Ale vždyť je to jinak, i s tím Ruskem. Martin Hekrdla a Daniel Veselý předkládají temné souvislosti kolem Donalda Trumpa

10.11.2016 7:40 | Zprávy

Jedno z poučení z amerických voleb je poučení o funkční metodě moderního neofašismu, který se valí Amerikou i Evropou, celým Západem, píše na webu A2larm.cz komentátor Martin Hekrdla.

Ale vždyť je to jinak, i s tím Ruskem. Martin Hekrdla a Daniel Veselý předkládají temné souvislosti kolem Donalda Trumpa
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Tato metoda podle něj vyžaduje protiestablishmentovou rétoriku s cílem základní mechanismus systému zachránit. Není prý žádná náhoda, že se tohoto úkolu ujímají – nejenom v Americe – miliardáři.

Ve vítězném slavnostním projevu neměl pro tuto metodu Donald Trump velký prostor, jakkoliv znovu bezmála revolučně mluvil o „uvolnění potenciálu“ země ve prospěch „těžce pracujících lidí“. V průběhu celé kampaně se však prostřednictvím improvizovaných i promyšlených výpadů postavil do role oběti globálních bankéřů, korporátních médií a politického establishmentu chránících své zájmy – před multimiliardářem Trumpem.

Převzal levicová témata z filmů Michaela Moora a z „politické revoluce“ mobilizačních primárek Bernieho Sanderse, když líčil bankrot Detroitu, deindustrializovaný Flint v Michiganu a vylidněná města v Pensylvánii, Ohiu, Severní Karolíně a v celé zemi. Zvedl na řečnický pult nedůvěru Američanů k oběma velkým stranám. Když se ho zřekl spíkr sněmovny, republikán Paul Ryan, republikán Donald Trump k tomu hřímal: „Je tak příjemné, že pouta spadla a já se nyní mohu bít za Ameriku takovou, jakou chci.“

Jak dále Hekrdla píše, tohle funguje. A lehce lze k této „politické revoluci“ zprava připojit xenofobní, rasistický, autoritářský, nacionalistický a – navzdory všem trumpovským řečem o rovnoprávných vztazích USA s ostatními národy světa – militaristický obsah.

Podle Hekrdly není náhoda, že za Trumpem stojí dvě stovky generálů a bezpočet veteránů amerických válek.

Komentátor také upozorňuje na to, že Trump se nikdy nevyjádřil k napětí v Jihočínském moři, které je promazaným strojem Obamova asijského pilíře zaměřeného proti Číně.

Zplodiny amerického kapitalismu vyhání také Trump za hranice USA, aby mohl bojovat s vnějším nepřítelem. Ne američtí miliardáři, ale – řekl nový prezident Spojených států – „globální mocenské struktury jsou zodpovědné za ekonomická rozhodnutí, která olupují naši dělnickou třídu“.

Podle Hekrdly je otázkou krátkého času, kdy bude k této globální struktuře v Trumpově Washingtonu připlácnuto i Rusko Vladimira Putina, výsledky voleb zatím rozjařeného. „Nejen elity americké, nejen američtí autoritáři a americký lid ztrácejí soudnost. Dokonce i ten Putin…,“ podotýká komentátor.

Závěrem píše, že jen hloupé elity by se odmítly trumpizovat, kdyby se najisto prokázalo, že systém jen takto získá prodloužený čas.

„Multimiliardář realit a kasin Donald Trump zvítězil nejprve s puncem osamělého vlka a vlastně právě proto. Kůlem v plotě však určitě nezůstane. Všechny ostatní atributy vládce – reálná moc nad lidmi, obrovské zdroje, nejvlivnější média, hluboké think-tanky a zkušení masážisté veřejného mínění – budou mu přidány,“ uzavírá své zamyšlení Martin Herkdla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…