A jéje, v Německu zveřejnili čísla k Afgháncům. To zase bude křiku

16.08.2017 10:11

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky zveřejnil statistiky a další údaje, které se týkají afghánských migrantů. Ve zkratce řečeno, v zemi je jich čím dál tím víc a jen zlomek neúspěšných žadatelů se daří deportovat zpátky do Afghánistánu.

A jéje, v Německu zveřejnili čísla k Afgháncům. To zase bude křiku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Jak uvádí deník Die Welt, počet Afghánců v Německu se od roku 2010 zvýšil pětinásobně. Zatímco před sedmi lety afghánských žadatelů o azyl pobývalo v zemi asi padesát tisíc, loni to bylo již přes čtvrt milionu. Nárok na udělení azylu či jiného uprchlického statusu má přitom jen asi polovina z nich. Desítky tisíc neúspěšných žadatelů o azyl se však dlouhodobě nedaří deportovat. Příliš optimismu nevzbuzují ani letošní čísla.

Zatímco v minulých letech obdržel azyl každý druhý Afghánec, v letošním roce to jsou asi 44 %. Tyto počty však ve skutečnosti nehrají žádnou velkou roli, protože německé úřady nemají téměř žádné páky, jak přinutit Afghánce k návratu do jejich země. Podle údajů ministerstva vnitra Německo dobrovolně opustilo jen 3300 Afghánců. Nijak optimistický výhled není ani pro letošní rok. Pole mluvčí ministerstva vnitra se zatím jedná asi o 800 Afgháncích.

Celý text v němčině je ZDE.

Anketa

Půjde Babiš do kriminálu?

11%
89%
hlasovalo: 3736 lidí

Přes velmi nízká čísla deportovaných Afghánců v posledních dvou letech, před tím bylo ještě hůře. Mezi lety 2013 až 2015 bylo ročně deportováno méně než deset neúspěšných žadatelů z Afghánistánu. Až do října loňského roku spolu Německo a Afghánistán v oblasti deportací nijak nespolupracovaly. Ale ani nově nastartovaná spolupráce nepřináší žádné velké výsledky. V pěti vybavených hromadných letech byla do srpna deportována jen asi stovka Afghánců.

Jak zmiňuje Die Welt, celý proces navíc přibrzdil sebevražedný atentát na německou ambasádu v Kábulu 31. května. Možné navýšení počtu deportací tak do značné míry záleží na bezpečnostní situaci v Afghánistánu. V zemi sice po celá léta zuří občanská válka, ale spolková vláda označuje riziko útoku na civilisty ze strany Tálibánu za „nízké“. Nicméně z pohledu OSN jsou životy civilistů v Afghánistánu stále v nebezpečí. Jenom za prvních šest měsíců letošního roku jich v důsledku bojů mezi vládou a islamisty zemřelo téměř 1700.

Počet legálně či ilegálně žijících Afghánců v Německu se pravděpodobně bude zvyšovat i v dalších letech. Za prvních šest měsíců letošního roku podalo žádost o azyl 86 000 migrantů a uprchlíků z Afghánistánu. Téměř čtrnáct tisíc z nich obdrželo status uprchlíka a dalších 5200 jiné formy ochrany. U všech těchto 19 000 Afghánců také platí, že nemohou být vyhoštěni. Jak upozorňuje Die Welt, toto opatření přitom úřady u žadatelů o azyl z jiných zemí jen v 8000 případech celkově.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…