Agresivní Rudé brigády ze Žižkova. S hrdinnou Klinikou je to prý trochu jinak. A Jana Černochová přidává praktickou zkušenost

14.02.2016 19:02

Pan Karel Wagner se na blogu iDnes.cz zamýšlí nad tím, jak to vlastně bylo s komunitním centrem Klinika. V objektu v majetku státu přebývali narkomani squatteři a dnes tam sídlí komunitní centrum, ale to se vlastně nikomu za nic nezodpovídá. A to je problém. Své k tomu řekla také poslankyně Jana Čenochová (ODS). Ta jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak se v České republice ustupuje levicovým radikálům, kteří odmítají ctít zákon.

Agresivní Rudé brigády ze Žižkova. S hrdinnou Klinikou je to prý trochu jinak. A Jana Černochová přidává praktickou zkušenost
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

„Doporučuji přečíst všem, kteří mě před týdnem tepali za to, že jsem se tady kriticky vyjádřila k mírumilovným chlapcům a děvčatům z Autonomního centra Klinika,“ napsala dáma k textu Karla Wágnera. „Vida, v těchto dnech si žádají o prodloužení, de jure, nelegálního užívání objektu, to je ale náhodička. Pro rozšíření obzorů doporučuji i pročítat každoroční zprávy Ministerstva vnitra vztahující se k problematice levicového extremismu,“ doplnila členka zákonodárného sboru.

„Pojmem extremismus jsou označovány vyhraněné ideologické postoje, které vybočují z ústavních, zákonných norem, vyznačují se prvky netolerance, a útočí proti základním demokratickým ústavním principům, jak jsou definovány v českém ústavním pořádku,“ napsal na sociální síti Facebook s odkazem na Ministerstvo vnitra.

Pan Karel Wágner připomíná, že ve vybydleném objektu nějaký čas pobývali narkomani a na konci roku 2014 došlo k poměrně dobře známému střetu mezi squattery a policií. Ta objekt vyklidila. Neobešlo se to ale bez protestů několika stovek aktivistů, kteří si stěžovali na nepřiměřenost policejního zásahu. Aktivisty podpořil i profesor Martin C. Putna.

„Ovšem použití nepřiměřeného násilí již v sobotu před novináři odmítla pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová s tím, že postup policistů byl odů­vodněný a přiměřený okolnostem. Nutno podotknout, že Martina Pařízková a zásahu přítomní no­vináři pomlčeli o tom, že dav aktivistů kromě jiného častoval policisty i výkřiky: „Gestapo! Gestapo!“ Policejní zásah proti aktivistům ze soboty 13. prosince odvysílala ČT24,“ připomíná pan Wágner.

Celý komentář naleznete zde

V objektu nakonec vzniklo zmiňované komunitní centrum, ale jen do doby, než si prostor převezme Generální inspekce bezpečnostních sborů, která o něj má zájem. A obyvatelé žijící v okolí Kliniky budou pravděpodobně rádi, až se tak stane. V současné chvíli je totiž obtěžuje hluk linoucí se z objektu i vůně či spíše zápach různých látek. Lidem se také nelínbí, že v objektu přespávali uprchlíci.

Podle slibů Kliniky měla v objektu vzniknout tělocvična či místo levného stravování. Nikdo ale příliš neřešil, z čeho se bude celý projekt financovat. Mělo jít o drobné dary příznivců Kliniky. Aktivisté, kteří v objektu zadarmo pracují, mnoho peněz nepotřebují. Jakub Ort z pozice zástupce centra v rozhovoru pro iDnes.cz prozradil, že se nebojí zapojovat ani do politických otázek. Jemu i jeho kolegům jsou blízké levicové názory.

Překračování zákona prý může být ku prospěchu společnosti

„Budovu jsme opravdu osquattovali. Vniknutí do domu může být vnímáno jako přestupek. Jsme ale přesvědčeni, že občanská neposlušnost a překročení určitých zákonů může být pro společnost prospěšná,“ sdělil mimo jiné Ort.

A Wágner k tomu dodává: „K tomu, aby se Klinika hlásila k levici, pochopitelně nepotřebuje žádné peníze, neboť spisů Karla Marxe a v latinskoamerických zemích populárních revolu­cionářů mají aktivisté ve své knihovničce přehršel. Ovšem třeba takoví senioři ze Žižkova se cítí být podvedeni, když jim je na Klinice nabízen čistě politický guláš namísto lev­ného stravování v lidové jídelně, jež podle schváleného projektu měla ‚sloužit pro místní obyva­tele‘.“

Stejně kriticky se vyjádřila i poslankyně Černochová. „Považuji za vrcholně pokrytecké, když to někteří z vás nechcete vidět, číst, ani slyšet a za každým bukem hned vidíte nácky, přestože tady máte přímo před nosem už nespící extremistickou buňku levicového odporu, která považuje stát a jeho zákony za zbytečné zlo a pro které je každá forma státnosti, disciplíny, pořádku hned brutální represí. Na druhou stranu se netají tím, že právě pro ně a jejich životní filosofii je násilí nejlegitimnější prostředek v boji proti demokratickému systému i kapitalismu. Blahopřeji novodobým Rudým brigádám, jak lacino získávají své nové podporovatele z řad lidí, které jsem až do minulého týdne považovala za lidi s mozkem, tohle se jim opravdu moc povedlo!“

Situaci kolem komunitního centra Klinika rozvířil nedávný útok radikálů, kteří po demonstracích 6. 2. pochodovali Prahou. Dorazili až ke Klinice a vhodili do objektu několik dlažebních kostek a petard. Ty zapálily závěsy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…