90 tisíc vojáků NATO. Největší cvičení dekády na odstrašení Ruska

18.01.2024 18:36

NATO zahájí v únoru největší vojenské cvičení za poslední desetiletí. Cvičení nazvané Steadfast Defender 2024 se účastní téměř 90 000 vojáků. Vojenské manévry se zaměří na odstrašení ruské agrese, uvádí agentura Reuters.

90 tisíc vojáků NATO. Největší cvičení dekády na odstrašení Ruska
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

NATO ve čtvrtek oznámilo, že příští týden zahájí své největší vojenské cvičení za poslední desetiletí, kterého se zúčastní 90 000 vojáků a které během několika měsíců prověří schopnost spojenců zapojit se do konfliktu s protivníkem, jako je Rusko. Cvičení bude největší od cvičení Reforger v roce 1988 během studené války, informuje agentura Reuters.

Cvičení s názvem Steadfast Defender 2024 potrvá do května, uvedl ve čtvrtek vrchní velitel Severoatlantické aliance Christopher Cavoli. Cvičení, které se skládá z řady menších individuálních cvičení, se bude rozprostírat od Severní Ameriky až po východní křídlo NATO v blízkosti ruských hranic. Zapojí se do něj 50 námořních plavidel, 80 letadel a více než 1 100 bojových vozidel.

Aliance pod vedením USA vyslala na své východní křídlo tisíce vojáků a vypracovala nejrozsáhlejší plány od rozpadu Sovětského svazu na ochranu před ruským útokem. „Aliance prokáže svou schopnost posílit euroatlantický region přesunem sil ze Severní Ameriky,“ uvedl americký generál z Bruselu po dvoudenním zasedání šéfů obrany jednotlivých zemí.

Podle něj půjde o jednotky spojenců NATO a Švédska, přičemž vojenské manévry se zaměří na odstrašení ruské agrese.

Admirál Rob Bauer, předseda vojenského výboru NATO, uvedl, že rozsah cvičení je ukázkou nové připravenosti Aliance, uvedlo zpravodajství NDTV. „Je to rekordní počet vojáků, které můžeme nasadit a uspořádat cvičení v této velikosti, napříč Aliancí, přes oceán, od USA po Evropu,“ řekl.

Bauer rovněž varoval, že civilní společnosti v členských zemích NATO se musejí lépe připravit na případnou budoucí válku s Ruskem. „Musíme si uvědomit, že to není samozřejmost, že jsme v míru, a proto máme plány, proto se připravujeme na konflikt,“ dodal.

„Nevyhledáváme žádný konflikt, ale pokud na nás zaútočí, musíme být připraveni.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V sedmdesátých letech, za francouzského prezidenta generála de Gaulle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 18.01.2024 19:53:25
by se v Evropě Američani slušně zeptali, co jim Evropa dovolí (vyjma NSR, tam si dělali, co chtěli) udělat v rámci NATO a jaké cvičení povolí a kde. V době Jelcinovské a havlistických vlezdoprdelků už se neptali - nařídili. Dnes si dělají, co chtějí a Evropa má tak akorát právo držet hubu, financovat to všechno a vyleštit ještě Američanům boty před kopancem do zadku. Tož tak nám vyzráli sorosovští evropští politikové. Od těch důstojných v sedmdesátých letech po naprostou močůvku dnes. U nás - hanba mluvit. Blbý je to a ještě to leze do zadku Evropě. Jsme rektum Evropy v rektu Ameriky. Cvičit se bude, kde Amíci rozhodnou. Válka bude, kdy amíci rozhodnou. Nějaké manévry v tom nehrají roli. Příprava na válku v Evropě, na kterou nemá Evropa vůbec žádný vliv.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…