„Potvrzuji, mám stejnou zkušenost,“ líčí nám další cukrářka. „Zákazníci po zjištění ceny odpadli. Oproti minulému roku mám pokles poptávky tak o 30 %. Musela jsem ale zdražit, protože suroviny šly hodně nahoru. A když dělám cukroví poctivě, tak prostě potřebuji kvalitní ingredience. Jasně, mohla bych péct levněji, ale to by bylo hnusné. Lidi musí pochopit, že něco stojí suroviny a něco stojí práce. Samo se to neudělá. Ani oni přece nepracují zadarmo.“
Cenový průměr za kilo vánočního cukroví se v posledních letech pohyboval mezi 400-500 korunami za kilogram. Za tuto cenu zákazník dostal několik druhů – linecké, perníčky, pracny, vanilkové rohlíčky, včelí úly, rumové kuličky a další… „Cena se odvíjí od kvality surovin. Jinak chutná rohlíček, když použijete pravou vanilku, a jinak, když tam dáte vanilin. Ořechy mají také různou kvalitu, to samé platí o tucích. Cukroví z Hery nebude nikdy tak chutné jako z pravého másla,“ vysvětluje cukrářka Eva. „Další rovina je pak cena práce. To je individuální, každá cukrářka si účtuje trochu jinou sazbu. Přijde mi, že právě tohle je pro lidi největší problém. Ještě dokážou pochopit, že se zdražuje kvůli surovinám, ale aby si ženská účtovala za práci, tak k tomu mají kecy.“
Letos cena cukroví začíná na 600 korunách za kilogram, to jsou ale spíš světlé výjimky. Průměr se pohybuje mezi 700–800 korunami, našli jsme však i provozovnu, kde chtějí 1050 korun za kilogram.
„Čtyřčlenná rodina s normální spotřebou zkonzumuje během vánočních svátků asi 2-3 kilogramy cukroví. Při současných cenách je to tedy opravdu docela dost,“ počítá cukrářka Eva. „Dvoučlenná domácnost si vystačí třeba jen s kilem, nebo kilem a půl.“
Dle našich poznatků je však i sedm stovek pro chudou domácnost nebo jednotlivce vysoký výdaj.
Rozhořčení nad drahým pečením jsme sami zaznamenali, když jsme chvilku pátrali na sociálních sítích. Šikovné ženy nabízející své cukrářské umění se opravdu často stávaly terčem nadávek a nenávisti.
„Strč si ty cukrovinky do řiti, kdo to má platit!“
„700 korun za kilo? To už se lidi opravdu zbláznili?“
„To je zlodějina, že se nestydíte to sem dávat.“
„Co je na tom cukroví tak speciálního, že stojí tolik?“
Tolik pro ukázku…
Někoho možná napadne, že řešením by tedy mohlo být domácí pečení. Odpadá cena za práci profesionála, a ještě to domov krásně provoní… Jednoduché, chtělo by se říct. Jenže najdou se v České republice domácnosti, kde je problém i tohle. Mnoho lidí, především samoživitelek nebo osamělých seniorů, přiznává, že letos pečení cukroví omezí, nebo dokonce úplně vynechá. Suroviny jsou pro ně zkrátka příliš drahé.
„Je mi to líto, ale letos peču jen levné linecké, na víc prostě nemám peníze. Možná, když zbude pár korun, tak nějaké cukroví pořídím v obchodě ve výprodeji,“ svěřuje se smutně Jana, maminka malého syna.
„Já se docela stydím, protože dcera bude mít ve školce vánoční besídku, a děti mají přinést z domu cukroví, aby si vzájemně ochutnaly. Já nic napečeno nemám, nemůžu si to dovolit. Šetřím každou korunu a nechci, aby mi pak nezbylo třeba na léky,“ píše jedna z žen do facebookové skupiny, která sdružuje matky samoživitelky.
Sociální sítě jsou však mocné, a tak se našlo několik dárců, kteří se o vánoční cukroví chtějí s maminkami a jejich dětmi podělit. Zájemkyň je opravdu dost. Rozhodně to nevypadá, že by vánoční chudoba představovala ojedinělý problém.
„Mně něco přinese kamarádka. Nevyšla jsem teď dobře s penězi a když vidím ceny, tak to radši nakoupím trvanlivé potraviny než abych pekla cukroví,“ uvažuje pragmaticky Ilona, svobodná matka, která sama pomáhá i ostatním. „Minule jsem ke kamarádce poslala Rohlík, když neměla na jídlo. V tomhle státě nám nikdo z těch zvolených nepomůže, tak si musíme pomoct mezi sebou.“
„Některým seniorům nebo samoživitelům zbývá na měsíc na běžné výdaje opravdu třeba jen pět set korun nebo tisícovka,“ potvrzuje smutný fakt novinářka a aktivistka Silvie Dymáková. „To je pak pro ně vánoční cukroví nedostižný luxus. Nebo na něj musí začít šetřit už v lednu. Zní to hrozně, ale je to tak.“
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: red