Ale přeci nemůžeme miliony lidí poslat zpátky, smáli se Donaldu Trumpovi. Ten se šklebil, a dokonce ho vypískali

11.11.2015 8:32

V Milwaukee se v noci z úterý na středu konala další televizní debata republikánských kandidátů na prezidenta Spojených států. Podle britské BBC se příliš nedařilo Donaldu Trumpovi, jehož plán deportovat miliony ilegálních přistěhovalců byl podroben tvrdé kritice jeho stranických kolegů.

Ale přeci nemůžeme miliony lidí poslat zpátky, smáli se Donaldu Trumpovi. Ten se šklebil, a dokonce ho vypískali
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Multimiliardář Donald Trump od začátku prezidentské kampaně zastává tvrdě protipřistěhovalecké postoje, což mu přináší značnou podporu mezi voliči. Včera v Milwaukee však se svými názory na přistěhovaleckou politiku příliš nepochodil. Dva další kandidáti republikánů John Kasich a Jeb Bush shodně označili Trumpovy návrhy za „nepraktické a dělící“. Když se Trump, který stále zastává v průzkumech veřejného mínění vedoucí pozici, snažil na výtky reagovat, byl dle reportéra BBC doslova vypískán. Trump dále hovořil o nutnosti vystavět na hranicích s Mexikem zeď. „Ale no tak, všichni přece víme, že nemůžeme vzít 11 milionů lidí a vrátit je zpět. Je to hloupý návrh,“ řekl doslova Kasich.

Bush zase uvedl, že Trumpovy postoje pouze nahrávají demokratům a jejich vedoucí kandidátce Hillary Clintonové. Trump si však trval na svém a poukazoval na úspěchy, které Izraeli přinesl plot zbudovaný na území hraničícím s Palestinou. Dalším horkým tématem byla na před několika málo hodinami skončené debatě zahraniční politika. Osm republikánských kandidátů podle reportéra BBC Nicka Bryanta bylo rozděleno v názoru, jestli by měly být Spojené státy na Blízkém východě více aktivní, a to zejména ve vojenské oblasti. Rand Paul i nadále zastával názor, že by Spojené státy měly v zahraničí zasahovat co možná nejméně, za což byl nazván Marcem Rubiem „angažovaným izolacionistou“.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush a faktický mentor Rubia v této souvislosti připustil, že Spojené státy nemohou být nadále „světovým policistou“, ale lepším světovým vůdcem by prý být jistě mohly. Trump podle Bryanta nezažil zrovna svoji nejlepší debatu. Nejvíce prý „trpěl“, když hovořila jediná žena mezi republikánskými kandidáty, bývalá šéfka Hewlett-Packard Carla Fiorinová. Jasně viditelné emoce nesouhlasu dokonce BBC vyjádřila pomocí pásma tři fotografií, na kterých se Trump ironicky „pošklebuje“. Když se ovšem v rámci svého protiútoku zeptal Fiorinové, proč musí pokaždé přerušovat projevy dalších kandidátů, byl Trump obecenstvem opět vypískán.

Zatímco Trumpovi se oproti očekáváním příliš nedařilo, Jeb Bush dle Bryanta ukázal ve srovnání s předchozími televizními debatami přece jenom více snahy. V posledních průzkumech veřejného mínění Bushe totiž vystřídal Marco Rubio, který si vedl velmi dobře i v Milwaukee. Nejlepší dvě hodiny své dosavadní prezidentské kampaně prožil outsider mezi ostatními kandidáty Rand Paul, který kromě izolacionismu zastává také jako jeden z mála republikánských kandidátů vstřícné postoje vůči Rusku a Íránu. Prozatím největší konkurent Trumpa, bývalý neurochirurg tmavé pleti Ben Carson, čelil ofenzivě, ale dokázal se s ní dle Bryanta zdatně vypořádat.

Podle posledního průzkumu soupeří o vedoucí pozici Trump a Carson, kteří mají podporu 23–26 procent voličů. Podle některých průzkumů již Carson Trumpa dokonce přeskočil. S velkou ztrátou za nimi zaostávají na společném třetím místě Ted Cruz a Marco Rubio s 11 %. Ostatní kandidáti nedosahují ani na pět procent. Multimiliardář Donald Trump v posledních týdnech ztrácí svoji dlouhotrvající podporu, když měl v jednu chvíli na v pořadí druhého kandidáta náskok až patnáct a více procent. Viditelně ztrácí podle pět dní starého průzkumu také Jeb Bush, který klesl na úroveň Kasiche, Paula a Huckabeeho. Naději si tedy zatím kromě Trumpa a Carsona udržují Cruz a Rubio. První a z historického hlediska klíčové volby se budou konat ve státě Iowa v únoru. Vítězové demokratických a republikánských primárek se potom proti sobě postaví v celonárodních volbách v listopadu příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…