A sakra, paní Angelo. Německá kancléřka půjde od vesla, píšou na důležitém místě

21.10.2015 13:42

Publicista Alex Görlach i politický komentátor John Vinocur se nezávisle na sobě shodují na tom, že německé kancléřce Angele Merkelové zvoní hrana a vzhledem k chaotické situaci způsobené vládní přistěhovaleckou politikou „otevřené náruče“ je prý její politická kariéra vážně ohrožena.

A sakra, paní Angelo. Německá kancléřka půjde od vesla, píšou na důležitém místě
Foto: FonArCom
Popisek: Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Evropa se podle Görlacha pohybuje směrem doprava a ani Němci prý nejsou vůči extremistickým idejím zcela imunní, byť zdejší „krajně“ pravicové strany zatím nedosáhly takových úspěchů jako ve Francii, Nizozemsku, Dánsku či naposledy ve Švýcarsku. „V každém případě se také Německo utápí v chaosu, protože pokusy kancléřky Merkelové najít řešení současné krize selhaly. Německá kancléřka přísně usiluje o překonání národního sentimentu. Přijímání uprchlíků považuje za hlavní úkol pro celý evropský kontinent. Mnoho Němců s ní souhlasí v tom, že by se země měla na určitou dobu postarat o uprchlíky. Ovšem její projekt spočívající v potlačení národních států ve prospěch sjednocené Evropy je pohřben pod vrstvou vzájemného hašteření a nedůvěry. Opětovné zavedení hraničních kontrol je nejviditelnějším projevem choroby, jež má mnohem hlubší základy,“ napsal Görlach v textu publikovaném v on-line zpravodajství Huffington Post.

Obraz „velké německé kancléřky“, jak Merkelovou s nadsázkou Görlach označuje, je vzhledem ke konfrontaci s voliči i stranickými kolegy stále matnější a ona bude dle jeho názoru brzy odstavena od vesla. „V tomto ohledu jí příliš neprospěla ani návštěva Ankary, kam odjela prezidentu Erdoganovi nabídnout finanční i nefinanční podporu, pokud země nebude pouštět uprchlíky ze svých táborů do Evropy. Merkelová je tak nyní závislá na dobré vůli muže, který tlačí svoji zemi do občanské války, protože v posledních volbách nezískal absolutní většinu. Erdogan je islamista a přístupová jednání s EU chce pouze využít k podkopání sekularismu v Turecku a jeho nahrazením islámským systémem,“ píše Görlach.

Celý text je vám k dispozici ZDE.

Německá kancléřka dle Görlacha zůstává stoicky klidná, protože úspěšnou integraci lidí vyznávajících odlišnou kulturu do Evropy považuje za ideální způsob, jak překonat nacionalismus. „Jejím vysněným cílem je ukázat, že naše hodnoty jsou univerzální. To je velký projekt, jehož je mnoho Němců připraveno se chopit. Ovšem veřejná administrativa je na něj absolutně nepřipravená a pro mnoho konzervativců je tento úkol až příliš,“ tvrdí Görlach a poukazuje na silnou pozici šéfa bavorské CSU Horsta Seehofera, který prý nyní třímá otěže současné krize. „Kdykoli může se svojí stranou odejít z vlády a způsobit tak pád kabinetu Merkelové. Dle některých zdrojů již dal Merkelové týden na to, aby se vše posunulo kýženým směrem, jinak ve své funkci skončí,“ konstatuje Görlach a dodává, že osud německé kancléřky skutečně visí na vlásku.

Politický komentátor amerického deníku The Wall Street Journal John Vinocur dochází k obdobným závěrům jako Görlach. Tvrdí, že německá kancléřka dělá, jako by její politika neměla s migrační krizí na Blízkém východě co dělat. „Její voliči něco takového ovšem absolutně neberou. Merkelová tak ztrácí svoji moc i prestiž, protože Německo a jeho kancléřka měly vzhledem ke svému postavení mnoho možností, jak zastavit rozpad Sýrie a šíření migrační krize do Evropy,“ píše Vinocur a poukazuje na poněkud zarážející odpověď Merkelové na otázku v jednom rozhlasovém pořadu, kde se jí dotazovali, jak ji napadlo přijmout do země neomezený počet uprchlíků. „Mám stejný názor jako kardinál Reinhard Marx, který řekl, že je to vůle Páně,“ odpověděla dle Vinocura Merkelová.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak ovšem Vinocur poznamenává, němečtí voliči odmítají ze své země učinit „morální velmoc“ a dávají přednost stabilitě a bezpečí. „Podle nedávného průzkumu veřejného mínění souhlasí jen 32 % Němců s jejím názorem, že je země připravena zvládnout nápor stovek tisíc syrských a iráckých muslimů. V současné chvíli se počítá s tím, že by jich mohl do konce roku dorazit až jeden milion,“ uvádí Vinocur. Je otázkou, jestli může politickou budoucnost Merkelové zachránit zrychlený proces deportace neúspěšných žadatelů o azyl. Německé úřady dle zpráv německých médií zintenzivnily jednání se zeměmi, kam by měli být uprchlíci vraceni, a také upravily některé stávající procesy. Odvolání proti neudělení azylu je zkráceno ze šesti na tři měsíce a vláda sestavila seznam tzv. bezpečných zemí, jejímž obyvatelům nebude automaticky přiznáno právo na azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…