60 tisíc měsíčně. Tolik může inkasovat poslanec- vězeň Pekárek

18.12.2012 21:01

Dnes definitivně odsouzený poslanec Roman Pekárek se v jistém smyslu stal výjimečnou politickou osobností. Je prvním pravomocně odsouzeným politikem, kterému bude chodit plat i za mříže. Informuje o tom server iDnes.cz, který dodává, že jde o 60 tisíc hrubého měsíčně. Pokud se mandátu sám nevzdá, neexistuje v českém politickém prostředí způsob, jak ho z dolní parlamentní komory vystrnadit.

60 tisíc měsíčně. Tolik může inkasovat poslanec- vězeň Pekárek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

"Mandát mu dál zůstává. Nejde s tím v danou chvíli nic dělat, držiteli mandátu jsou sami poslanci. Musel by se ho vzdát sám," uvedla předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

Chystá se změna Ústavy

Pekárek sice přijde o náhrady na cestovné a další věci, ale standardní plat mu prostě zůstane. Stejně tak nebude dostávat dokumenty, které sněmovna projedná. Předsedkyně sněmovny také připravila návrh na změnu Ústavy, který říká, že výkon zákonodárce je neslučitelný s výkonem trestu. Jestliže však taková úprava projde, nebude se vztahovat na poslance Pekárka, protože zákon nelze uplatňovat zpětně. Vládou již návrh zákona prošel, ale poslanci se k němu ještě nevyjádřili.

Sluší se připomenout, že požadoval úplatek milion korun. Za tuto sumu byl připraven prodat podnikateli Petru Ličkovi pozemky u Kolína za nižší sumu, než takovou, s jakou počítalo město. Pekárek byl místostarostou Kolína.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…