českých médiích i na politické scéně strhlo během Vánoc téma růstu cen a řešilo se, o kolik se lidem prodražily Vánoce či samotná štědrovečerní večeře. A šlo opravdu o neradostné výpočty.

Přestože analytici i jednotlivá média přišli s různými výpočty, shodovali se v jedné věci – v tom, že si Češi za jídlo nemálo připlatili. Investiční společnost eToro, letos v analýze, na niž upozornila ČTK, uvedla, že letos byla štědrovečerní večere o 16 procent dražší než loni a čtyřčlenná rodina za ni zaplatila až 852 korun, přičemž byl tak letošní Štědrý den nominálně nejdražší od roku 1989. Dle firmy zdražil kapr o 48 korun a připlatili si i ti, kteří dávají přednost řízkům. Kuřecí maso totiž podražilo o 56 procent. Zajímavé je v tomto ohledu, že ještě vloni analytici investiční společnosti eToro zjistili, že kapr s bramborovým salátem a rybí polévkou vyšel na 654 korun, což je o téměř 200 korun méně než letos.  

Také TV Nova informovala, že letos byla štědrovečerní večeře nejdražší od roku 1989 a o ceně 852 korun, což je o 16 procent více než vloni. A SeznamZprávy.cz pak připočetly i nápoje a podívaly se na jednotlivé ceny surovin bramborového salátu a sváteční hostina s rybí polévkou a kaprem, bramborovým salátem a řízky dle nich při připočtení piva či sektu pro čtyřčlennou rodinu rázem vyšla až na 1278 korun.

Přestože se jedná o slavnostní menu, 1278 korun přece jen není částka, kterou by rodiny mohly už v tak finančně napjatý vánoční čas vynaložit bez toho, aby to pocítily a mnozí lidé se tak letos snažili využít alespoň šance ušetřit i pár korun díky předvánočním slevám. Byly ovšem tyto slevy skutečně „neporazitelné“, jak nám tvrdí české supermarkety? Odpověď nám mohou pomoci najít ceny z předvánočních letáků v sousedním Polsku.

Začít můžeme u samotných kaprů, jelikož 100 gramů kapra v sousedním Polsku v supermarketu Biedronka vyšlo na necelé dva zloté, tedy lehce přes 11 korun. A v Česku? V akci v Kauflandu se dal sehnat kapr nejlevněji za 18,90 korun. U kilového kapra jste pak v Polsku mohli zaplatit přes 112 korun, kdežto v Česku 189 korun. A levněji byste u nás kapra nekoupili ani s tím, že byste si jej museli sami zabít a vykuchat – i ten živý byl dražší než porcovaný v Polsku a stál dle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přes 122 korun.



Po kaprovi musí přijít na řadu i druhá nejvíce zastoupená ingredience v tradiční štědrovečerní večeři, což je brambor. Kilo konzumních brambor stálo dle ČSÚ v prosinci průměrně 24,61 Kč. V Polsku? Tam byste kilo pořídili v Kauflandu již za 15,88 Kč. Při koupi 10 kg tak hlavní surovina pro přípravu bramborového salátu vyšla v sousední zemi levněji až o více než 87 korun.

A kdo si raději pochutná na kuřecích řízcích, nákupem v Česku prodělal ještě mnohem víc. Dle ČSÚ se totiž ceny kuřecích řízků v Česku průměrně ještě v listopadu, za nějž máme u nich poslední data, pohybovaly na 166 korunách za kilo. Poláci mohli v Kauflandu řízky při nákupu do tří kil na osobu pak mít jen za v přepočtu 62 korun. Inu to je víc i než ony „neporazitelné“ ceny, o nichž v Česku hovoří Albert, který své kuřecí řízky nabízí za 110 korun bez desetníku.




Pokračujme nakládanými okurkami. V Polsku vyjde sklenička kyselých okurek na v přepočtu 22 korun a kilo jich nestojí ani padesátikorunu (cca 48,20 Kč za kg).



V českém Tescu zaplatíte za okurky v nálevu hned 36,90 Kč, a to vás ještě čeká překvapení v podobě menšího balení, takže v důsledku přeplatíte ještě více než dvojnásobně, jelikož kilo okurek tu vyjde na 123 korun. Tudíž o 75 korun více.

A jestliže byste si toto trpké čtení chtěli zpříjemnit zbytky cukroví, pak vězte, že mouka, která je v předvánočním pečení nepostradatelnou surovinou, vyšla v prosinci dle ČSÚ Průměrně na 19,56 korun za kg, kdežto v Polsku šla sehnat za dva zloté, což je přibližně 11 korun a 30 haléřů. A asi netřeba psát, nakolik se to promítlo do cen hotového cukroví u nás, oproti tomu, které si mnohem laciněji mohli upéct Poláci.



On se nám totiž do cen vánočního pečiva a cukroví totiž propsal i tuk, například v podobě rostlinného oleje a mezitím, co v Česku litr oleje dle posledních dat v listopadu stál průměrně 50,8, v Polsku se prodával za lehce přes 28 korun.



A jestliže ještě děti po štědrovečerní hostině dostali chuť na něco sladkého, čekala peněženku českých rodin další rána, jelikož ani ceny sladkostí nejsou něčím, v čem bychom měli nad našimi sousedy navrch. Tak například taková 300gramová čokoláda Milka s oříšky a karamelem v Polsku vyjde na 51 korun a asi netřeba avizovat, že u nás to je mnohem více. Ale o kolik? Tak třeba v Tescu dokonce o tolik, že byste si za cenu jedné této čokolády v Česku mohli koupit v Polsku rovnou dvě. Cena v českém Tescu totiž činí 100 korun.



Polská čokoláda E. Wedel s nejrůznějšími příchutěmi pak šla pořídit i za 17 korun. A to je při porovnání cen v Česku hned bezstarostnější mlsání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nyní si realitu z článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.12.2023 9:26:15
porovnejme se signály a projevy "našeho" Peťky od Nutelly a vidíme jak moc je on odtržený od skutečnosti a jak nám neustále lže.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…