A tenhle ti voní, řediteli? Vládce ČT dostal pohlavek za řeči o Jaklovi

03.04.2019 8:31

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke slovům ředitele České televize Petra Dvořáka, jež pronesl na serveru Aktuálně.cz a týkala se rozhodování Poslanecké sněmovny při obsazování mediálních rad.

A tenhle ti voní, řediteli? Vládce ČT dostal pohlavek za řeči o Jaklovi
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

„Rozhodování Poslanecké sněmovny při obsazování mediálních rad v poslední době zřetelně ukazuje na snahu posílit v nich ty názorové proudy, které volají po omezení nezávislých médií, zejména pak ČTK, Českého rozhlasu a České televize,“ uvedl Petr Dvořák pro Aktuálně.cz.

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí

A Petrov si všímá i dalších Dvořákových slov o nových radních.

„Nové funkce dávají nositelům těchto názorů punc relevance a umožní jim ovlivňovat rozhodování orgánů, které mají naopak toto nezávislé prostředí pro fungování českých médií garantovat,“ uvedl Dvořák.

„Přitom se rozhodl ignorovat články člena Rady ČT pana Šarapatky se stejnou ‚puncí relevance‘. Rozdíl je jen v tom, že výroky tohoto radního nejsou kritické, ale jsou VE PROSPĚCH vedení ČT,“ podotkl Petrov s otazníkem.

O tom, jaké překvapení zažil Vadim Petrov po svém prvním jednání kontrolního orgánů, který bdí nad českým TV i rádiovým éterem, jsme psali v pondělí. Kritika diskuse, kterou vyvolal v RRTV ve věci vysílání pořadu Reportéři ČT, se objevila v článku člena  Rady ČT Zdeňka Šarapatky. Jednání RRTV jsou přitom neveřejná. V rozhovoru s Parlamentními Listy.cz Petrov tento fakt označil za únik informací a ostře se proti tomuto faktu ohradil.

"Tzv. velká rada – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání – 26. 3. 2019 projednávala stížnost pana Mynáře na reportáž České televize „V rybníku pana kancléře“. Den poté, 27. 3. 2019, Marek Wollner, šéfredaktor ČT, redakce, která reportáž vyrobila, napsal, že to Babiš dělá dobře, když chce umlčet poslední kritickou televizi, ale přes Klausovy muže, a přitom se přímo neumazat. Následně se mě na Facebooku zeptal, co jsem měl proti jeho reportáži při jednání na radě. Zaskočilo mě to, protože jednání rady jsou neveřejná a informace o tom, jak probíhají, jak jsem byl poučen, se veřejnosti nesdělují. Rada hlasuje ve sboru a rozhodnutí je kolektivní. Jediný oficiální výstup z jednání RRTV byl ten, že se rada s podáním seznámila," poznamenal Petrov a pozastavil se nad tím, že redaktor Wollner měl tuto informaci k dispozici. 

„Někdo z mých kolegů měl zřejmě zájem tuhle informaci šířit, protože vzápětí napsal na Forum24.cz člen Rady ČT pan Šarapatka – to je rada dohlížející jen na ČT, článek, který na mě kvůli mému vystoupení na radě nevybíravě útočí," podotkl. 

Text radního Šarapatky následně z webu zmizel, ale jeho originál putoval sociálními sítěmi. "Za pár hodin se text zase na Forum24.cz vrátil. V RRTV mají pravidlo, že na veřejnosti mluví jen předseda. Ale člen RRTV není úředník, je to volená fyzická osoba a následně jmenovaná do veřejné funkce. Často se srovnává s postavením poslance, a proto není správné, že členové rady nemají potřebu být se svými postoji transparentní a že rozhodnutí rady nemají potřebu před veřejností obhájit či vysvětlit. A pak jakýsi člen pod pláštíkem anonymity informuje ty, jichž se jednání týkalo. Absurdní a pokrytecké. Na veřejnosti nemá mluvit, ale pokoutně pouštět informace je v pořádku?" rozlítil se Petrov. 

Rozhovor najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…