Ale pozor, pozor! Se Zemanovou lží to bylo jinak. Omluví se ČT24 a další?

03.04.2019 21:29

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil hlavní program své třídenní návštěvy Rakouska a na českém velvyslanectví pronesl slova, kterými na sebe spustil pořádnou kanonádu od části české opozice a některých médií, třeba kanálu ČT24, který o celé věci bleskově informoval na Twitteru. Zeman totiž vyčinil bývalému primátorovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že vídeňská radnice nefinancuje českojazyčnou školu, což sama škola odmítá. Tak kde je problém? Tyto informace prezidentovi podala česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která hovoří o nedorozumění. A hradní mluvčí už vyhlíží omluvy.

Ale pozor, pozor! Se Zemanovou lží to bylo jinak. Omluví se ČT24 a další?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich čtyřiadvacet let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to vám tleskat nebudu,“ uvedl Zeman v projevu.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

A pokračoval: „Já bych vám, pane exprimátore, chtěl říci, že by bylo velmi dobré, kdybyste alespoň svému nástupci v čele vídeňské radnice doporučil, aby financoval tuto Komenského školu jako výraz přátelství a spolupráce mezi našimi národy tak, jako ji financuje kromě jiného například Jihomoravský kraj, jehož hejtman zítra přijede na naše setkání.“ Více jsme psali ZDE.

Nicméně nad Zemanovou kritikou exprimátora vyvstaly brzy pochybnosti. Rakouský list Der Standard zanedlouho napsal, že Zemanovo tvrzení, že Vídeň za primátora Häupla nedala české škole ani šilink, není pravdivé; škola listu sdělila, že peníze dostávala.

Na zprávu o lživém tvrzení Zemana ostře reagovala nejen část české opozice, ale slova kritiky si vysloužil i na sociálních sítích, kde jimi nešetřili ani občané. Podle některých takové jednání vrhá špatné světlo na českou hlavu státu.

V ten samý den večer se ale celá situace rozuzluje trochu jiným směrem. Pozdvižení, které vyvolal Zeman vyjádřením při pondělním setkání s krajany na českém velvyslanectví ve Vídni, označuje česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková za nedorozumění a vytržení z kontextu.

Velvyslankyně po pranýřování hlavy státu za lživé informace poté vysvětlila, že prezidentovi před setkáním stručně sdělila, že škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím však na mysli systémové a pravidelné příspěvky.

„Nám jde o to, aby i spolková země Vídeň poskytovala systematicky příspěvky. Já jsem říkala, že Vídeň nedává nic. Během následné diskuse pan prezident řekl, že jsem mu to řekla já. Pan ředitel (školského spolku Karl Hanzl) to upřesnil, že jednou za posledních 30 let, v roce 2009, dostala tato škola od spolkové země Vídeň příspěvek ve výši jednoho milionu eur na opravu a rekonstrukci budovy, která slouží jako gymnázium,“ upřesnila Červenková.

„Je pravda, že jsem řekla, že škola peníze nedostává, ale myslela jsem nedostává systémově,“ vysvětlila diplomatka údajné nedorozumění.

Školský spolek Komenský provozuje školku, obecnou školu a reálné gymnázium. Od Vídně škola pravidelné dotace nedostávala a ani v současnosti nedostává. Pouze školku rakouské hlavní město finančně podporuje na základě nové místní úpravy v posledních přibližně pěti letech.

Také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na sociální síti zdůraznil, že informaci o financování školy poskytla prezidentovi česká velvyslankyně. V souvislosti s tím připojil zvídavou otázku, zda se panu prezidentovi česká média a „nabubřelí opoziční politici“ omluví.

„Označila bych to za nedorozumění a vytržení z kontextu. Nikdo jsme netušili, že to naroste do takových rozměrů, protože není úkolem pana prezidenta řešit, jestli škola dostane, nebo nedostane příspěvek,“ řekla Červenková. „Pan prezident to myslel dobře, když apeloval na bývalého starostu, že by bylo dobré tuto školu, která má pro nás velký význam, podporovat,“ uzavřela velvyslankyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…