A co chvilkaři? Taky jsem tam blázna našel. Důležitá poznámka k Václaváku

16.03.2023 11:35 | Ze sítí

Poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO) je přesvědčený, že hlavní česká média mají dvojí metr, kterým posuzují tábor vládní pětikoalice a opozice. „Novináři se proaktivně vyjadřují ve prospěch jedné skupiny a v neprospěch druhé skupiny dlouhodobě,“ má jasno Nacher, podle nějž za poslední rok neproběhla jediná protivládní demonstrace, kterou by média neshazovala tím, že je za každou cenu spojila s nějakými „proruskými trolly nebo dezoláty.“

A co chvilkaři? Taky jsem tam blázna našel. Důležitá poznámka k Václaváku
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Patrik Nacher

Nacher v rozhovoru v Prostoru X vysvětloval, že podle něj mají média dvojí metr na současné politické rozdělení. „Mediální pokrytí protestů proti Babišově vládě před parlamentními volbami a po nich vůči Fialovu kabinetu, to je nebe a dudy. Odpůrci současné vládní koalice jsou mediálně dehonestováni a jejich happeningy s sebou nesou negativní konotace dřív, než se vůbec uskuteční. Je tam rozdíl oproti demonstracím Milionu chvilek, kde se dělaly i přímé přenosy a podobně,“ uvedl Nacher.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Naproti tomu prý nezaznamenal jedinou demonstraci, u které by jak masmédia, tak vládní činitelé hovořili o právoplatnosti demonstrovat a respektovali toto občanské právo. „Vždycky to bylo, že jsou tam dezoláti, proruští švábi, lidé, kteří rozdělují společnost. Organizátoři protivládní demonstrace byli označeni za proruské trolly a její účastníci dostali kvůli pár jednotlivcům, kteří na Václavské náměstí přišli se symboly podporující ruskou invazi na Ukrajinu, paušální nálepku,“ mrzí Nachera.

„Když jsem na podobnou věc upozornil u Milionu chvilek, kde měl někdo, teď mě nechytejte za slovo, tričko Che Guevary, Lenina nebo něco podobného, tak jsem se se zlou potázal, že blázni jsou v každé skupině a že nemůžu na základě jednoho, dvou účastníků generalizovat a paušalizovat celé náměstí. A najednou se to tak děje,“ má jasno pražský opoziční zastupitel.

Nacher dle svých slov nesouhlasí se vším, co na demonstraci zaznělo, nesouhlasí ani se snahou dostat se do budovy Národního muzea, ale dlouhodobě mu vadí onen princip dvojího metru. „Jde o princip a ten je, že vyberete jednoho, dva, tři účastníky, nazval bych je jako individua a na těch postavíte argumentaci, že tohle je celá sešlost na tom náměstí. Děje se to permanentně na všech demonstracích, které jsou v této chvíli proti vládě. Novináři se proaktivně vyjadřují ve prospěch jedné skupiny a v neprospěch druhé skupiny dlouhodobě na Twitteru. A můžeme se bavit o tom, jak to potom ovlivňuje jejich práci v redakci a podobně,“ je přesvědčený Nacher.

Tomu tento přístup vadí nejen u médií, ale zejména u členů vládnoucí pětikoalice. „Vnitřně mě to sžírá, protože jsem byl v roli koaličního poslance, teď jsem v roli opozičního. A když jsem byl v roli koaličního poslance a komentoval jsem demonstrace proti vládě, dělal jsem to s respektem k tomu, že někdo demonstruje, že máme svobodu a může demonstrovat proti vládě Andreje Babiše, pokud to není násilné. Zatímco dneska to tak prostě necítím, není to tak. Ukažte mi jedinou demonstraci, která by z tohohle úhlu pohledu proběhla v klidu. Vždycky tam byl nějaký komentář, a když už se všechno vyčerpalo, bylo to o tom, že tam přišlo málo lidí, takže tam bylo zas něco negativního,“ stojí si za svým Nacher a opakuje, že s celým obsahem demonstrace nutně nesouhlasí.

„Můžeme se samozřejmě bavit i o tom obsahu a já si například nemyslím, že je v pořádku blokovat vládní budovy, jak navrhoval svolavatel akce Jindřich Rajch. Ale to, jak se všechna média věnují tomu incidentu před Národním muzeem, nechápu. Při všech těch střetech na mítincích Andreje Babiše se takové rozbory nedělaly v médiích, tam měli všichni jasno, že policie to přehnala, ale najednou, když je to opačně, tak to policie zvládla bravurně,“ srovnává Nacher.

Ten by si dle svých slov přál dostat spolu s celou opozicí větší prostor v Poslanecké sněmovně, kde je prý pětikoalice přehnaně drtí. „Ve Sněmovně kvůli většinové přesile vlády chybí vůle normálně komunikovat. Výsledkem je rezignace na politickou debatu, kterou supluje vyhlášení stavu legislativní nouze,“ říká Nacher s tím, že mít 108 koaličních poslanců je očividně příliš, protože pak není nutné debatovat.

Největším trnem v oku je aktuálně prosazení snížení valorizace penzí v legislativní nouzi, kterou posvětil i Senát a ve středu s výtkami podepsal prezident Petr Pavel. „V té chvíli můžete do budoucna stav legislativní nouze využívat i pro jiné zákony, které budete dávat do Sněmovny na poslední chvíli a vždycky to odůvodníte: Ústavní soud rozhodne. Ústavní soud se v té chvíli stává třetí komorou, protože bude permanentně zatěžován tím, že my to tam budeme dávat a většina to bude válcovat. Myslím si, že obracet se na něj by měla být velmi výjimečná záležitost a úkolem politiků je, aby k tomu nedošlo. Budoucnost vidím právě v té komunikaci a tu tam ze strany koalice nevidím právě proto, že jsou si velmi jisti,“ dodává Nacher s tím, že by bylo žádoucí, aby byla opozice pozvána k projednávání dřív, zejména v případě těch změn, které ovlivní několik dalších volebních období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když jsem narukoval na vojnu tak první přivítání byl " Smích přejde.", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 16.03.2023 12:04:24
A přešel, věřím, že stejně tak dopadne současná vládní pakáž....

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…