Akt válečného zločince. Pospíšil volá po ekonomickém zničení Putina, než on zničí nás

04.03.2022 9:44

„Útok na reaktory největší jaderné elektrárny v Evropě je akt jaderného terorismu, akt válečného zločince. Putin nyní riskuje životy nás všech. A naše sankce jsou mu zatím jenom pro smích“. Tak se bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyjádřil pro ParlamentníListy.cz k nočnímu útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží.

Akt válečného zločince. Pospíšil volá po ekonomickém zničení Putina, než on zničí nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil

Ostřelování jaderné elektrárny v ukrajinském Záporoží, považované za největší v Evropě, bylo o dnešní noci nečekanou a překvapivou novinkou ve strategii ruské armády.

Zejména proto, že výbuch atomového kolosu by způsobil katastrofu zhruba desetinásobně převyšující výbuch v Černobylu.

O jejím ohrožení se mluvilo už v roce 2015, když se při válce na Donbasu fronta pohybovala jen několik kilometrů od ní, ale nikdo nečekal, že by se zařízení stalo přímo terčem útoku.

Informace o jejím ostřelování přicházely od půlnoci, včetně toho, že vojáci nechtěli k hořící budově v areálu pustit hasiče.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová byla vzhůru celou noc. „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží,“ tweetovala před čtvrtou ranní. Úřad celou noc sledoval radiaci a nezjistit žádné odchylky od normálu.

Před sedmou ranní se na Twitteru Dany Drábové objevila přeložená zpráva jaderné elektrárny, podle které zůstaly energetické bloky nepoškozené a požár v budově školícího střediska byl uhašen. Aktuálně je v provozu pouze jeden ze šesti bloků elektrárny, dva byly v noci preventivně odpojeny ze sítě.

Jiří Pospíšil za těchto okolností navrhuje radikální kroky, které by Rusko, a zejména Vladimíra Putina, přiměly k okamžitému ukončení tohoto šílenství, ohrožujícího celý svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…