Aféra trenéra Vladimíra Růžičky: Důležité kruhy se vyslovily

21.04.2015 20:44

Nadační fond boje proti korupci miliardáře Karla Janečka rozebírá údajnou korupční aféru trenéra národní hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky. Jak poznat rozdíl mezi sponzorským darem a úplatkem, který má ulehčit působení potomka v tom či onom sportu? Tady je malá rada.

Aféra trenéra Vladimíra Růžičky: Důležité kruhy se vyslovily
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladimír Růžička, český hokejový trenér a bývalý hokejový útočník

Lenka Deverová na stránkách Nadačního fondu boje proti korupci vysvětluje, jaký je rozdíl mezi sponzoringem a korupčním úplatkem. Ten, kdo sportovní tým sponzoruje, chce být vidět, chce svou bohulibou činnost vystavit na odiv, a tím si také udělat reklamu. Pokud někdo zaplatí na půl milionu korun trenérovi, aby jeho potomek hrál v týmu, a transfer peněz tají, jde o korupční jednání – uplácení. Zatím se zdá, že peníze pro Vladimíra Růžičku jako někdejšího trenéra Slavie od jednoho z otců mladých sportovců mohly být právě úplatkem. Otec se totiž nijak nechlubil tím, co zřejmě udělal.

Nejhorší na tom podle Deverové je, že se mohlo odehrát korupční jednání, které však nijak nevybočuje ze zavedených sportovních standardů. Svědčí o tom i slova někdejšího slavného brankáře Jiřího Holečka. „Už když jsem kolem 90. roku nějaký čas trénoval Slavii, šel jsem se někdy podívat i na malé hokejisty. A tam byl brankář, jednoznačně nejlepší, který vůbec nechytal. Seděl, protože rodiče někoho jiného měli více peněz. To se samozřejmě děje i dnes,“ říkal slavný brankář.

Tato aféra nezůstává ani mimo zorné pole politiků. I proto se na světlo dostala krátce před pořádáním hokejového mistrovství světa, což působí zvláštně, někteří politici si neberou servítky. Expremiér Jiří Paroubek považuje kauzu „Růžička“ za svinstvo namířené proti bývalému trenérovi Slavie.  O svinstvu mluví i Babišův poslanec Jiří Zlatuška, který nešetří ani jednu ze stran sporu. Jak Růžička, tak údajně uplácející otec poškodili pověst sportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…