23 Kč! Tak levné máslo, že ho můžete bez chleba. Našli poklad

01.03.2023 12:57

Máslo. Symbol loňského zdražování a jeden z hlavních cílů nákupčích výprav za polské hranice. V úterý se dalo v Polsku sehnat v akci za cenu, jakou v Česku nevidíte. A fanoušci přeshraničních nákupů okamžitě zareagovali. Cena v přepočtu 23 Kč za „naši“ gramáž – 250 gramů – je vybudila k dalšímu nájezdu na Polsko. Zákazník sice musí koupit tři balení, to však pro české „nákupní výletníky“ nejspíš nebude problém.

23 Kč! Tak levné máslo, že ho můžete bez chleba. Našli poklad
Foto: Screen Facebook
Popisek: Akce na máslo, Polsko

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31655 lidí

„Zítra bude v Biedronce máslo tak levné, že ho můžete jíst bez chleba,“ avizoval v pondělí jeden z diskutujících ve facebookové skupině Polsko – nákupy, rady, zkušenosti.

„Vzhledem k tomu, že polské máslo bude levnější než český chleba, tak jo,“ souhlasil další z diskutujících.

V poslední únorový den se v nejrozšířenějším polském supermarketovém řetězci dalo 200 gramů másla pořídit za 3,49 zlotého, což je v přepočtu necelých 20 korun. Za českých 250 gramů by to bylo 23 korun.

Másla značky „Mleczna Dolina“ k tomu bylo třeba zakoupit tři balení. Maximální odběr na jednoho byl šest kusů a byla k tomu třeba zákaznická karta polského supermarketu.

Někteří upozorňovali, že v jednom balení je másla 200 gramů. V Česku nedávno vzbudil rozruch Lidl, když nabídl v akci máslo za podobnou cenu, ale pak zákazník zjistil, že balení bylo zmenšeno na 170 gramů.

I přes obavy, že máslo v akci bude hned rozebrané, se pozitivní ohlasy na nákup scházely do skupiny během celého dne. Rozdílná hodnocení padala ohledně kvality, někteří psali posměšně o „natierce“, jiným prý polské máslo chutná.

Máslo bylo jedním ze symbolů zdražování potravin v loňském roce. Jeho cena v druhé polovině roku obvykle přesahovala šedesát korun za balení, byla zaznamenána i cena přes devadesát korun. A to ještě šéf mlékárny Madeta vzkazoval, že kdyby do ceny plně promítli nárůst energií, stálo by kolem 110 korun.

Máslo se dokonce stalo výrazně častěji předmětem krádeží, CNN Prima NEWS informovala o rekordmanovi, který jej zcizil osm kilo!

Supermarkety vloni začaly máslo zabezpečovat proti krádežím

Mezi zastánci vlády se v té době šířil názor, proč vlastně lidé na máslu tolik lpějí, když se bez něj dá žít a stravovat celkem v pohodě. „Já nevím, já na tom smažím, občas si to namažu na chleba a doma mi ta kostka, za asi 60, nebo kolik to teď stojí, vydrží minimálně dva tejdny, spíš dýl. Ty lidi, co na tom krachujou, to přikusujou ke kafi u televize?“ divil se novinář Jan Palička.

A politik ODS Ondřej Šimíček se přidal: „Mi přijde, že tady ti cenovo-chudobo apokalyptici žijí v úplně paralelní realitě. Jediné, u čeho jsem si všiml opravdového zdražení, jsou vejce a Birell IPA.“ Pak to mírnil, že prý použil nadsázku.

Proto se máslo stalo jedním z vyhledávaných artiklů cest českých zákazníků za hranice do Polska, kde bylo výrazně levnější. A nůžky se ještě více rozevřely, když Polsko na potraviny dočasně odpustilo DPH.

V červenci podle zjištění redaktorů Seznam Zpráv stálo v Česku máslo kolem šedesáti korun, v Polsku přibližně 40. V říjnu, když u nás cena kulminovala, se za severní hranicí prodávalo dokonce za 35. Čím dál častěji jste ale poblíž hranic naráželi jen na prázdné krabice, Češi totiž před Vánoci brali pohraniční supermarkety útokem a máslo bylo jednou z nejžádanějších komodit.

Po Vánocích ale jeho cena klesla a na přelomu roku se občas dalo koupit dokonce levněji na naší straně hranice.

Aktuálně lze v Česku v akci sehnat čtvrt kila másla i za třicet korun. Za specifických podmínek. Jako „běžná cena“ je ale stále uváděno 58,50.

V souvislosti s povánočním „výprodejem“ másla zaznívaly mezi zákazníky i hlasy, že se obchodníci nejspíš snaží zbavit másla, kterému končí trvanlivost.

V této souvislosti není bez zajímavosti aktuální šetření ministra zemědělství, který vyslovil podezření na kartelovou dohodu supermarketů v předvánočním čase. Mělo jít o další z nezbytných surovin předvánočního pečení – o cukr.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula chce po sérii jednání dát podnět k šetření kartelové dohody. Od října totiž vyskočila cena cukru koordinovaně ve všech řetězcích, přičemž důvody tak vysokého nárůstu nebyli prodejci schopni vysvětlit.

Ekonom Lukáš Kovanda přitom již vloni v červnu psal, že máslo patří mezi čtyři komodity, u kterých si prodejci nejvíce s pochybnými vysvětleními zvedají marže. Společně s kuřaty, vejci a moukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolik stojí máslo není až tak podstatné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 01.03.2023 13:41:19
Je to jen náš symbol toho, že podobně zdražily i ostatní potraviny a že za nákup dáme o polovinu až dvě třetiny víc.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …