300 pošt do háje. Budete se objednávat. Chodíte jednou až dvakrát měsíčně

03.04.2023 12:21 | Ze sítí

Stávající šéf České pošty Miroslav Štěpán promluvil o chystané transformaci státního podniku. Vysvětlil, že od státu dostává pošta příliš málo peněz, svůj provoz nezvládá ufinancovat a dosud si musela půjčovat u bank. A posléze tyto půjčky splácet i úroky. Proto je nezbytné provést transformaci. Následně popsal její podobu: 300 pošt půjde „do háje“, lidé se budou víc objednávat. Klient stejně chodí jednou až dvakrát měsíčně.

300 pošt do háje. Budete se objednávat. Chodíte jednou až dvakrát měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta

Hned na úvod před kamerami ČT oznámil, že docházková vzdálenost na pobočku by měla činit 3 kilometry vzdušnou čarou. V tuto chvíli jsou to 2 kilometry. Alespoň jedna pobočka zůstane v obci nad 2500 obyvatel. Stejně tak zůstane alespoň jedna pobočka v každé obci s rozšířenou působností. Tak, aby byla dojezdová vzdálenost k takové pobočce maximálně 10 kilometrů.

„Takže od 1. 7. 2023 bude provozovat 2900 pošt na místo současných 3200 pošt,“ uvedl Štěpán s tím, že poptávka po poštovních službách klesá. V roce 2018 se na poště odehrálo 213 milionů transakcí a za letošní rok už to odhadem bude jen 125 milionů transakcí. „Jedná se o pokles poptávky o 42 procent,“ uvedl.

Upozornil také na to, že Česká pošta je držitelem poštovní licence na roky 2023 a 2024 a současně tato licence říká, že za provoz poboček a poskytování základních poštovních služeb náleží České poště úhrada 1,5 miliardy. „A to je výše, která neodpovídá nákladům, které jsou vynakládány na provoz pobočkové sítě. I samotný způsob úhrady je velice komplikovaný. Úhrada je hrazena ve dvou splátkách s velkým časovým odstupem. Až poté, co je ta úhrada notifikována u Evropské komise,“ vysvětloval dočasně pověřený ředitel státního gigantu. Z uvedeného podle něj plyne, že si Česká pošta musí na svůj provoz půjčovat u bank a těm posléze splácet i úroky. „Proto říkáme, že tento stav je dlouhodobě neudržitelný a de facto pro firmu likvidační,“ zdůraznil.

Do médií podle něj unikly jen pracovní verze seznamu rušených poboček a finální seznam pošta zveřejnila v závěru minulého týdne. Od pondělí se vyjednává o celém systému. Především tým pošty vysvětluje starostům, proč budou některé poštovní pobočky rušeny právě u nich.

Standardně prý průměrný klient dochází na pobočky České pošty jednou až dvakrát za měsíc. Jde tam např. proto, aby podal nebo vyzvedl dopis, případně aby podal či vyzvedl balík. Takovýto úkon podle Štěpána trvá všeho všudy 2 minuty. Fronty prý na poštách vždy byly a vždy budou, ale obecně prý budou pracovníci situaci zvládat.

Roli v tom, která pobočka bude zavřena, a která ne, hraje podle pověřeného ředitele i dostupnost poboček městskou hromadnou dopravou a také jejich bezbariérovost.

„Intenzivněji zpropagujeme objednání klienta na čas,“ přislíbil také Štěpán s tím, že zákazník objednaný na čas bude vyřízen bez čekání. V průměru prý platí, že více než 80 procent klientů pošty je odbaveno do pěti minut.

Počet míst, která se budou rušit, čítá podle Štěpána 950, ale to prý ještě neznamená, že o práci skutečně přijde 950 lidí. Někteří mohou přejít např. na rozvoz balíků nebo se zapojit do sítě pošta – partner.

Štěpán také poděkoval Vězeňské službě ČR, že s Českou poštou vyjednávalo o přechodu některých zaměstnanců České pošty do struktur Vězeňské služby.

Ti, kteří nebudou mít zájem o další práci na poště či jinde, bude s nimi domluveno ukončení pracovního poměru. V takovém případě dostanou propuštění standardní odstupné. Pokud na poště pracují 15 nebo dokonce 25 let, toto odstupné bude vyšší.

Na závěr Štěpán upozornil, že i po plánovaném zrušení 300 poboček bude česká pobočková síť jednou z nejhustších v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je ale binec, co!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprozíravýobčan , 03.04.2023 12:45:06
Jak mohl nový ředitel připravit tak složitou reorganizaci za jeden měsíc, co do funkce nastoupil??? To by prostě befel od Rakušana.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…