Akademici reformu VŠ nepodporují, tvrdí Chládek

20.02.2013 19:16

Připravovaná reformní vysokoškolská novela nemá podporu napříč akademickou obcí, jak se to snaží ministerstvo školství a rektoři prezentovat. Po dnešním slyšení v Senátu to řekl senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek. Mezi nejčastější výtky prý patří nedostatek času na přípravu reformy a také neexistující studie dopadů změn. Na reformě ministerstvo pracuje řadu let.

Akademici reformu VŠ nepodporují, tvrdí Chládek
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

"Zdaleka nepanuje taková jednota v akademické sféře," reagoval Chládek na páteční vyjádření zástupců České konference rektorů, že se s ministerstvem dohodli na většině sporných bodů novely o vysokých školách. Podle Chládka si na senátním slyšení část akademiků stěžovala například na rychlost projednávání reformních kroků. Zároveň prý nevznikla žádná analýza současného stavu vysokých škol ani předpověď dopadů novely.

Pokud chce prý ministerstvo předložit materiál kabinetu do května, mělo by už nyní přizvat k debatě školský výbor Senátu i Sněmovny. Nic takového se ale nestalo. "Určitý pokrok tady je, ale přesto je tam spousta nebezpečných úskalí," nechala se slyšet také vědkyně a senátorka za sociální demokracii Eva Syková. Připomněla, že reforma vysokých škol není politická záležitost a měla by na ní panovat všeobecná shoda. Zároveň by se ale podle ní nemělo opět diskutovat dalších deset let bez konkrétního výsledku.

Ministr školství Petr Fiala zatím na rozdíl od svých předchůdců nenarazil na výraznější odpor akademické obce. Se školami se dohodl například na novém systému akreditací, financování nebo na způsobu jmenování profesorů a docentů. Školy by se také měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací nebo profesní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…