A tohle si, pane Moravče, dobře zapamatujte... Babiš spustil v ČT velkou kanonádu. Odnesl to hlavně Sobotka

06.11.2016 13:53

Hlavním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jelikož proti sobě neměl žádného politického oponenta, rozehrál sólo kanonádu, ve které pálil skoro do všech – premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) počínaje a předsedou STAN Petrem Gazdíkem konče. Babiš prý věřil, že by mohl s Gazdíkem spolupracovat, ale Gazdík jej zklamal, protože už mluví jako Miroslav Kalousek. Šetřil jen prezidenta Miloše Zemana.

A tohle si, pane Moravče, dobře zapamatujte... Babiš spustil v ČT velkou kanonádu. Odnesl to hlavně Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

V úvodu pořadu představil Moravec nový volební model, podle něhož by Babiš se svým hnutím ANO získal 34 procent, zatímco druhá ČSSD by měla jen 15 procent hlasů. Třetí by skončila ODS s 8,5 procenta a pak by následovali komunisté s TOP 09. Starostové a nezávislí Petra Gazdíka by v tuto chvíli zůstali před branami parlamentu, zatímco Okamura by v parlamentních lavicích usedl znovu.

„Z toho volebního modelu jsem velice překvapený. Pokud by volby do sněmovny byly příští pátek a dopadly by takhle, tak je to skvělá zpráva. Ale já to nechci přeceňovat. Ale asi se ukazuje, že tu máme v podstatě dvě politická uskupení. Jedno je hnutí ANO a potom je ten zbytek. Všichni jsou proti nám... Já jsem byl velmi překvapen útoky pana Gazdíka. Já jsem doufal, že se bude vyjadřovat jinak, ale on přebírá rétoriku Miroslava Kalouska. A teď na nás nejvíc útočí ČSSD, jak ukázal ten dopis Bohuslava Sobotky,“ zahájil Andrej Babiš.

Znovu přišel s myšlenkou, že by si přál, aby Česká republika fungovala jako jedna rodinná firma, a nebrání se k tomu využít myšlenek levice i pravice. Je prý např. proti zvyšování daní, ale současně má sociální cítění.

„Ale nikdo s námi nechce spolupracovat,“ posteskl si. „Já si myslím, že si občané pamatují, že nám pravice zvyšovala daně, což není pravicový program, a levice zase privatizovala banky. Já často říkám, že oni mají nějaký program, ale vlastně mají stejný program – to jsou ta koryta, chtějí být ve vládě a občas mít nějaké ty kšefty. Hnutí ANO vzniklo jako protestní hnutí, které užívá zdravý rozum... Ale nikdo s námi nechce nic mít... Já jsem si původně myslel, že ti starostové jsou takoví noví, ale on nás nechce, on o nás říká, že jsme marketingoví, že nemáme program. On mluví jako pan Kalousek,“ hřímal dál šéf hnutí ANO.

„Proč sociální demokracie mění ministry? Možná tam někteří ministři nikdy neměli být, ale to je jejich problém. My neobsazujeme ministerstva podle krajů, my nepotřebujeme uspokojit krajské organizace,“ pokračoval Babiš. „U vás vy sám rozhodujete, kdo bude ministrem?“ ptal se obratem Moravec. „Ano,“ odvětil se smíchem šéf hnutí ANO.  

Pokud si pan premiér Sobotka stěžuje na ministry za hnutí ANO, tak Babiš svaluje vinu na Legislativní radu vlády a jejího předsedu Jiřího Dienstbiera. Ministři za hnutí ANO prý pracují dobře. Pokud jde o samotného předsedu vlády, ten prý pořád dostává prostor. „Pan premiér je v České televizi od rána do večera,“ útočil na svého koaličníhio partnera dál. „Stejně jako vy,“ kontroval okamžitě Moravec. „Já ne,“ upozornil se smíchem Babiš.

Dopis Bohuslava Sobotky byl prý pro něj šok. Babiš sám by namísto takových dopisů kritizoval adresně. „I takový ten slogan, že všichni kradou, to jsem nikdy neřekl. Možná jsem to řekl na nějakém mítinku,“ zaznělo z úst šéfa hnutí ANO.

Pár slov padlo i k situaci na železnici, kde si odboráři stěžují, že se jich ministr dopravy Dan Ťok málo zastává a ustupuje panu Radimu Jančurovi.

„To, co říkají ti odboráři, a ještě to nejsou ti hlavní odboráři, to není pravda. Oni by samozřejmě chtěli, aby tu byly jen České dráhy, a oni by chtěli, aby měli ještě víc zaměstnanců. Já mám v plánu schůzku s odboráři a panem Ťokem a odborářům to vysvětlíme. Pan Jančura nám neustále nadává, že podporujeme České dráhy. Za to jsme placení... Ale taky jsme se zavázali, že budeme otevírat trh, my jsme se k tomu zavázali Evropské unii,“ uvedl Babiš.  

