Afghánistán: Do věci se vkládá Rusko. Američanům to vadí

24.10.2018 9:34

Válka v Aghánistánu není pro Rusko něčím, na co může být hrdé. Ani Spojené státy v tomto ohledu asi nedopadnou lépe. Ale pokud by se Spojené státy začaly stahovat, kdo by se dostal na jejich místo? Server iDnes si myslí, že si zuby na Afghánistán brousí Rusko. A o situaci afghánské armády informuje i Mladá Fronta DNES.

Afghánistán: Do věci se vkládá Rusko. Američanům to vadí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Podle MF je válka podobná jak Vietnamu, tak první světové. Vietnam připomíná tím, že technologicky vyspělá okupační síla zabrala velká města a obydlená území, ale nechala Tálibánu zbytek. Tálibán tak údajně kontroluje tři čtvrtiny afghánského území. První světovou zase připomíná tím, že ani jedna strana není schopna dosáhnout vítězství, takže je válka čím dál krvavější. Tálibán chce urvat před mírovým jednáním co nejvíce zisků.

Anketa

Jste pro stažení našich vojsk z Afghánistánu?

93%
7%
hlasovalo: 15512 lidí

Zabití instruktorů z NATO prý není v afghánské armádě nic tak výjimečného, umírá tak podle MF každý pátý voják NATO v oblasti. Rekruti často pocházejí z primitivních vesnic a nikdo neví, proč do armády vstoupili a zda nejsou špehy pro Tálibán. Spousta jich při výcviku zmizí, některé přestane bavit, někteří odejdou informovat Tálibán o taktikách a zbraních afghánské armády.

Že se s Tálibánem bude muset jednat o kontrole nad územím uznávají snad všichni. Svou roli v jednáních by mohlo sehrát i Rusko. Již v srpnu ozbrojenci přijali pozvání na mírové rozhovory pořádané Kremlem. Tyto se sice kvůli protestům afghánské vlády nekonaly, nicméně přijetí pozvání o něčem svědčí. Podle analytiků se chce Rusko v oblasti znovu uchytit. Jednak aby posílilo svůj v devadesátých letech pošramocený status velmoci, dále proto, aby chránilo své hranice před potenciálním vznikem radikálního islámského státu ve Střední Asii. Islámský stát se v Afghánistánu uchytil a Tálibán o konkurenci nestojí. Nechuť k Rusům zřejmě po sedmnácti letech americké přítomnosti již vyčpěla.

Američané o Rusko v Aghánistánu také nestojí, zvláště když se prezident Trump snaží přitlačit ho k dohodě. „Víme, že se Rusko pokouší podkopat náš vojenský přínos a vrazit klín mezi USA a jejich partnery v NATO,“ uvedl generál John Nicholson, donedávna vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu. Moskva to podle iDnes odmítá s tím, že prodala Američanům vojenské vrtulníky určené pro afghánskou armádu. Američané také tvrdí, že Rusko Tálibán vyzbrojuje. Nicholson prohlásil, že mu afghánští velitelé přinesli zbraně a tvrdili o nich, že je Tálibánu dali Rusové. Průkazné důkazy však zatím nejsou.

Podle iDnes se Rusové pouze snaží posílit nepřítele Islámského státu, neboť Tálibán není hrozbou pro jejich strategické zájmy. Co údajně Američanům, kteří sami navázali s Tálibánem neformální kontakty, vadí nejvíc, je obava, že vznikající vztah mezi organizací a Ruskem dodá povstalcům dostatek sebedůvěry k tomu, aby odmítli mírové rozhovory s nimi.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…