A my vám moc nevěříme. Z Ruska přišly ošklivé vzkazy po schůzce Kerry-Lavrov, která vzbudila naděje

19.05.2015 13:14

Agentura TASS oslovila tři ruské experty na mezinárodní vztahy, aby se vyjádřili k návštěvě amerického ministra zahraničí Johna Kerryho v Rusku, kde se minulý týden z vlastní iniciativy setkal se svým protějškem Sergejem Lavrovem a prezidentem Vladimirem Putinem.

A my vám moc nevěříme. Z Ruska přišly ošklivé vzkazy po schůzce Kerry-Lavrov, která vzbudila naděje
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Podle prezidenta Institutu pro národní strategii Michaila Remizova se Spojené státy a NATO obávají, že by další kolo války v Donbasu mohlo mít pro ukrajinskou armádu katastrofální důsledky. „Proto přijel před několika dny americký ministr zahraničí John Kerry do Moskvy. Myslím, že je to součást velké hry. Západ se nyní bude naoko tvářit, že chce přispět k politickému řešení krize. Ve skutečnosti však bude podporovat kyjevskou vládu a její armádu. Konečným cílem Spojených států i NATO zůstává v dlouhodobém horizontu vojenské vítězství Ukrajiny,“ tvrdí Remizov.

celý text v angličtině je ZDE

Podle Remizova představují vztahy Ruska se Spojenými státy a NATO vzhledem ke krizi na Ukrajině hru s nulovým součtem. „Jakýkoli zisk pro Západ představuje ztrátu pro Rusko. A to samozřejmě platí i naopak,“ poukazuje Remizov. Podobného názoru je i ředitel Institutu politických studií Sergej Markov. „Prohlášení Kerryho a dalších západních politiků o nutnosti dodržovat minské dohody jsou jen slova, na která se nelze tak úplně spoléhat,“ míní Markov, kterému se nelíbí, že vlivní západní politici veřejně nevyzývají kyjevskou vládu, aby ukončila blokádu Doněcké a Luhanské lidové republiky nebo aby respektovala dodržování lidských práv v Donbasu. Jediným řešením je dle Markova federalizace země.

Zástupce ředitele Ústavu zemí SNS Vladimir Žarichin má poněkud odlišný názor. „Po pečlivém prostudování minské dohody jsem došel k závěru, že jde o kompromisní řešení. Ukrajina bude mít volnou cestu k evropské integraci, ovšem bez Doněcké a Luhanské lidové republiky, jejichž území bude tvořit nárazníkovou zónu. Patrně s tímto cílem Západ tlačí na Ukrajinu, aby stávající konflikt vyřešila politickou cestou,“ domnívá se Žarichin. Ten také upozorňuje na to, že tlak Západu na Kyjev, aby se vzdal vojenského řešení, může mít ještě jeden pádný důvod. „Západ se možná podvědomě obává bloku tvořeného Ruskem, Čínou a Indií. Právě nesmlouvavé postoje západních politiků přispěly k tomu, že Rusko s těmito dvěma zeměmi navazuje užší vazby,“ uvedl Žarichin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…