A ještě hůř: Na Cimického se valí další věc. Už ne intimní

10.11.2021 10:56 | Ze sítí

Po nedělní reportáži 168 hodin se reputace psychiatra Jana Cimického hroutí ze všech stran. Kromě obvinění ze sexuálního násilí na pacientkách se objevily i informace o jiných kontaktech bývalého primáře bohnické léčebny.

A ještě hůř: Na Cimického se valí další věc. Už ne intimní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Cimický

ParlamentníListy.cz například zjistily, že Cimického jméno figurovalo v materiálech bosse podsvětí Radovana Krejčíře. Ten si aktuálně odpykává trest v Jihoafrické republice, pravomocně odsouzen je i v ČR.

Cimického měl Krejčíř mít společně s dalšími psychiatry na tzv. „šmíráku“, ve svých ručně psaných podkladech. Cimický měl posloužit k tomu, aby případně Krejčířovi opatřil diagnózu, která by znemožnila jeho postavení před soud.

V několika případech se lidem z Krejčířova okolí skutečně podařilo, že psychiatrický posudek zabránil jejich postavení před soud. Společně s nejvěhlasnějšími advokáty dokázali vyrobit neprůstřelné „papíry na hlavu“.

Od roku 2003 se měl u Cimického léčit osobně Krejčíř. Ten v roce 2005 během památné domovní prohlídky uprchl elitnímu policejnímu komandu z vlastního domu a následovaly jeho zahraniční peripetie na Seychelách a v Jihoafrické republice. Na Cimického posudky si vzpomněli i vyšetřovatelé Krejčířova případu.

Jiný Cimického škraloup připomněl novinář Jan Hrbáček. Ten jméno slavného psychiatra objevil v seznamech spolupracovníků StB. A to v kategorii „důvěrník“. Tu podle Ústavního soudu nelze považovat za vědomou formu spolupráce. Do této kategorie mohl být zařazen kdokoliv, kdo jakýmkoliv způsobem tajné službě pomohl při plnění jejích úkolů.

Především ale od neděle stále přibývají svědectví pacientek, které vypovídají o jeho sexuálním nátlaku, který na ně z pozice lékařské autority měl uplatňovat.

Cimický byl kromě lékařské praxe v oboru psychiatrie již od sedmdesátých let také oblíbeným spisovatelem a popularizátorem psychiatrie. Díky své popularitě získal statut veřejné celebrity, byl zván i do televizních pořadů. Letos jej prezident Miloš Zeman ocenil medailí za zásluhy.

To vedlo několik jeho bývalých pacientek k tomu, aby vystoupily se svými příběhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…