Albrightová před studenty: Demokracie je ten nejtěžší government. Clintonová byla nejpřipravenější, opravdu to uměla. Tohle jsme nepředvídali

11.11.2016 14:24

Exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová je v Česku. A jen dva dny poté, co v prezidentských volbách zvítězil Donald Trump, se před studenty na Univerzitě Karlově rozhovořila o situaci ve Spojených státech. Moderátorem besedy byl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který celou návštěvu umožnil.

Albrightová před studenty: Demokracie je ten nejtěžší government. Clintonová byla nejpřipravenější, opravdu to uměla. Tohle jsme nepředvídali
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

„Nemám ještě odpověď na otázku, zda se svět změnil. Zkouším nepanikařit a hledat odpověď na otázku, proč se to stalo,“ uvedla Albrightová k výsledkům prezidentských voleb. „V Americe je skutečně ještě proces, který skončí až 20. ledna, kdy se budou předávat ‚korunovační klenoty‘. Je to opravdu moc zajímavé. Na to se budeme dívat. Myslím, že svět se neskončil, ale věci se budou vyvíjet trochu jinak. To, co se děje teď, jsme nepředvídali. Mysleli jsme, že Brexit se u nás stát nemůže,“ sdělila. 

Podle svých slov je dobrou přítelkyní Hillary Clintonové. „Nerozumím tomu, proč se to stalo. Clintonová byla nejpřipravenější člověk na to, být prezidentem. Opravdu to uměla,“ uvedla Albrightová.

A proti čemu se vlastně lidé vzbouřili? „Nevíme vlastně, proč volili, jak volili. Lidé se báli. A když se lidi bojí, dělají něco jiného, než se očekává. A podle mě se báli toho, že Amerika není tak bohatá, jak byla, což není pravda. Oni nemají práci, a tak tvrdí, že za to mohou cizinci a Číňani,“ sdělila Albrightová. Podle jejího názoru ve výsledku hrál roli nejen rasový, ale i gender faktor. „Bílí mužští si myslí, že všechno ztratili a že nějací jiní to převzali,“ uvedla. Je také důležité se podívat na to, proč někteří nevolili.

Společenská smlouva je podle jejího názoru rozbitá. „Je plno lidí, kteří si myslí, že pro ně vláda nic nedělá, a z toho důvodu se zlobí,“ domnívá se Albrightová.

Následně se Albrightová vyjádřila k demokracii. „Je to nejlepší systém, jak mají lidé pracovat dohromady. To, co je problém, je, že je to lehké pro jakéhokoliv demagoga, slibovat nějaké věci. A lidi, kteří nic nemají, tomu pak věří. Demokracie je ta, která rozumí, že všichni máme něco v sobě a že chceme žít společně. Demokracie je nejtěžší systém governmentu,“ zmínila. 

Informace podle Albrightové představují moc. A zmínila, jak se média v těchto změnách chovají. „To, co je v médiích, není pravda. Každý si myslí, že to, co poslouchá, je pravda. Pravda je, že Rusové znají propagandu líp. Umějí to moc moc dobře. A my si musíme dávat pozor na to, co je pravda, a co není,“ zmínila. A Trump podle ní uměl pracovat s médii. 

Albrightová se vyjádřila i ke vztahům s Čínou. „Jsou to nejdůležitější vztahy pro 21. století. A také komplikované,“ zmínila. „Trump říkal hrozné věci proti Číně. Ale myslím si, že nakonec Trump bude chápat to, že si musí s Čínou rozumět. Uvidíme, co bude vůbec Trump celkově dělat, zda opravdu to, co říkal v kampani. Nemůžeme panikařit, momentálně, když nevíme, co se stane,“ zopakovala Albrightová s tím, že by věděla, co udělá Hillary Clintonová. Důležité však nyní je to, abychom všichni „mluvili dohromady“.

Řeč přišla i na zahraniční politiku. „Rusové se začali zajímat o Sýrii, abychom zapomněli na Ukrajinu,“ zmínila Albrightová. Chybou by podle ní bylo, kdyby byly zrušeny sankce EU vůči Rusku. NATO je pak podle jejího názoru nejdůležitější na světě a EU se potřebuje spravit.

Když přišly otázky z publika, nechyběla ani otázka režisérky Heleny Třeštíkové, jež se besedy rovněž zúčastnila. „Já jsem optimistka, která má plno starostí. Optimismus nefunguje, pokud člověk nepracuje,“ odpověděla Albrightová na otázku, kde brát optismismus. Zároveň se vyjádřila k volebnímu systému v Americe, kdy i přesto, že Clintonová má více hlasů než Trump, prohrála. Volí se totiž prostřednictvím volitelů. „Je to problém,“ řekla Albrightová. Nečeká však, že by volitelé volili jinak, i přestože jsou k tomu vyzýváni. Protesty proti Trumpovi jsou podle ní překvapením.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…