230 tisíc měsíčně za poradenství. Středočeský kraj. Ne, Jermanová v tomhle fakt nejede

18.04.2019 17:39

Naše redakce má k dispozici smlouvy Středočeského kraje z let 2005-2007, kdy byly externím firmám vypláceny obrovské sumy za mediální poradenství. V roce 2005 přitom průměrná mzda v České republice lehce přesahovala osmnáct tisíc korun. Kraj ovšem platil za konzultační služby, mediální tréninky a komunikační semináře pro Radu a ředitele Krajského úřadu částky více než trojnásobné.

230 tisíc měsíčně za poradenství. Středočeský kraj. Ne, Jermanová v tomhle fakt nejede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Pojďme se na jednotlivé smlouvy podívat přesněji. První smlouva se společností CAST™ je uzavřena na dobu od března do září roku 2005, Středočeský kraj platil padesát tisíc měsíčně. A za co? Za konzultační služby v oblasti komunikační strategie, implementace strategie v praxi, krizové komunikace a také za měsíční analýzu mediální publicity. Na tuto smlouvu navazovala obdobná smlouva, opět se společností CAST™. Ta měla trvání od října roku 2005 do konce září roku 2006. Plnění zůstalo stejné, jenom částka se zvýšila. Již se jednalo o šedesát tisíc korun měsíčně.
 
Další smlouva na konzultační služby byla uzavřena v roce 2007 se stejnou společností, která pouze změnila název na Casteam. Ze smlouvy plynulo stejné plnění, a to v období od října roku 2007 do konce září následujícího roku. Opět za šedesát tisíc měsíčně. 
 
 
V roce 2005 byla také uzavřena smlouva o zabezpečení realizace „programu mediálních tréninků a komunikačních seminářů pro Radu a ředitele Krajského úřadu Středočeského kraje“. Opět se stejnou společností CAST™. Ta se zavázala, že program mediálních tréninků realizuje v termínu od 1. června do 30. listopadu téhož roku. Jedná se tedy o šest měsíců, za které dostala společnost pohádkově zaplaceno. Jednalo se o částku 1.382.304 korun, tedy více než 230 tisíc měsíčně. 
 
 
Zajímalo nás, zda jsou takové částky běžné i za současného vedení kraje a obrátili jsme se na tiskové oddělení.
 
„Středočeský krajský úřad rozhodně neuzavřel v posledních dvou letech žádnou samostatnou smlouvu na zabezpečení mediálních tréninků a seminářů pro Radu kraje a vedení krajského úřadu. Mediální trénink představitelů Středočeského kraje byl a je operativně řešen interně, prostřednictvím pracovníka tiskového oddělení, který kromě školení v komunikačních a prezentačních dovednostech, vykonával a vykonává i další práce spojené s chodem tiskového oddělení. Především se podílí na tvorbě článků a rozhovorů pro webový portál Středozemě. Tento zaměstnanec má u krajského úřadu uzavřenu dohodu o pracovní činnosti do poloviny letošního roku. Měsíční odměna u tohoto pracovníka činí aktuálně 20 tisíc korun. Konzultačních služeb v oblasti PR Středočeský kraj v letošním roce ani v posledních dvou letech nevyužívá,“ řekl nám Jan Denemark Nováček z tiskového oddělení Středočeského kraje.
 

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
 
„Z částek, které uvádíte v souvislosti se smlouvami uzavřenými v době vlády ODS ve Středočeském kraji, lze usuzovat, že musel být rozpočet pro záležitosti PR velmi štědrý. Částky považujeme za velkorysé, ale neznáme náplň, a hlavně výstupy činností z těchto smluv, či jejich přínos pro Středočeský krajský úřad,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.
 
V této souvislosti jsme oslovili i současného poslance Martina Kupku, který v té době na Středočeském kraji působil.
 
„Jsem schopen i přes mnohaletý odstup uvést, že zástupci kraje tehdy uzavřeli platné smlouvy na základě výběrových řízení, kde byla hlavním kritériem nejnižší cena. Nejednalo se o smlouvy s jedním externím pracovníkem, ale o smlouvu se společností, která do plnění zapojila několik svých zaměstnanců i své externí odborné spolupracovníky. Služby byly poskytovány za běžných podmínek a v rozsahu, který odpovídal nižší hranici standardních cen na trhu. Nejednalo se tedy o mzdu pro jednu osobu,“ přiblížil Martin Kupka tehdejší stav.
 
 
„Vybavuji si, že v případě mediálních tréninků a komunikačních seminářů šlo o rozsáhlý program, který zahrnoval i několik celodenních individuálních prezentačních školení s jednotlivými členy Rady kraje přímo před kamerou. Součástí těchto lekcí byla nejen teoretická příprava účastníků, ale také praktická průprava vyžadující kameramanské a střihačské práce a rovněž následné rozbory vystoupení. Do tréninků byli zapojeni přední čeští odborníci na komunikaci. Vyhodnocení celého programu se následně věnovala Rada Středočeského kraje i na svém jednání. Hodnotila jej jako vysoce profesionální.
 
 
Měl jsem tehdy na starosti fungování tiskového oddělení a podílel se například na organizaci zmíněného školení. Sám jsem těchto služeb pochopitelně nevyužíval a příslušné smlouvy jsem také nepodepisoval,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Martin Kupka.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…