Advokát Rozehnal: Růžička se nedopustil korupce. Ale možná podvodu

15.04.2015 9:21

Známý advokát Aleš Rozehnal se na webu hlidacipes.org zamýšlí nad tím, že sedmnáct dní před zahájením hokejového mistrovství světa v Praze dostala protikorupční policie trestní oznámení na trenéra české reprezentace Vladimíra Růžičku. Kvůli tomu, že údajně přijal půl milionu korun od otce mladíka a za to mu slíbil, že jeho syn si zahraje v extraligové Slavii. Podle Rozehnala ale v tomto případě nemůže jít o korupci.

Advokát Rozehnal: Růžička se nedopustil korupce. Ale možná podvodu
Foto: mvcr.cz
Popisek: Český hokejový reprezentační tým s trenéry a členy realizačního týmu

Advokát vysvětluje, že přijetí úplatku je trestním řádem definováno jako jednání, při němž si někdo v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu pro sebe nebo pro jiného vezme nebo nechá slíbit úplatek. Klíčové tedy v tomto případě je, zda zařazení hráče do nějakého týmu je v obecném zájmu, či nikoli.

Rozehnal poukazuje na to, že soudy vztahují férovost sportovních soutěží k férovosti jejich výsledku či průběhu. „Vztáhnout obecný zájem i na to, koho si sportovní klub či trenér vybere do svého týmu, by zřejmě bylo nepřípustným rozšířením již tak složitého, vágního a neurčitého pojmu,“ tvrdí advokát.

Na druhou stranu jinou otázkou je, zda se trenér Růžička neobohatil tím, že uvedl Miroslava Palaščáka, otce dotyčného juniora, v omyl, nebo jeho omylu využil, či mu zamlčel podstatné skutečnosti o působení jeho syna ve Slavii, a tím mu způsobil škodu na jeho majetku. „V takovém případě by se však jednalo o podvod a nikoli o korupční jednání,“ dodal Aleš Rozehnal.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…