Ajaj. Němcům chybí miliardy. V armádě se všechno „prožere“

12.03.2024 14:06

Německo letos od roku 1990 poprvé splní alianční závazek dvou procent HDP na obranu. Jenže to také může být naposledy. Podle deníku Bild je pro příští rok na obranu vyčleněno „jen“ 52 miliard eur, a to nestačí. V rozpočtu Bundeswehru prý zeje díra o velikosti 4,5 až 6 miliard eur a německý ministr obrany už bije na poplach. Zatím ale zbytečně, ministerstvo financí nechce povolit, ledaže by se škrtalo v sociálních výdajích. To ale německá SPD nechce připustit.

Ajaj. Němcům chybí miliardy. V armádě se všechno „prožere“
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Jak je známo, s členstvím v NATO přichází i závazek dávat dvě procenta HDP na obranu. Ten ale většina zemí neplní. Začátek války na Ukrajině nicméně některé z nich přiměl se začít o něco více snažit v tomto ohledu.

Například Německo. Jak informovala agentura Reuters, letos poprvé země dostála tomuto závazku od roku 1990. Podle Reuters letos na obranu vynaloží 71,8 miliardy eura (1,8 bilionu korun).

To je rok 2024. Ale co ten příští?

Podle deníku Bild už ministr obrany Boris Pistorius bije na poplach. Armádě totiž bude příští rok chybět až 6 miliard eur (151 miliard korun). A pokud se nenajdou, tak Německo opět nebude plnit alianční závazky, v rozporu se slibem, který dal kancléř Olaf Scholz.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí
Jenže to nejde dohromady s rozpočtem, který sestavil ministr financí za FDP, Christian Lindner. Na rok 2025 je v něm dle Bildu přiřazeno Bundeswehru 52 miliard eur. Jenže podle rozpočtářů na ministerstvu obrany je potřeba o 4,5 až 6 miliard eur více. Kromě toho, deník uvádí další detaily.

Například že většina rozpočtu padne na provoz, tedy na platy vojáků, topení v kasárnách či opravu tanků. Pokud zůstane na úrovni 52 miliard, tak na investice do nových zbraní bude zbývat jen 500 milionů eur (12,6 miliardy korun). A v roce 2026, kdy je podle plánu pro Bundeswehr také přiřazeno „jen“ 52 miliard by už na investice nezbývalo vůbec nic.

Zde jsou příklady projektů, na které podle Bildu teď nejsou peníze. Chybí třeba dvě miliardy na nový kolový tank, u kterého se navíc očekává, že se projekt o 700 milionů eur prodraží. Náklady na renovaci letiště Büchel, aby bylo schopné obsluhovat letouny F-35, se také prodražily o 700 milionů eur. Bundeswehr by měl mít nasazenu brigádu v Litvě. Náklady budou prý minimálně pět miliard eur, ale zatím není nic naplánováno. A dalších cca 5 miliard by spolkla pátá vlna Eurofighterů, ale u té prý také zatím nebylo nic přiděleno.

Podle informací Bildu už o této situaci byli šéfové tříbarevné koalice informováni, stejně jako kancléř Scholz. Jednání s ministerstvem financí probíhají, ale zatím bezvýsledně. Christian Lindner informoval své kolegy, že limity pro utrácení stále platí a že by rozpočty ministerstev měli poslat do 19. dubna. Přitom i bez požadavků Bundeswehru je prý v rozpočtu díra zvící 25 miliard eur (632 miliard korun), takže jsou podle Bildu vyjednávání „brutální“.

Lindner prý už navrhl, že by se další finance pro armádu daly najít tak, že by se osekaly výdaje na sociální služby. S tím ovšem podle deníku u sociálního demokrata Scholze narazí, kancléř dal v koalici jasně najevo, že dvě procenta na armádu budou splněna a že v sociálních výdajích se šetřit nebude. Poslanec SPD Andreas Schwarz (odborník na sestavování rozpočtu) Bildu sdělil, že Německo ctí své závazky ke spojencům, takže bude rozpočet o několik miliard navýšen, ale nebudou žádné škrty v sociálních výdajích. „Nikdy proti sobě nepostavíme sociální jistoty a bezpečnost,“ prohlásil.

Podle německé centrální banky je přitom německá ekonomika v recesi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

až budou chybět miliardy u nás, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 12.03.2024 14:37:59
fiala si s tím snadno poradí. Možnosti má nepřeberné, morálně se mu nepříčí nic. Co třeba zrušit úplně důchody, nařídit povinnou eutanázii 65+, zrušit příspěvky na invalidy, přestat jakkoliv dotovat školy. Kdo na to má, ať se učí ale za své. Daly by se najít i úspory ve zdravotnictví. Žádné léky nebo operace "na pokladnu", kdo chce žít, nechť platí. Obědy by si mohli pacienti nosit i do nemocnice v kastrůlku. To by bylo nábojů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …