17. listopad vrcholí na Václavském náměstí. Promluví Halík či Řehka

17.11.2023 19:36

Oslavy 17. listopady v pátek vyvrcholí koncertem na Václavském náměstí, kde kromě hudebního vystoupení zazní také proslovy od řečníků, mezi nimiž jsou náčelník generálního štábu Karel Řehka, katolický kněz Tomáš Halík, architektka Eva Jiřičná, herec Jan Cina či jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal. Hlavním tématem letošního koncertu má být „udržitelnost a inkluzivita“.

17. listopad vrcholí na Václavském náměstí. Promluví Halík či Řehka
Foto: Hana Brožková
Popisek: Národní třída 17.11.2020

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13589 lidí
„Koncert pro budoucnost“ se na Václavském náměstí koná již poosmé a vystoupit na něm mají zpěvačka a herečka Bára Poláková, talentovaný písničkář Rodan, kapela Pilot, Igor Orozovič v duetu s Anetou Langerovou, jíž čeká i samostatné vystoupení, kapela Buty, rapper Vladimir 518 feat. Sifon za doprovodu laseru či rapper Lipo.

Modlitbu pro Martu zazpívá Adam Pavlovčin alias ADONXS, vítěz slovenské Superstar 2021. Českou hymnu pak bude možné slyšet v podání zpěvačky, hudební producentky, performerky a DJky s vietnamskými kořeny Vi Tranové, která je frontmankou kapely Viah.

Mezi řečníky se letos objeví architektka Eva Jiřičná, herec Jan Cina, novinářka Alica Sigmund Heráková věnující se romské publicistice, katolický kněz, filozof a sociolog náboženství Tomáš Halík, náčelník generálního štábu Karel Řehka, vědkyně a zakladatelka Internetového institutu Tereza Bartoníčková, odbornice na oblast Blízkého Východu Irena Kalhousová, polární bioložka Marie Šabacká, bojovník ve smíšených bojových uměních Jiří Procházka a český politik, sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal.

Dle pořadatelů má letošní ročník „jasné téma“, které má být: „Příroda. Člověk. Stroj.“ „Každý den čelíme novým a nečekaným výzvám. Vzájemný vztah mezi přírodou, lidmi a stroji nabývá čím dál zásadnějšího charakteru a významu. Ve světě rychlých technologických pokroků nesmíme ztratit ze zřetele naše spojení s přírodou. Zároveň si ale musíme uvědomovat dopad našich činů na životní prostředí a odpovědnost za jeho ochranu a zachování pro budoucí generace. A nesmíme zapomenout ani na sebe. Výzvy, kterým čelíme, vyžadují i mnohé a zásadní změny v našem přístupu k životu. Musíme začít využívat veškerou lidskou představivost při přetváření ekonomických systémů, technologického vývoje i sociálních struktur. A to tak, aby prioritou byl nejen blahobyt, ale také udržitelnost a inkluzivita. Skrze inovace a spolupráci můžeme najít cestu k budoucnosti, kde se pokrok a harmonie prolínají. Je to na nás. Budoucnost jsme my,“ uvádějí pořadatelé z neziskové organizace Nerudný fest.cz ve svém manifestu.

Kromě hudebních vystoupení a slov řečníků je prostor Václavského náměstí vyhrazen také neziskovým organizacím, mezi nimiž mají být Post Bellum, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové či Jsme fér, neziskovka propagující manželství pro stejnopohlavní páry.

Akci v roce 2023 podpořil Magistrát hlavního města Prahy, hlavními partnery koncertu jsou Pila Javořice, Sekyra Foundation a Nadace Tipsport.

Přenos koncertu můžete sledovat zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na závěr karnevalu za 17. listopad, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 17.11.2023 20:32:36
promluví náčelník generálního štábu. Výstižná změna!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…