Ale, ale, kdo to hájí Feriho? Kalousek s ním nechce mít nic. Ještě varuje

22.02.2023 17:32 | Komentář

Člen dozorčí rady ČEZ, člen TOP 09, údajný poradce šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové a zároveň obhájce exposlance Dominika Feriho v kauze znásilnění. Povedlo se TOP 09 dostatečně odstřihnout od skandálu své někdejší hvězdy? V čem větří průšvih otec zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek? Podívali jsme se na to blíže.

Ale, ale, kdo to hájí Feriho? Kalousek s ním nechce mít nic. Ještě varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud začal projednávat případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri, který několik let patřil mezi hlavní tváře strany s obrovským vlivem na sociálních sítích, se již několikátý týden hájí před soudem. Na lavici obžalovaných stanul na základě trestního stíhání ve věci sexuálního násilí vůči několika ženám či dívkám.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Feriho před soudem obhajuje dvojice advokátů, Zuzana Smítková a Václav Kučera. Ve věci druhého ze jmenovaných přinesl v úterý několik zjištění portál A2larm a tým investigativních novinářů Apolena Rychlíková s Jakubem Zelenkou, kteří v roce 2021 celou kauzu mediálně odstartovali. Novináři narážejí na možný střet zájmů advokáta Kučery, který je členem TOP 09 a byl za tuto stranu úspěšně loni na podzim nominován do dozorčí rady ČEZ. Dříve působil například v dozorčí radě Pražské plynárenské či pražské společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Václav Kučera je prý v TOP 09 důležité jméno a kromě pražského magistrátu v minulém volebním období má mít i těsné vazby na předsedkyni strany a Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Podle obou novinářů se dokonce advokát představoval jako její poradce, což Pekarová odmítá. Že jako její poradce působil navzdory tomu, v článku tvrdí Jiří Pospíšil a Hana Kordová Marvanová. 

„Je to důležitý kontakt pro TOP 09. Ví se, že pokud se s něčím chcete na stranu obrátit, máte kontaktovat jeho,“ měl serveru A2larm sdělit důvěryhodný zdroj z pražské politiky. Kromě toho Kučera patří i mezi sponzory TOP 09. Tolik již publikovaná zjištění.

V souvislosti s Kučerovými vazbami na bývalé vedení pražského magistrátu je zajímavá skutečnost, že v době jeho působení v dozorčích radách Pražské plynárenské i pražských Technologií získal od pražského magistrátu smlouvu na právní služby v hodnotě 2 420 000 Kč. Portál Hlídač státu v této souvislosti upozorňuje na střední riziko, neboť jde o smlouvu s cenou těsně pod limitem pro veřejné zakázky, a bylo tedy možné smlouvu realizovat bez výběrového řízení.

Kontrakt byl 24. 4. 2019, tedy zhruba měsíc poté, co už právník Kučera působil v městských Technologiích, a skoro dva měsíce od chvíle, kdy nastoupil do Pražské plynárenské. Smlouvu za pražský magistrát podepsala Zdena Javornická, která byla tehdy pověřena řízením Magistrátu hlavního města Prahy. 

V rámci samotné TOP 09 je Václav Kučera dobře známý. Straničtí lídři otevřeně přiznávají, že díky jeho právnické erudici straně pomáhá. Ne všichni to ale vidí pozitivně a patří mezi ně i bývalý předseda a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Advokát Václav Kučera může být časovanou rozbuškou v TOP 09. Dovolím si to pohodlí a dopředu se distancuji od všech aktivit tohoto pána. Já s ním opravdu nemám nic společného,“ napsal Miroslav Kalousek na svém twitterovém účtu, kde zároveň sdílel příspěvek autorky v úvodu citovaného článku Apoleny Rychlíkové. 

Redakce Miroslava Kalouska oslovila s žádostí o bližší informace k tomu, proč může být advokát Kučera pro TOP 09 rozbuškou. Bývalý politik nám sdělil, že nad rámec svého veřejně publikovaného příspěvku nebude více věc komentovat.

Veřejným tajemstvím ale je, že politický matador a otec zakladatel TOP 09 Kalousek nebyl nikdy příliš nadšený ani z Dominika Feriho a stejně tak ze zvolení Markéty Pekarové Adamové předsedkyní strany. To nám potvrdil i jeden z členů strany. 

„Mirek Kalousek to znechucení vůči lidem jako Pekarová a Feri projevoval od začátku. Hlavně tedy vůči tomu, co reprezentují a prosazují. Nelze se teď divit, že Feriho odmítá jakýmkoli způsobem hájit, a vůbec bych se nedivil, kdyby o panu Kučerovi měl nějaké bližší informace, které ho vedly k tomu vámi citovanému vyjádření. V době, kdy stranu začala ovládat tahle klika a z konzervativní tradicionalistické politické partaje se začalo rodit hnízdo liberálních progresivistů, své znechucení projevovalo hodně lidí, a někteří to dokonce vzdali a postupně odešli. Ti, kteří zůstávají, dnes hodně nelibě nesou, jak topka vlastně Feriho nikdy pořádně neodstřihla,“ řekl nám zdroj dobře obeznámený s děním v TOP 09.

Nakolik může tento spor zevnitř strany vrhnout negativní světlo na TOP 09 mezi veřejností, těžko říct. Podle politologa Lukáše Jelínka je třeba respektovat, že si Dominik Feri zvolil obhájce podle svého uvážení. Zdůrazňuje, že v této věci už nejde o žádnou politiku, ale o trestněprávní záležitost. „Oddělil bych justiční linku od politické, protože každý obžalovaný má právo zastoupení advokátem podle svého vlastního výběru a je logické, že si každý vybere toho, ke komu má největší důvěru. Pokud si pan Feri vybral někoho, s kým už dříve spolupracoval nebo s kým spolupracovala TOP 09, neviděl bych na tom nic zlého,“ míní politolog.

„Na druhou stranu toto spojení leckoho napadnout může a jistě to může mít nějaký vliv, to nelze popřít. Nemyslím si však, že by to stálo za významnější spor, protože v tuto chvíli nejde o politiku, ale o soudní proces. Advokáti zastupují různé typy klientů, zastupují násilníky, vrahy, teroristy apod. Všichni ti mají právo na obhajobu. Zdá se mi přirozené, že si pan Feri vybral toho, komu věří,“ dodává Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…