Afghánistán: Rusy tam měli raději. Chyba Západu. Petra Procházková vysvětlila

17.07.2023 14:00

MONITORING Proč export demokracie v Afghánistánu nefungoval? No tuto otázku odpověděla v dlouhé přednášce novinářka Petra Procházková. Vysvětlila, jak Afghánci po odchodu Tálibánu vnímali Západ přes hollywoodské filmy. Ale hlavní chybou podle ní bylo, že na Západě panovalo přesvědčení, že západní model je ten nejlepší možný a že je vhodný pro všechny. A proto si Američané nemohli s Afghánci porozumět.

Afghánistán: Rusy tam měli raději. Chyba Západu. Petra Procházková vysvětlila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Novinářka Petra Procházková

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Procházková řekla, že do Afghánistánu se dostala, protože byla vyhoštěna z Ruska. K tomu ještě podotkla, že vyhoštěna byla právě proto, že nebyla významná, její vyhoštění prý sloužilo jako varování pro ostatní novináře a neziskovkáře. Co se týče americké invaze, například „boje“ o Kábul nebyly. „Zkrátka jednoho dne se lidé probudili a Tálibán tam nebyl,“ okomentovala, že stačilo ukázat sílu a bojovníci hnutí se stáhli. Bojovalo se pak na východě země. Za americké vlády prý Afghánistán začal rozkvétat.

„Afghánci mají řadu odporných povahových vlastností, ty já mám dost dobře prozkoumané, já mám doma teď 11 afghánských občanů a vím o nich úplně všechno; ale pak mají dobré vlastnosti, několik,“ komentovala afghánskou povahu. Jednou z nich je odhodlanost. Její muž, Afghánec, například suverénně prohlašoval, že umí lyžovat, ačkoliv na lyžích nikdy nestál. Až když na lyžích stál, tak zjistil, že lyžovat neumí. „Oni se nikdy nic neučí. Buď jim to jde, nebo jim to nejde. Není nic mezi tím,“ popsala novinářka.

S touto odvahou pak „vylézali“, když Tálibán odešel, a snažili se situace využít. Například vytáhli schované televize a rádia, protože jejich poslouchání bylo za Tálibánu zakázáno. Signál nebyl, ale vytaženy byly i videorekordéry.

„To není tak, že by Tálibán převzal vzkvétající město v roce 1994 a zničil ho. To město už bylo dávno zničené. Ani není pravda, že by ho celé zničili Sověti. Ti toho zničili strašně moc, ale zrovna u Kábulu neplatí, že by ho měli celý na svědomí,“ prohlásila Procházková s tím, že naopak, Kábul byl hýčkaný, dokonce v něm Sověti stavěli sídliště a infrastrukturu. Až když Sověti Kábul opustili, tak vypukla skutečná občanská válka těch, kteří předtím byli proti Sovětům spojení. „Oni si ho sami strašně rozstříleli,“ zmínila novinářka.

Nejoblíbenější film byl dle Procházkové Basic Instinct, tedy erotický thriller s Michaelem Douglasem a Sharon Stone. Dle novinářky to vysvětluje, jak Afghánci nahlížejí na západní ženy. „Oni si tam vytvářeli představu o Západu na základě těchto hollywoodských filmů,“ vysvětlila, že pak na západní ženy pohlíželi jako na „lehké“, včetně ní.

Co se týče Afghánistánu, západní svět podle ní udělal jednu zásadní chybu, která se vztahuje i ke vztahu k Rusku. Totiž že tak, jak žijeme my, je nejlepší způsob a měli by tak žít všichni. A že náš hodnotový žebříček je také jediný správný. „Když s tímhle přijdete do Orientu nebo do Ruska, tak to nemůže dobře dopadnout,“ konstatovala. „My jsme je vůbec nepochopili. Nepochopili jsme, co oni chtějí,“ uvedla o Afghánistánu. Dodala, že se skamarádila se západně smýšlejícími anglicky hovořícími obyvateli. Ale varovala, že pak člověk zapomíná, že tito lidé nejsou většina.

„Na ty ostatní se začnete dívat jako na blbce, kteří musí dozrát. Ale to je přesně to, co vede k velkým průšvihům. Zkrátka musíme připustit, že jsou i jiné kultury s jiným hodnotovým systémem, než je ten náš, které mají právo na náš respekt,“ prohlásila.

Popsala, jak přišli Američané s plnými kapsami peněz. Takže jim samozřejmě všichni vše odkývali. „Chcete parlament? Bude parlament. Chcete tam ženy? Všechny ženy do parlamentu,“ okomentovala fakt, že v afghánském parlamentu bylo více žen než v českém, ale nic to neznamenalo, protože ženy hlasovaly tak, jak jim manžel přikázal. Pár výjimek existovalo, ale nereprezentovaly většinovou společnost.

Nemluvě o tom, že Afghánistán dle ní není skutečná země, ale různé oddělené skupiny v jedné zemi, která vznikla podle dohody Ruska a Velké Británie. Spojil je akorát Sovětský svaz v odporu k invazi. Neporozumění vidí jako hlavní důvod konfliktu mezi Západem a Ruskem, sebezahleděnost podle ní vede k tomu, že Západ není schopen rozpoznat nebezpečí.

Řešila se i otázka, jak Afghánci vnímají Čechy a Rusy. Dle zkušeností Procházkové jsou pro Afghánce Rusové „svébytný živočišný druh“, tedy rozlišují mezi Západem a Rusy. K těm mají ambivalentní vztah, protože díky Rusům mají Afghánci kosmonauta a také nějakou infrastrukturu. Zmínila Tádžikistán, kde před Sovětským svazem neuměl číst a psát skoro nikdo a nyní umí všichni. Sovětský studijní program se týkal i Afghánců, proto měla při pobytu tlumočníka do ruštiny, ne do angličtiny. Zkrátka, „výdobytky civilizace“ přinesli Sověti, včetně například lékařství.

Poukázala, že z hlediska obětí byla sovětská okupace horší, zemřelo údajně milion lidí. „Ale z hlediska lidského porozumění, tak Američané nebyli schopní navázat nějaký lidský kontakt s těmi Afghánci,“ podotkla. „Rozevlátější“ a méně pravidel dbalí Rusové byli Afgháncům blíže. Zatímco Američané trvali na pravidlech, která Afghánci ze své přirozenosti nebyli schopni dodržovat.

Podle ní je západní individualismus a afghánský styl soukromého života neslučitelný. „Oni chtějí výdobytky, ale nechápou tu cestu k nim. A já, když je tak pozoruju, si říkám, jestli by to nechtělo u nich přidat a u nás ubrat,“ míní. S Rusy se tedy prý domluvili lépe, ale obecně prý Afghánci nemají rádi nikoho, kdo jim vleze do země se zbraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestliže Afghánci nemají rádi toho, kdo jim vleze do Afghanistanu se zbraněmi ........., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 17.07.2023 15:07:13
tak je to poměrně dost podobné v Česku. Nelze se tedy Čechům divit, že nechtějí, aby ČR obsadil kdokoliv se zbraněmi, municí a vojenskými systémy.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…