A je zle. SPD vystoupila proti zbraním, už to jede

02.03.2022 11:21

SPD před jednáním Poslanecké sněmovny uspořádala tiskovou konferenci, kde protestovala proti vypínání webů a vyjádřila nesouhlas s dodáváním zbraní na Ukrajinu, které podle nich přilévá olej do ohně. Pak se její představitelé střetli s redaktorkou České televize, která připomínala, že Ukrajincům po zemi jezdí ruské tanky.

A je zle. SPD vystoupila proti zbraním, už to jede
Foto: Repro PSP ČR
Popisek: Všichni poslanci SPD jsou na tiskové konferenci bez roušek

Opoziční hnutí SPD na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně odsoudilo blokování „prokremelských“ webů, které minulý týden provedl správce domény NIC.cz na základě „konzultací s vládou a bezpečnostní komunitou“.

„Je zapotřebí, aby česká vláda situaci s válkou na Ukrajině nezneužívala k tomu, aby cenzurovala vyjádření opozice,“ ohradil se poslanec Jaroslav Bašta.

Předseda hnutí Tomio Okamura hovořil o porušení práva vyjadřovat názory, zaručeného listinou. Svobodu projevu lze podle něj i podle listiny omezit jen zákonem, pokud je to nezbytné pro ochranu práv a svobod, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, veřejné zdraví nebo mravnost.

Toto však podle Okamury musejí učinit orgány státu, nikoliv zájmové sdružení, jako je NIC.cz. Jeho vysvětlení navíc značně působí dojmem svévole.

„Tyto kroky může ve výjimečných případech provádět pouze stát,“ rozčiloval se předseda SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Druhým tématem, ke kterému se SPD vyjádřila, jsou dodávky zbraní a munice na Ukrajinu. SPD vadí, že podpora zbrojení maří úsilí o mírové vyjednávání.

„Odmítáme, aby Česká republika dodávala zbraně a munici na Ukrajinu, protože to znamená přilévání oleje do ohně,“ uvedl poslanec Jaroslav Bašta.

Ten reagoval na dotaz redaktorky České televize, která se ptala, jak se tedy mají bránit. „Ukrajincům dopadají bomby na sídliště a jezdí jim tam ruské tanky, chodí tam ozbrojení ruští vojáci,“ zdůrazňovala s tím, jestli jejich podpora není protimluv.

„Začaly probíhat mírové rozhovory a za této situace jsou dvě možné cesty. Buď se zastaví boje a bude se dál jednat, anebo se situace bude eskalovat. A pak může dojít i na to, o čem mluvil Vladimir Putin, když uvedl do pohotovosti síly rychlé reakce a jaderné zbraně,“ odpověděl Bašta. Jednání je podle něj jedinou možnou cestou.

Pak ujistil, že Ukrajince zcela chápe, sám něco podobného zažil v roce 1968. „Tady už nejde jenom o Ukrajinu, ani jenom o Evropu. Tady jde o osud světa a takové věci se musí řešit v dlouhodobém horizontu, ne v krátkodobém, byť může vypadat velmi efektně,“ obává se bývalý náměstek ministra zahraničí.

Vystoupení poslanců SPD mnohé přivedlo ke komentáři, že jednota české politiky k Ukrajině, zdá se, rozpadá.

„A je po konsenzu,“ komentoval lapidárně politolog Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…