Aktivisté i nadále odmítají opustit pražskou Kliniku. Navzdory rozhodnutí soudu

26.10.2017 20:01

Zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Autonomního sociálního centra Klinika se nedomluvili na kompromisu ohledně domu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Z dnešního jednání odešly obě strany se stejnými postoji, s jakými na jednání přišly, napsala ČTK.

Aktivisté i nadále odmítají opustit pražskou Kliniku. Navzdory rozhodnutí soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nápis namířený proti centru Klinika u výstupu ze stanice metra Hradčanská

Zástupkyně Kliniky Tereza Virtová správě navrhla, aby centrum v budově fungovalo do začátku rekonstrukce. SŽDC takový návrh odmítla a vyzvala aktivisty k okamžitému vyklizení budovy. Virtová po schůzce novinářům řekla, že v budově nadále zůstanou i přes výzvu majitele domu.

Zástupci Kliniky argumentují tím, že bude trvat několik let, než začne rekonstrukce kvůli nutnosti změnit územní plán. Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová však uvedla, že podle vyjádření pražského magistrátu není změna územního plánu pro připravovaný projekt nutná. Rekonstrukce by mohla začít příští rok na jaře. Její přípravu podle Šubové komplikuje přítomnost squatterů v budově. Projektant s nimi musí vyjednávat, kdy může do budovy přijít, aby mohl získat informace například o rozměrech místností.

SŽDC blíže nespecifikovala, jak bude postupovat, pokud aktivisté neuposlechnou výzvu k vyklizení domu. „Budeme činit takové právní kroky, které povedou k naplnění rozsudku. Další konkrétní kroky, zda to bude formou spolupráce s policií či případně předání exekutorovi, nebudeme v tuto chvíli komentovat,“ sdělila Šubová.

Letos v lednu soud rozhodl, že aktivisté musejí budovu i pozemky SŽDC vyklidit a uvolnit

K neprodlenému vyklizení budovy aktivisty vyzval také místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu, aby nebylo nutné přistoupit k násilnému vyklizení. Po vyklizení budovy by měl podle místostarosty majitel okamžitě objekt znepřístupnit a zahájit rekonstrukci, aby se aktivisté nevrátili.

V minulosti Kliniku několikrát vyklidila policie. „Síle policie se moc nedá vzdorovat, takže tam nemáme moc prostoru,“ řekla Virtová s tím, že v případě zásahu nebudou klást odpor. Nevyloučila, že by v případě konečného odchodu z domu v Jeseniově ulici neobsadili jiný prázdný objekt. „My nemůžeme prozrazovat naše plány předem. Squatting je vždycky o nějakém momentu překvapení, tak se nechte překvapit,“ dodala.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a SŽDC vedou s Virtovou spory o nezákonné obohacení, protože to byla ona, kdo byl podepsán pod výpůjční smlouvou, kterou s aktivisty ÚZSVM na rok podepsalo a která skončila loni v březnu. Pokuty se podle Virtové k dnešnímu dni blíží částce jednoho milionu korun.

Letos v lednu soud rozhodl, že aktivisté musejí budovu i pozemky SŽDC vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací pražský městský soud.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. ÚZSVM, který měl dům ve správě, s obsazením domu aktivisty nesouhlasil. Po několikerém vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Aktivisté v budově přesto zůstali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …