Akce "Slovanské bratrstvo". Věc, která jistě bude vadit velení NATO

08.06.2017 11:25

Černá hora vstoupila do Severoatlantické aliance, načež začalo svou vojenskou sílu demonstrovat „Slovanské bratrstvo“. Zákon o přípravě na vstup do NATO byl nyní přijat i na Ukrajině.

Akce "Slovanské bratrstvo". Věc, která jistě bude vadit velení NATO
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: NATO - Černé moře

Vojáci z Ruska, Srbska a Běloruska se společně účastní vojenských cvičení pod názvem „Slovanské bratrstvo“ nedaleko běloruské hranice s Polskem. 

 

Zahajovací ceremoniál, který odstartoval společná vojenská cvičení třech spojeneckých států, se uskutečnil v úterý 6. června. V rámci slavnostního zahájení vystoupil s krátkým proslovem plukovník Aleksei Sgibnev, který uvedl, že vojenská cvičení pod názvem Slovanské bratrstvo 2017 dokazují to, že „tři státy dosáhly hlubší kooperace a připravují se na společný boj proti největšímu zlu naší doby: mezinárodnímu terorismu“. 

 

Vojenských cvičení, která budou probíhat až do 14. června, se zúčastní 300 ruských, 400 běloruských a 500 srbských vojáků. Testována je i těžká technika jako například ruský vojenský přepravní letoun Il-76MD. 

 

Cvičení u východní hranice NATO a Evropské unie byla zahájena jen den poté, co do Severoaltantické aliance přistoupila jako 29. člen Černá hora. Jedná se v pořádí o třetí vojenské cvičení Slovanského bratrstva. 

 

K prvnímu došlo v roce 2015 v ruském Krasnodarském kraji, který se nachází jen několik kilometrů od prozápadně orientované Gruzie a anektovaného Krymského poloostrova. K druhým cvičením bratrstva došlo v listopadu roku 2016 v Srbsku, když se procvičlovali vojáci z NATO v Černé hoře. 

 

Po Černé hoře i Ukrajina 

 

V pondělí 5. června ratifikovala černohorská vláda dohodu o vstupu do NATO. Protokol o vstupu Černé hory do vojenské aliance byl podepsán v Bruselu v květnu minulého roku. Od prosince roku 2015 měla Černá hora na zasedáních NATO pozorovatelský status. 

 

Nyní přijal ukrajinský parlament zákon, který označuje přípravu na členství v Severoatlantické alianci za prioritu zahraniční politiky země. Pro zákon hlasovalo 276 poslanců. Nyní musí být dokument podepsán prezidentem Ukrajiny. 

 

Ukrajinským parlamentem nově schválený zákon s názvem „o základech vnitřní a vnější politiky“ stanoví, že prioritou národních zájmů země je „integrace Ukrajiny do evropských politických, ekonomických a právních struktur s cílem vstupu do Evropské unie a Severoatlantické aliance“.

 

Ve středu 7. června ministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavel Klimkin napsal na Twitter, že doufá v „širší spolupráci Ukrajiny s NATO, která by mohla vést k členství v Alianci“. 

 

„Vlajka Černé hory je již v NATO, to dokazuje politiku otevřených dveří Aliance. Nepochybuji o tom, že rozšířená spolupráce Ukrajiny s NATO bude mít stejný výsledek,“ napsal. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…