A je to tady. Merkelová pryč, přichází nové, jiné Německo. Klíčová slova o Česku

15.12.2021 16:56

Nová vláda Německa pod vedením kancléře Olafa Scholze složená ze sociálních demokratů, Zelených a liberálů z FDP se chce zaměřit na inovace, změnu a modernizaci. Poslankyně z řad FDP pak zdůraznila, že hlavním úkolem vlády bude vyvést zemi z důsledků pandemie.

A je to tady. Merkelová pryč, přichází nové, jiné Německo. Klíčová slova o Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
„Nechceme udržovat status quo, jako tomu bylo za vlády Angely Merkelové,“ deklaruje poslankyně Spolkového sněmu Renata Altová (FDP) v Interview Plus s tím, že dosavadní stagnaci vidí například v digitalizaci, vědě či školství. Nová vláda to prý chce změnit. „Chceme prosadit modernější styl vlády,“ dodala s tím, že mají dobrý základ, aby toto prosadili. 

Také zdůrazňuje, že strana FDP není pravicovou stranou, ale demokratickou, která zastupuje zájmy středu. V tomto duchu ladili koaliční smlouvu. Tudíž nevidí problém spolupracovat s levicovými koaličními partnery. „Máme dobrý pocit ze spolupráce,“ dodala dále s tím, že by si přála, aby takhle vydržela po celé volební období.

Zdůrazňuje také, že pandemie zanechala velké stopy ve společnosti. „To bude jedním z našich největších úkolů, tedy aby se země dostala zpět do stavu před pandemií. Předsevzali jsme si modernizaci země – bez příkazů shora a bez centrálně plánované ekonomiky,“ pokračuje.

Koalice tvořená sociálními demokraty, Zelenými a liberály je spokojená s vyjednanou koaliční smlouvou, která klade důraz na inovace, jadernou energii, elektromobilitu či auta na vodíkový pohon nebo další technologie. Našli prý společnou cestu v jednotlivých otázkách. „Vzájemně se nám to podařilo,“ sdílí svoje pocity poslankyně. 

„Německé hospodářství musí zůstat konkurenceschopné. Tak aby transformace v automobilovém průmyslu proběhla se zachováním maxima pracovních míst. Tento proces je důležitý i pro Česko a Slovenskou republiku a myslím, že je možné najít společnou cestu,“ dodává Altová a současně připomíná, že část německé společnosti, především na venkově, je závislá na spalovacích motorech. Je tedy důležité podle ní brát ohled také na regiony. Nevylučuje ani návrat k jaderné energetice, ke které je německá veřejnost momentálně skeptická.

Rozdílné pohledy pak koalice nachází v otázce zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. „Uvidíme, jak se budou vyvíjet vztahy s Ruskem, ale momentálně je příliš brzy mluvit o tom, že by Rusko dostalo povolení plynovod zprovoznit,“ míní poslankyně.

Současně zdůrazňuje potřebu úzkých vazeb se zeměmi střední a východní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…