A už létají miliony: Noviny píší o okolnostech smrti Kovarčíka

26.03.2015 9:05

Podle Práva zemřel vlivný podnikatel Peter Kovarčík jen těsně předtím, než ho začala vyšetřovat protikorupční policie z důvodu podezření z praní špinavých peněz. Dle Práva existuje ve Švýcarsku bankovní účet, ve kterém prý bylo uloženo několik set milionů korun a Kovarčík měl k němu přístup.

A už létají miliony: Noviny píší o okolnostech smrti Kovarčíka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Policejní vůz na romském sídlišti Chanov v Mostě.

Ve Švýcarsku podle Práva existuje bankovní účet, na kterém bylo v roce 2013 uloženo pětadvacet milionů eur, tedy přibližně 600 milionů korun. Kovarčík k němu měl mít prý dispoziční právo. Čeští detektivové dostali o tomto bankovním účtu dle Práva informace od svých švýcarských kolegů již před třemi týdny, jelikož se Švýcarům zdál být podezřelý z důvodu praní špinavých peněz.

Celou kauzu prý odstartoval dopis od českého ředitele Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky z roku 2013 adresovaný švýcarské generální prokuratuře. V dopise prý Soukenka informoval o bankovním účtu Pendlehill Marketing Ltd., který byl vedený u banky Credit Suisse a měly na něj být podle Práva převáděny peníze z Kovarčíkovy společnosti Czech Teleaxis.

Podle Práva Soukenka v dopise švýcarským státním zastupitelům napsal, že se stamiliony na účtu je možná souvislost s vyhlášenými amnestiemi bývalého prezidenta. „Suma 25 milionů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem,“ napsal prý Soukenka v dopise.

Švýcarští vyšetřovatelé tak prý začali případ řešit a nedávno požádali o pomoc českou protikorupční policii. Dle Práva se policie situací začala okamžitě zabývat, a dokonce vyslechla i Soukenku. „Byl jsem tam 11. března a zajímaly je zejména informace, které se týkaly možného spojníku na amnestii a na podíl pana Kovarčíka. V podstatě se mě na nic jiného ani neptali,“ oznámil Soukenka podle Práva s tím, že odmítl prozradit, kde přišel k informacím. 


 

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …