Aktivní účast v politice je nejen právem, ale i povinností, hlásají studenti

01.09.2013 9:55

Mladé lidi je třeba vytrhnout z letargie a probudit v nich zájem o veřejné dění. Myslí si to alespoň tvůrci projektu Municipalita, který si klade za cíl vtáhnout studenty středních škol do problematiky komunální politiky. Celou akci zaštítili předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík nebo velvyslanectví USA v Praze.

Aktivní účast v politice je nejen právem, ale i povinností, hlásají studenti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Letošní ročník projektu Municipalita bude zaměřený na střední školy, protože prací s mladou generací lze oslovit poměrně široký okruh lidí (skrze sociální sítě jsou mnozí z nich přirozenými opinion-leadery), dále se jedná o skupinu aktivně ohroženou nezájmem o místní dění a politiku jako takovou. V neposlední řadě jsou studenti ve věku, kdy se dle vnějších podnětů formují budoucí postoje pro zbytek života a je důležité, aby si v tomto období začali uvědomovat důležitost místních samospráv a místních komunit.“ Říkají autoři projektu Václav a Erich Křížovi.

Najít shodu bývá velmi složité

Někdejší předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů k tomu poznamenává, že bude jen dobře, pokud mladí lidé zblízka uvidí, jak těžké je dospět k politicky prospěšnému řešení, které by bylo přijatelné pro většinu osob přítomných v politickém tělese.

Projekt bude rozdělen do dvou kol. V prvním z nich budou studenti odpovídat na předložené testové otázky a psát esej na dané téma. Na to budou mít čas do konce října. Druhého kola se účastní dva nejúspěšnější studenti z každého kraje. Na webu politického uskupení Starostové a nezávislí se mimo jiné dočteme, že druhé kolo proběhne Praze koncem listopadu a v jeho rámci se studenti stanou členy zastupitelstva fiktivní obce a budou hledat konsenzus v politickém jednání. Půjde o dvoudenní setkání, během kterého budou moci studenti diskutovat o řadě témat spojených s komunální politikou a samosprávou.

Vítěz projektu se může dočkat stáže v Parlamentu ČR nebo u jednoho z partnerů, kterými jsou Institut politologických studií FSV UK, Oživení, Nadační fond proti korupci, Centrum pro regionální rozvoj České republiky a Sdružení místních samospráv. Hlavním partnerem projektu jsou Mladí demokraté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…