80 žáků na mušli. Šikana na společném záchodě. Zápas o české školy přitvrdil

25.09.2023 17:11 | Komentář

Nová hygienická vyhláška pro české školy, kterou během prázdnin urychleně chystalo několik ministerstev a poslankyně ODS Renáta Zajíčková, čelí petici občanů. Usnesení zdravotního výboru sněmovny mimoto vyzvalo, aby se do vyhlášky vrátilo povinné rozdělení školních záchodků. Poslankyně ANO Ivana Mádlová k tomu pro ParlamentníListy.cz doplnila, že ze strany ministerstev i koaličních poslanců byla takto změna prezentována jako krok na podporu „nebinárních“ žáků.

80 žáků na mušli. Šikana na společném záchodě. Zápas o české školy přitvrdil
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Pánský záchodek

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí

Minulou středu bylo v Poslanecké sněmovně živo nejen kvůli rozpočtu, balíčku a dalším událostem zaměstnávajícím sněmovní plénum. Jednání výboru pro zdravotnictví projednávalo novou hygienickou vyhlášku pro školy.

Na jednání vystoupil i Radek Sárközi, který poslancům představoval petici. Více než pět tisíc občanů se podepsalo pod výzvu ministru Válkovi, který bude rozhodovat o konečném znění vyhlášky.

„Petici jsme zveřejnili 10. září 2023 a během prvních deseti dnů ji podpořilo přes 5 500 občanů. To je, myslím, skvělé číslo,“ říká Sárközi pro ParlamentníListy.cz.

Cílem petice je podle něj zachování hygienických standardů na školách, které určovala dosavadní hygienická vyhláška. Zejména zachovat požadavek na oddělené toalety pro žákyně a žáky v základních i středních školách, minimální plochu zahrady mateřských škol, oplocení pozemků škol, minimální podlahovou plochu na dítě v MŠ a na žáka v ZŠ i SŠ a minimální počty záchodů a umyvadel ve školách.

Prezident Pedagogické komory ji podal sám za sebe jako občan společně s jednou učitelkou ze základní školy a jednou ze školy mateřské.

„V petici kritizujeme návrh nové hygienické vyhlášky pro školy, kterou iniciovala poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) a připravilo ji Ministerstvo zdravotnictví. Podle našeho názoru chystané změny vážně ohrožují bezpečnost a zdraví dětí,“ vysvětlil.

PETICE ZDE.

Jmenovaná poslankyně ODS Renáta Zajíčková pro ParlamentníListy.cz uvedla, že to považuje za nesmysl. Nová vyhláška podle ní musela reagovat na stav českých škol. „Kvůli minulým vládám ve školách chybějí místa pro silné ročníky dětí a naše školská infrastruktura trčí jednou nohou v devadesátkách,“ vysvětluje Zajíčková.

Ochrana veřejného zdraví podle ní zůstává na prvním místě. Vyhláška naopak zavádí nové požadavky, zásadní pro soustředěnost a zdravý vývoj dětí, zejména u osvětlení a kvality vzduchu ve třídách.

Poslankyně hnutí ANO Ivana Mádlová, která má zdravotnické i pedagogické vzdělání a projednávání se aktivně účastnila, k tomu poznamenává: „Vyhláška mění zcela všechny požadavky pro ochranu zdraví a bezpečí školáků. Zcela mění zavedené společenské i zkušenostmi prověřené standardy.“

Téma poprvé vyvolalo rozruch už v červnu, když se začalo debatovat o bodu, kterým se má rušit povinné rozdělení školních záchodků podle pohlaví.

„Třaskavé jsou pouze dezinformace, které okolo vyhlášky kolují. Cílem nové vyhlášky nejsou plošné změny a už vůbec měnit společensky nastavené standardy,“ říká k tomu dnes pro ParlamentníListy.cz poslankyně Zajíčková.

Nastupuje poslankyně Zajíčková

Ta měla podle všeho při tvorbě dokumentu velké slovo.

„Její role je naprosto klíčová. Vyhláška působí, jako by si ji psala na míru pro své podnikání – paní poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) totiž vlastní soukromé gymnázium,“ říká Sárközi, který se v oblasti školství pohybuje dlouhodobě. Poslankyně je podle něj ve střetu zájmů.

Sama Zajíčková popsala svou roli jako „iniciační“. „Spočívala v moderaci a částečné koordinaci při jednáních. Nová vyhláška vzniká příkladným způsobem. Na půdě Sněmovny se odborníci čtyř ministerstev setkávali k odborné diskusi s dotčenými institucemi, proběhlo dokonce společné zasedání výboru školského a zdravotního, veřejný kulatý stůl, nyní probíhá transparentní připomínkové řízení,“ vysvětlila poslankyně.

„Návrh nové hygienické vyhlášky pro školy vznikal poněkud netransparentně a velmi nestandardně. Neproběhlo nejprve klasické vnitřní připomínkové řízení, kdy se osloví například školské organizace, krajské hygienické stanice nebo Státní zdravotní ústav, aby zaslaly své podněty ohledně změn. Text návrhu šel rovnou do vnějšího připomínkového řízení, které bylo zkráceno na pouhých čtrnáct dní a navíc proběhlo koncem srpna v době dovolených, takže řada připomínkových míst nestačila zpracovat své podněty,“ říká k tomu Sárközi.

Na významné zkrácení připomínkového řízení, spojené se zmatky, odkdy vlastně bude vyhláška platit, upozorňuje i opoziční poslankyně Mádlová.

