Aktivista: Když se protestuje proti radním ČT, nemělo by se protestovat i proti spojení šéfa ČT s oligarchou a daňovými ráji?

14.04.2021 21:55

Politolog a novinář Ondřej Slačálek se ve svém textu na webu a2larm.cz zastal radní ČT Hany Lipovské. V tom podstatném má podle jeho slov pravdu; navíc se Slačálek domnívá, že Lipovská se stala terčem šikany.

Aktivista: Když se protestuje proti radním ČT, nemělo by se protestovat i proti spojení šéfa ČT s oligarchou a daňovými ráji?
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ekonomka a radní ČT, Hana Lipovská

Válka o Českou televizi přechází podle Slačálka ze studené do horké fáze. „Jak už to bývá, první obětí války je pravda a její první fází nenávistné bojové pokřiky,“ poznamenal úvodem, kdy i začal k Lipovské kriticky. „Tato tržní fundamentalistka se jistě neměla stát radní České televize, už pro svůj výrok o zbytečnosti veřejnoprávních médií, jejichž služby prý mohou obstarat soukromníci. Rozpaky budí i její obdiv k Janě Bobošíkové, zhrzené neúspěšné kandidátce snad úplně na všechno,“ poznamenal. 

„Je srozumitelné, že ji zastánci veřejnoprávní televize vnímají jako ohrožení a jako politického nepřítele. Jenže je třeba vidět, že i nám nesympatický člověk může mít v něčem pravdu – a že i vůči politickému nepříteli je namístě zachovávat určitý respekt. I ve vlastním zájmu,“ dodal. A dává Lipovské za pravdu v tom, že pokud ředitel České televize podniká nebo podnikal společně s manažerem Kellnerovy PPF a jejich firma směřuje své zisky do daňových rájů, je to prostě špatně.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
„Jistě, můžeme mít pochyby o motivech, s nimiž Lipovská toto téma otevírá. Možná skutečně ředitel ČT neudělal nic nelegálního a překrucováním zákona je naopak snaha vyrobit z tématu zákonný důvod pro jeho odvolání. Podobné podnikání ředitele ČT asi není problém z hlediska legality, podkopává ale legitimitu, důvěryhodnost České televize. Pokud se konají (a to zcela právem) demonstrace proti spojení členů rady s krajní pravicí a politickou objednávkou, nemělo by se také demonstrovat proti spojení generálního ředitele ČT s mocí oligarchy a daňovými ráji?“ zmínil dále Slačálek.

Ten se dále zaměřil i na míru sprostoty, která na Lipovskou dopadla. „Nelze ji vůbec srovnat s tím, co si liberálové dovolí třeba k Luboši Xaveru Veselému. Lipovská si přitom pro svou práci ve svém vlastním oboru zaslouží nepoměrně víc respektu než její kolega z rady Veselý, jehož vystupování by obstálo jen jako postdadaistická parodie na jakoukoli novinařinu. Sama se také k tomuto typu agrese na rozdíl od Xavera Veselého nesnižuje – což je také možná jeden z důvodů, proč je mu sama vystavována,“ dodal.

„Pokud Lipovská uspěje, vyvolá patrně novou válku o Českou televizi. Mnozí se budou moci vrátit do doby, kdy byli o dvacet let mladší a bojovali za veřejnoprávnost. Veřejnoprávní média jsou důležitá, a pokud Lipovská a její spojenci v radě uspějí, bude patrně za jejich nezávislost skutečně potřeba bojovat. Roli čarodějnice, vůči níž je dovoleno cokoli, převezme od ‚Bobo‘ její učednice Lipovská, a stavidla sprostoty vůči ní budou moci zůstat doširoka otevřená. Jenže pokud se boj za nezávislost České televize neobejde bez atmosféry nenávisti a osobní šikany, bude to znamenat devastaci jakékoli možné shody na základních hodnotách. Bez ní je přitom nemyslitelná jakákoli veřejnost, a tedy jakákoli ‚veřejnoprávnost‘,“ uzavřel Ondřej Slačálek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…