4 eura za pivo. A Chorvati poznali naštvané Čechy

06.07.2023 10:51

CENY V CHORVATSKU Pivo za 4 eura, litr vody za 5. Ceny v chorvatských letoviscích vzbuzují pohoršení mezi českými výletníky. Ti se navzájem obohacují o své dojmy a pocity v různých diskusních skupinách na facebooku. V jedné z nich jsme se dočetli o „předražené bídě“, ale také o „Čecháčcích“, které na dovolené v zahraničí nezajímá nic jiného než levný alkohol, neboť zachovávají národní tradici „lemtat první ligu“. Chorvati každopádně poznali, jak se Češi naštvou, když jde o jejich národní nápoj.

4 eura za pivo. A Chorvati poznali naštvané Čechy
Foto: z internetu
Popisek: pivo v Chorvatsku

Chorvatsko si dlouhodobě drží pozici nejoblíbenější zahraniční destinace pro české turisty. Jen za minulý rok jich tam odjelo na dovolenou bezmála 850 tisíc, což byl těsně druhý nejvyšší počet v historii srovnatelný s rekordním rokem 2017, kdy bývalá jugoslávská republika přilákala přesně 850 tisíc našich spoluobčanů. Podle odhadů tuzemských cestovních kanceláří má být toto číslo brzy překonáno. Navzdory pesimistickým zprávám o propadající se životní úrovni u nás, letos poprvé v dějinách plánuje vyrazit na rekreaci k Jaderskému moři více než milion Čechů. Někteří z vracejících se dovolenkářů sdílí své čerstvé dojmy a pocity v internetových diskusích, přičemž mnozí z nich neskrývají rozhořčení nad cenami v lokálních barech a restauracích.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

V jedné skupině na facebooku se jeden dovolenkář pohoršuje nad nápojovým lístkem, který si stačil vyfotit během své cesty do Crikvenice. Zjišťujeme, že půllitr piva tam v bufetu na pláži stojí 4,20 eura a v centru města prý dokonce 5 euro. Cestovatel dále ve svém příspěvku vybízí další členy skupiny, aby se podělili o své zkušenosti s cenami v chorvatských destinacích.

U prodávajícího, který nabízí pivo za 4 eura, by se někteří prý ani nezastavili. „Ať si ho vypije sám,“ komentuje jeden člen skupiny. „Ceny jsou všude na h*vno,“ stěžuje si další. „Z Chorvatska se stala předražená bída...“ píše někdo pod jiným podobným příspěvkem v téže facebookové skupině. Uživatelé sdílí vyfocené nápojové lístky z vlastních cest, mnozí se chlubí, že narazili na pivo, které je o jedno až dvě eura levnější. Výrazné pozdvižení ve zmíněné skupině vzbudila účtenka, kde byl zachycen litr vody za 5 eur. Nespokojenost s cenami v chorvatských lokálech některé dovolenkáře vede k tomu, aby tradiční destinace v Istrii a Dalmácii vyměnili za jinou přímořskou krajinu na balkánském poloostrově. „Zlatá Černá Hora. Včera jsem byl v Ulcijnu v několika restauracích a pizza 5–6 euro, pasta bolognese 6 euro, espresso 1–1,2 eura,“ píše jeden účastník diskuse.

Zdaleka ne všichni dovolenkáři však sdílí rozhořčení nad cenami piva v Chorvatsku a některým se lamentování vyloženě nelíbí. „Cena super, může být, top. Kdo nemá na to, nechť sedí doma na řiti,“ odpovídá jeden člen skupiny. Diskuse chvílemi přechází do polemiky o české národní povaze. „Už zase jen ceny piva... fakt se Čecháček nezapře... a všichni jak postřelení budou fotit,“ rýpl si do svých spoluobčanů jeden komentující. „Plno lidí jede do Chorvatska a musí sosat každý den ty své dvě petky Bráníka, aby neporušili domácí tradici lemtat první ligu,“ dočteme se dále v diskusi. Příspěvek o „předraženém pivu“ vzbudil i vyloženě nepřátelské reakce některých členů skupiny. „Už zase ceny. Běž s tím do... Nemáš tam něco lepšího?“ napsal jeden uživatel, který zvolenými emotikony naznačil, že by raději viděl příspěvky o moři, palmách a plážích. „Mohli bychom se začít bavit o krásách Chorvatska a neukazovat neustále jídelní lístky?“ píše další člen skupiny pod jiným podobným příspěvkem.

 

Představitelé turistického sektoru považují představy o extrémně vysokých cenách v Chorvatsku za mýtus. „V Česku jsme si za poslední rok nebo dva zvykli platit v restauracích poměrně vysoké ceny. A pomineme-li top luxusní letoviska, tak se opravdu setkáváme se srovnatelnými cenami jako v ČR. Často paradoxně i nižšími. Takže není pravda, že by letoviska, a obzvláště často zmiňované Chorvatsko, tak extrémně zdražovala. Inflace je vysoká v celé Evropě, ale téměř nikde není tak vysoká jako v ČR. Takže kromě Maďarska nemůže být cenově hůř než v Čechách,“ uvádí výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

A co nám říkají čísla? Inflace v Chorvatsku momentálně dosahuje 7,7 procenta ve srovnání s 11 procenty u nás. Od počátku tohoto roku, kdy jihoslovanská země opustila svou tradiční národní měnu kunu a nahradila ji eurem, média píší o tom, že někteří prodejci zneužili této změny k navyšování cen. „Zdá se, že došlo k vlně ‚zaokrouhlování‘ cen. Například káva v baru, která minulý týden stála osm kun, by nyní měla stát 1,09 eura, ale často byla zaokrouhlena na 1,20 nebo dokonce 1,5 eura,“ napsal server Balkan Insight v lednu tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chorvatsko jsem vzdal už před 10lety, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse-rebel , 06.07.2023 12:26:10
Když už,tak moře v Itálii nebo Španělsko. Písek a služby odpovídající ceně. Nakonec jsem zjistil, že nejlépe je doma na rybách.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…