Následně odmítl, že by ve vládě někoho urážel, jak naznačoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„To není pravda, já nikoho neurážím, toto byl ten začátek pana Mládka, pak vystoupil v DVTV.cz, kde mě sprostě urážel, a pak teprve jsme napsali my, že je to parazit. Ale já jsem si na ty urážky zvykl a už to nevnímám. Já jen hlídám státní peníze. Jsme proti, když ČSSD a KDU-ČSL hlasují pro příspěvek horníkům Pavla Tykače, kteří to nepotřebují... Ale pane Moravče, ten premiér by měl být premiérem všech, a ne jen premiérem ministrů za ČSSD,“ pokračoval v palbě Babiš. Očekával by prý, že se ho Bohuslav Sobotka občas zastane, a namísto toho ministři opakovaně hlasovali proti Babišovi. „Nám se sice daří skvěle, protože se mi daří zlepšovat správu státního dluhu, ale já nechci zvyšovat mandatorní výdaje, protože to je nesystémové,“ hřímal dál.

„Pokud bych já byl někdy premiér, tak bych všechny ministry řídil stejným způsobem. A hlavně bych je řídil, dával bych jim úkoly. Nebyl by to problém, kdybychom pracovali jako jeden tým, ale pan premiér mě nepodpořil, ČSSD hlasovala proti rozpočtové odpovědnosti, proti rozpočtové brzdě. A tohle si, pane Moravče, dobře zapamatujte. Pokud já budu ministrem financí až do října 2017, tak odejdu se stejným nebo nižším dluhem, než jaký byl, když jsem na ministerstvo přišel. Proti tomu pan Sobotka nasekal dluhy 400 miliard a pan Kalousek dokonce 600,“ nešetřil své předchůdce v úřadu současný šéf státní kasy. „Já to řídím jako rodinné finance daňových poplatníků naší velké rodinné firmy.“

Ve druhé polovině diskuse došlo na příjezd tibetského duchovního vůdce dalajlámy do Česka a na jeho setkání s Danielem Hermanem. „Já jsem nikdy neřešil dalajlámu, ale vzpomněl jsem si, jak mě podpořil v té pseudokauze Lety. To je člen vlády, který se mnou normálně mluví. My taky máme nějakou zkušenost s tím, jak se Čína chová. Já žiju v nějakém světě a pan Herman má to duchovno, pro něj je důležitý dalajláma a pro mě je to pan Bloomberg,“ poznamenal na adresu někdejšího starosty New Yorku Michaela Bloomberga.

Je tedy správnější nescházet se s dalajlámou, ptal se dál Moravec. „Správné to není, ale Čína si to ve světě nějak vybudovala. Já jsem to nijak nestudoval, ale teď jsem si to četl, jak se v tom zachovaly ostatní státy. Ale pan Zaorálek teď řeší, jak jsme se bavili před dvěma lety. A to já už si nepamatuju. Je škoda, že to teď pan Zaorálek na vládě neotevřel a nezdůraznil to. Teď je jiná situace, protože tady byl čínský prezident. Pan Herman řekl, že se s dalajlámou setká někde jinde, a tím já to považuji za vyřešené,“ skoncoval s tímto tématem.

Doporučil bych Číňanům, ať koupí OKD, říká Babiš

S kritikou Číny však neskončil. Nepamatuje si prý výrok, který mu připsal prezident Zeman. Miloš Zeman konstatoval, že z úst Andreje Babiše slyšel následující slova: „V Číně se mnou vyjebali. Pokud pan Babiš neuspěl na čínském trhu, tak je klidně možné, že má pan Babiš k Číně nějakou averzi,“ řekl prezident. „Já si nepamatuji, že bych řekl něco takového,“ konstatoval Babiš.

„Já skupinu CEFC kritizuji z pozice ministra financí, protože oni tady koupili fotbalový klub, oni tady koupili média... Kdyby nám Číňané skutečně chtěli pomoct, tak já bych jim řekl: kupte si OKD, protože máte blízko k ČSSD a ta tu privatizaci zpackala.“ Já bych přivítal, kdyby přišel nějaký ministr, který tady postaví fabriku, který bude platit daně a tady odevzdávat aspoň odvody za zaměstnance... Z toho bude mít prospěch český státní rozpočet. My z Číny desetkrát víc dovážíme, než vyvážíme, a to je špatně,“ uvedl jasně.

Došlo i na přímou volbu prezidenta

Nakonec konstatoval, že hnutí ANO zatím neřeší, koho podpoří na prezidenta v roce 2018. „Pro nás to zatím není téma, ale my budeme mít volební sněm v únoru 2018 a tam budeme chtít, abychom o tom rozhodli demokraticky, abychom o tom rozhodli transparentně,“ padlo z úst ministra.

„Pane redaktore, pokud si pamatujete, tak jsme měli volbu prezidenta parlamentem a taky tam byla nějaká korupce. Teď tady máme prezidenta zvoleného přímo občany. Dostal 2,6 milionu hlasů voličů. Pan prezident má svoje bonmoty. Já jsem mu doporučoval, aby vyznamenal pana Bradyho, v tom pravděpodobně pochybilo okolí pana prezidenta. Pan prezident má velmi dobré názory na migraci,“ pokračoval.

„Já jsem kritizoval okolí pana prezidenta, mám na mysli pana Nejedlého a pana Mynáře, ale já do toho nechci mluvit, to je věc pana prezidenta. Já taky dělám chyby a nestydím se za to, nikdo není nadčlověk,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…