Vliv poslankyně Zajíčkové cítí Sárközi i z toho, co se následně odehrávalo v Poslanecké sněmovně. „Chtěl jsem svůj názor na návrh nové vyhlášky prezentovat na výboru pro zdravotnictví, který se konal na konci srpna na Ministerstvu zdravotnictví. Byl to poslední z mnoha bodů jednání, které začalo ve 14 hodin. Když bylo půl šesté, vzala si paní poslankyně Zajíčková slovo a navrhla, aby tento bod byl přerušen, což jí kolegové z pětikoalice odhlasovali,“ popisuje.

Na projednání tedy došlo až na zářijovém jednání, na kterém pro změnu paní poslankyně Zajíčková chyběla.

Poslanci mu prý dali na prezentaci dvě minuty. Následně se po jednání, podle zástupce petentů věcném a korektním, hlasovalo o usnesení, kterými poslanci deklarovali svůj názor a přání ohledně doplnění vyhlášky. De iure totiž zákonodárci obsah tohoto podzákonného právního předpisu nemohou ovlivnit, jeho tvorba je ve výhradní kompetenci vlády.

Ze čtyř návrhů předložených právě poslankyní Ivanou Mádlovou byly dva hlasováním odmítnuty. Jedním z nich byl návrat minimálního množství metrů čtverečních na jednoho žáka. Nová vyhláška místo toho pracuje s „objemem vzduchu“ a instalací čidel CO2 do každé třídy.

Schválen nebyl ani návrh žádat návrat maximálního počtu žáků na jednu toaletu.

„Pro představu je dnes povinnost mít jednu záchodovou mísu na 20 dívek či jeden pisoár na 80 chlapců. Zdravým rozumem a ze zkušeností z praxe se dá přezkoumat, zda jsou to požadavky přehnané, a případně je upravit. Minimální počty by stanovené být měly,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz poslankyně Mádlová.

Schválena naopak byla výzva k zachování povinnosti oplocení mateřských škol.

To z původní verze podle poslankyně Zajíčkové zmizelo jako „technická duplicita“, protože bezpečnost školních budov už je upravena ve vyhlášce o technických požadavcích na stavby. „Úsměvná jsou nesmyslná prohlášení opozičních poslanců, když veřejnost straší tím, že do školek budou chodit pedofilové a narkomani,“ dodává poslankyně.

Poslankyně Mádlová ale nesouhlasí. „Pokud je vhodnější některé stavební požadavky přesunout do stavebních vyhlášek, nic proti tomu. Ovšem tyto vyhlášky připravené nejsou a neví se, kdy budou, snad údajně někdy v průběhu roku 2024. Ve stávajících jsou požadavky na oplocení či toalety ve velmi obecné rovině,“ tvrdí.

„Odpovědnost za děti na zahradě v neoplocené školce pochopitelně zůstává na učiteli nikoli na zřizovateli, jak nám bylo podsouváno. A tak si kladu otázku, jak je možné, že stát tak bezohledně vystavuje učitele stresu z neuhlídání dětí, a dokonce potenciálnímu postihu, a to jenom proto, že by obec nebo developer mohli ušetřit za plot,“ dodává Ivana Mádlová.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34157 lidí

Vyhovět nebinárním pohlavím

Druhý schválený bod se týkal právě záchodků a povinnosti zachování jejich rozdělení podle pohlaví. Jak ale Sárközi upozorňuje, ministr Válek se názorem poslanců vůbec nemusí řídit.

Poslankyně Renáta Zajíčková vysvětluje: „Nejde o žádnou ideologii, ale čistě technickou věc. Vyhláška je navržena jako dlouhodobě udržitelná, musí tak univerzálně pojmout podmínky pro mateřské, základní, ale i střední školy. Proto je uloženo zřizovateli, aby podmínky přizpůsobil charakteru výuky, příkladem může být střední zdravotnická škola.“

Argument „technická věc, žádná ideologie“, ale rozporuje poslankyně Mádlová. „Důvodem pro zrušení oddělených toalet je ‚vyhovět nebinárním pohlavím‘, jak bylo prezentováno zástupci MŠMT, MZČR a vládními poslanci na jednáních, kterých jsem se účastnila,“ dosvědčuje.

Změna se podle ní zavádí „na sílu“ a bez společenské i odborné diskuse s učiteli, pediatry, psychology, psychiatry, zástupci policie, rodiči, ale také bez školáků. „Naše tradice jsou jiné a nemusíme zavádět každý zahraniční experiment. Jak ukazují reakce rodičů, dětí i odborníků, je proti tomu velký odpor,“ dodává poslankyně ANO.

Zkušenosti z anglosaského světa, kde se společnými toaletami začali experimentovat už před několika lety, podle poslankyně ukazují, že to rozhodně není „bezpečné prostředí“ a ve Velké Británii se od této nedávné novinky už po několika letech začíná ve velkém ustupovat.

„Jejich zkušenosti ukazují, že společné toalety jsou skrytým místem pro sexuální obtěžování, šikanu a násilí. Tyto skutky se staly a dějí, jsou reálné a informace o tom dohledáte i v tisku. Dále zahraniční zkušenosti ukazují, že dívky omezují pití, bojí se chodit na společné toalety; když mají menstruaci, neprovádějí hygienické úkony, aby se vyhnuly posměškům, nebo dokonce zůstávají doma,“ dodává poslankyně Mádlová.

Za nebezpečné považuje, že ministr školství Mikuláš Bek podle ní o tématu mlčí a veřejnost se o něm dozvěděla spíše náhodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co je to ten nebinární ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRB , 25.09.2023 17:19:58
To jako, že má kloaku a vylučuje jako ptáci ? Nějak už se v tom člověk přes všechnu tu LGBT + - x : začíná ztrácet...

|  16 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…