Ájatolláh Babiš? „Rozbuška nenávisti.“ Neuvěříte, co Rakušan vymyslel

13.08.2022 16:00 | Ze sítí

„Radši rychlý řez než zesměšňování vlastní země před celou Evropou.“ Babiš se ostře pustil do ministra vnitra Rakušana a pohrozil hlasováním o nedůvěře vládě, pokud ho Fiala neodvolá. Bude se opakovat scénář z roku 2009? Rakušan pak vrátil úder a spojil Babiše s děním za oceánem. A to způsobem, kterému se diví jak politici ANO, tak ODS.

Ájatolláh Babiš? „Rozbuška nenávisti.“ Neuvěříte, co Rakušan vymyslel
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Lídr opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš na facebooku ostře zkritizoval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v souvislosti s korupční kauzou kolem lobbisty Martina Redla, kterého řada zdrojů označuje za šedou eminenci a loutkovodiče Starostů, na něhož měli blízké napojení čelní představitelé hnutí. Odvolání Rakušana z resortu, pod jehož dohled spadá policejní útvar vyšetřující kauzu, je pro Babiše jediné přijatelné řešení. Pohrozil, že pokud předseda vlády Petr Fiala (ODS) k tomuto kroku nesáhne, nechá opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Babiš ve svém statusu upozornil na skutečnost, že nový ředitel ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace) Petr Mlejnek udržoval dlouholetý kontakt právě s obviněným lobbistou Redlem. Ministr vnitra Rakušan prý o Mlejnkových kontaktech s Redlem věděl již předtím, než  ho dosadil do čela jedné ze tří hlavních zpravodajských služeb, zabývající se vnější působností. Teď o odvolání vrchního rozvědčíka nechce ani slyšet, čímž podle Babiše podrývá důvěru veřejnosti v ÚZSI. Rakušana přirovnal k někdejším ministrům vnitra Ivanu Langerovi a Milanu Chovancovi, kteří se taktéž zapsali do dějin svou rolí v různých kontroverzních kauzách.

V tomto kontextu šéf hnutí ANO poukázal na selektivní přístup, který se dle jeho názoru uplatňuje v souvislosti s kauzou Redl. Když ministr vnitra Vít Rakušan zbavil funkce ředitele České pošty Romana Knapa, zdůvodnil jeho odvolání zjištěním, že se vrcholný manažer s obviněným Redlem sešel na jedné schůzce. Předseda STAN tehdy tvrdil, že nebude tolerovat žádné kontakty s obviněným lobbistou. „Padni komu padni.“ Nyní jsou jeho vyjádření poněkud odlišná. 

Babišovi se také nelíbí údajný dvojí metr, se kterým představitelé vládnoucí pětikoalice a nevládních organizací, jako je spolek Milion chvilek, posuzují skandály různých politických subjektů. Připomíná, že v době, kdy na ministerských křeslech seděli zástupci hnutí ANO a jeho tehdejšího koaličního partnera ČSSD, tzv. „chvilkaři” a další urputní bojovníci za právní stát probděli dlouhé bezesné noci kvůli obavám o českou demokracii při sebemenším přešlapu nějakého vládního politika. Nyní prý organizovaný zločin prorůstá až do těch nejvyšších mocenských pater české politiky, avšak nikomu z tzv. demobloku to nevadí, neboť u kormidla sedí „jejich politici“.

Lídr hnutí ANO si dle svých vlastních slov nepřál pád vlády v době českého předsednictví EU. Nicméně situace už je prý příliš vážná a proto je ochoten vyzvat k hlasování o nedůvěře vládě, pokud premiér Fiala nevyhoví jako požadavku a neodvolá ministra vnitra Rakušana. „Radši rychlý řez, než aby Fialova vláda dál zesměšňovala vlastní zemi před celou Evropou a celým světem,“ závěrem shrnul svůj postoj.

Proti Babišově kritice se vzápětí ostře ozval sám Rakušan, který vrátil úder pro změnu na twitteru. „Opozice ještě nedávno tvrdila, že hlasování o důvěře vládě během evropského předsednictví nevyvolá. Andrej Babiš teď změnil názor. Obálka s modrým pruhem z francouzské prokuratury evidentně kazí plány na prezidentskou kampaň,“ obul se do svého politického rivala narážkou na zprávu, že francouzská finanční prokuratura začala bývalého premiéra vyšetřovat pro podezření na praní špinavých peněz při nákupu nemovitostí.

Pro vyvolání hlasování o nedůvěře je podle Ústavy ČR potřeba návrh 50 poslanců. ANO se svými 72 zástupci v dolní komoře Parlamentu by toho mohlo docílit snadno. Pro vyslovení nedůvěry pak musí hlasovat 101 poslanců. Během posledního českého předsednictví EU takto padla druhá vláda Petr Topolánka, což způsobilo politické zemětřesení.

Verbální přestřelka na sociálních sítích mezi těmito dvěma těžkými vahami české politiky dále vyeskalovala do nových rozměrů, když Rakušan přirovnal nedávné střety na Babišových volebních akcích se situací okolo indicko-britského spisovatele Salmana Rushdieho, kterého útočník pobodal během vystoupení v New Yorku. Rushdie se v 80. letech proslavil svým kontroverzním dílem Satanské verše, kvůli kterému tehdejší ájatolláh Rúholláh Chomejní vyhlásil fatwu volající po atentátu na tohoto autora.

„Útok na Salmana Rushdieho je hrůznou ukázkou síly slov, jejichž ozvěna dokáže ubližovat i zabíjet. Mějme to na paměti všichni. Když mluvíme nebo jen posloucháme. Kdekoli, zvláště pak na náměstích před jedním obytným vozem, kde se slovo stává rozbuškou nenávisti,“ napsal Rakušan ve zřejmé narážce na nedávné incidenty, kdy odpůrci Andreje Babiše násilně narušovali jeho volební akce. Vládní politici šéfa ANO obviňují, že nepokoje vyprovokoval svými výroky.

Rakušanův tweet vzápětí ironizoval europoslanec Jan Zahradil (ODS), který na něj odpověděl: „Pane ministře, příště to nemusí být tak dlouhé a se dvěma oslími můstky. Stačí napsat ‚za útokem na Rushdieho je Babiš‘ a je to hned jasné.“

Poslanec za ANO Patrik Nacher výrok šéfa STAN jen krátce okomentoval slovy: „Jako nacpat Babiše i sem je fakt neuvěřitelné.“

Přidal se i poslanec Radek Vondráček (ANO): „Jestli to, pane ministře, myslíte jako výzvu svým sympatizantům, aby přestali chodit šířit nenávist na setkáních Andreje Babiše s občany, pak je dost špatně srozumitelná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…