Aby se Havel v urně přesýpal. Jiří Jírovec o svobodě slova

14.04.2015 11:24

JINÝMA OČIMA Svoboda slova a práh citlivosti. Když se pianistka Valentina Lisitsa vyjádřila o situaci na Ukrajině ohledně vládní garnitury v Kyjevě nelichotivě, zrušili jí koncert v Torontu. V České televizi na to použili pojem práh citlivosti, což vlastně znamená dvojí metr na svobodu slova. Takto přemýšlí krajan z Kanady a biolog Jiří Jírovec a dokládá další příklady.

Aby se Havel v urně přesýpal. Jiří Jírovec o svobodě slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

"Není to tak dlouho, co se státníci spojili v Paříži do pevného šiku, aby světu sdělili, že svoboda slova je absolutně, ale opravdu absolutně nedotknutelná. Karlíci celého světa teď mají znova možnost prokázat, že to mysleli upřímně. Že tedy tahle svoboda není jak kde a jak pro koho," podotýká Jiří Jírovec a myslí tím případ pianistky Valentiny Lisitsi žijící v USA. Nicméně udává i další příklady, kdy byla svoboda slova měřena dvojím metrem.

Práh citlivosti

"Světoznámá pianistka Valentina Lisitsa se na Twitteru vyjádřila k situaci na Ukrajině. No, řekněme, že vzhledem ke Kyjevu dost nelichotivě. Nicméně, výsledkem bylo, že vedení Torontského symfonického orchestru zrušilo její naplánovaný koncert," popisuje fakta Jírovec.

Na ČT 24 k tomu později promluvil vedoucí kulturní redakce televize Petr Vizina a hovořil o jiném prahu citlivosti. "Vizina zrějmě nepatří mezi Karlíky a tak, místo jednoznačného odsouzení útoku na svobodu slova použil zatím neznámou obezličku, tedy práh citlivosti. Ten je všude jiný a proto něco projde tady a jinde zase ne. Převedeno na společného jmenovatele to znamená, že svobodu pro někoho a někde ano, pro jiného někdy a někde ne," podotýká a jako tvrdý kritik Václava Havla ironicky dodává: "Aby se Havel v urně přesýpal."

Práh citlivosti je podle něj geniální termín, umožńující plně chápat mnohý historický jev. "Připustíme-li existenci onoho prahu, najednou vidíme, že třeba film Hoří má panenko skončil v tresoru, protože byl překročen práh citlivosti hasičů. Miloš Forman nasral požárníky a ti zaprotestovali. No, nasral i italského filmového magnáta Carla Pontiho, který film financoval a po shlédnutí sestřihu odstoupil od smlouvy a chtěl dostat svoje peníze zpět," říká.

Rock and roll a Charta 77

A uvádí další příklady. Práh citlivosti byl překročen i v jistých fázích rock and rollu. Proto tato hudba nenalezla v počátcích příliš pochopení ani v Československu, ani v některých konzervativnějších státech USA. Práh citlivosti byl nedávno překročen publikováním známe fotografie z Paříže, tedy alespoň v případě jisté náboženské sekty v Izraeli. Ta je proti dotykům mezi muži a ženami na veřejnosti a tak z původní fotografie z protestu v Paříži vyzmizíkovala Angelu Merkelovou.

"Překročení prahu citlivosti může vysvětlit reakci tehdejší moci na Chartu 77 a konec konců i bezproblémový souhlas, dnes již statečných, československých umělců s Antichartou. V druhém případě byl pravděpodobně překročen práh citlivosti k budoucímu obsahu vlastní peněženky," doplňuje.

Problém pianistky je prekérní v tom, že je dodatečně trestána za vyřčené. "V současném světě jsou samozřejmě k dispozici i metody elegantnější. Problematickou osobu je možné nevpustit do země, odmítnout možnost publikace či jinak zabránit, aby nežádoucí slovo bylo vysloveno nebo napsáno. Kanada v nedávné minulosti odmítla vstup lidem, kteří se chystali rušit slovem poklid vládnoucí kolem gayů, potratů a islámu," ironizuje Jírovec, jenž žil dlouhá léta právě v zemi javorového listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…