Aktivita politicky mrtvého Sobotky. Premiér dal podnět k přezkoumání ceny másla a už sklízí nadávky

29.09.2017 11:25

Vysoké ceny másla znepokojily premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) natolik, že tento týden požádal dopisem ministra financí Ivana Pilného (ANO) a ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) o řešení. Píší to Lidové noviny. Za to se pak dočkal kritiky komentátora Martina Zvěřiny.

Aktivita politicky mrtvého Sobotky. Premiér dal podnět k přezkoumání ceny másla a už sklízí nadávky
Foto: David Hora
Popisek: Máslo, ilustrační foto

Na Sobotkův podnět zareagoval již ministr Pilný, jenž vyzval Finanční správu, aby zkontrolovala marže u producentů másla a obchodníků. Bývalý šéf Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka k tomu uvádí, že již v minulosti se prověřovaly třeba ceny uhlí či zubních výkonů. Novinkou však je, jak řekl Lidovým novinám, skutečnost, že Finanční správu úkoluje přímo ministr na žádost premiéra.

Případné narušení hospodářské soutěže by podle experta na soutěžní právo Martina Nedelky měl nejprve hodnotit antimonopolní úřad. Kritiku na premiéra snesl i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž podotkl, že cena másla je u nás stejná jako v Berlíně, takže je patrné, že premiér ekonomice nerozumí. Opozice pak celou kauzu považuje za předvolební tah. 

„Bohuslav Sobotka podlehl čistému populismu Před volbami politikům vypíná rozum,“ poznamenal kriticky i komentátor Martin Zvěřina. „Ano, rostoucí ceny másla vnímají voliči palčivě, nicméně není to jev specificky český, ale globální – ostatně zdůvodnění náhlého zdražení proběhlo veřejným prostorem, takže by to někdo mohl vysvětlit i předsedovi vlády,“ řekl Zvěřina.

Podle Zvěřiny rozhodně není důvod k mimořádnému zásahu vlády jako v situaci, kdy by se blížilo ohrožení zdraví či životů obyvatelstva, třeba po skokovém zvýšení ceny nějaké životně důležité komodity. „Jsme členy Unie, což snad pan Sobotka tuší, a tedy zásahy státu do cen jednotlivých potravin nejsou úplně možné,“ sdělil Zvěřina.

„Je před volbami, a tak si lze představit, jak pan Sobotka v doprovodu televizních kamer zasahuje proti ‚máslové mafii‘, policie zatýká šéfy velkých potravinových řetězců a spravedlivě rozhořčený lid lynčuje máslové keťasy, u kterých bylo objeveno ‚nadlimitní“ množství másla. Posmívat se téhle aktivitě politicky mrtvého Bohuslava Sobotky je možné donekonečna, nicméně podobné počiny mají i svou odvrácenou tvář,“ uzavřel Zvěřina se slovy, že diví-li se politici, že jim voliči nevěří, nechť zpytují hlavně své vlastní svědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…