65 korun za litr benzinu, český účet za ruskou agresi. Putina drží východní přátelé

04.03.2022 8:12

Hranice cen za benzin a naftu v České republice lámou rekordy, za týden stouply o dvě koruny, děje se tak v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. A při očekávané eskalaci situace může být ještě daleko hůř. Český ekonom Lukáš Kovanda vystavil děsivý účet, který čeká Čechy za pohonné hmoty v případě kompletního odříznutí Ruska, pak by se prudký nárůst cen promítl i v položkách za elektřinu. Země by zažívala „pádivou inflaci“. Ruského vůdce podle všeho podrží přítel ze Saúdské Arábie.

65 korun za litr benzinu, český účet za ruskou agresi. Putina drží východní přátelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí
Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 Kč/l, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Na některých benzinových stanicích řidiči tankují litr benzinu za 43 korun.

Za takto dramatickým nárůstem cen pohonných hmot v tuzemsku je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 Kč/l a nafty nad 37 Kč/l.

Ekonom Lukáš Kovanda vypočetl, na jakou cenu se mohou v Česku pohonné hmoty dostat, pokud by Rusko bylo odříznuté od příjmu z ropy ze Západu.

„Při kompletním odříznutí Ruska od příjmů z ropy ze Západu vyjde benzín a nafta v Česku zhruba na 65 Kč/l,“ píše ekonom na svém twitteru.

Nedotklo by se to však pouze pohonných hmot, ale také elektřiny a další: „Češi by si dramaticky připlatili ale také za plyn, tedy i za elektřinu, čili prakticky za vše ostatní,“ dodává Kovanda, že Česko by si „naplno prožilo pádivou inflaci“.

 

 

Ruská ropa Ural byla ve čtvrtek v historicky největší slevě oproti Brentu, a sice 22,70 USD/barel.

Ruskou ropu nechce už nikdo kupovat. Podle Kovandy ale Putina podrží východní přítel, a sice saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který se nabídl do role prostředníka v průběhu jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. „Putin si telefonoval se saúdským korunním princem, který ho podrží a těžbu nezvýší,“ dodává ekonom.

Saúdský korunní princ uvedl, že jeho země podporuje „politické řešení“ nastalé situace.

Kromě toho podle Kovandy také Putinovi nahrává postoj německého zeleného ministra hospodářství, ten odmítá embargo na ruskou ropu.

 

 

Jiní odborníci také odhadují, že průměrné ceny paliv můžou růst až o desítky procent. Není však vyloučené, že ve chvíli, kdy by se zastavil tok paliv z Ruska, bychom se mohli dostat do stavu, kdy by paliv byl nedostatek. Na benzinkách by zkrátka tyto radikálně zvýšené ceny nedokázaly nedostatek pokrýt, benzín by tam prostě nebyl.

Jedním z aspektů, proč pohonné ceny zdražují, je také kurz koruny, který celkem razantně od února oslabuje o pět procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…