Ale vždyť je to jinak, i s tím Ruskem. Martin Hekrdla a Daniel Veselý předkládají temné souvislosti kolem Donalda Trumpa

10.11.2016 7:40

Jedno z poučení z amerických voleb je poučení o funkční metodě moderního neofašismu, který se valí Amerikou i Evropou, celým Západem, píše na webu A2larm.cz komentátor Martin Hekrdla.

Ale vždyť je to jinak, i s tím Ruskem. Martin Hekrdla a Daniel Veselý předkládají temné souvislosti kolem Donalda Trumpa
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Tato metoda podle něj vyžaduje protiestablishmentovou rétoriku s cílem základní mechanismus systému zachránit. Není prý žádná náhoda, že se tohoto úkolu ujímají – nejenom v Americe – miliardáři.

Ve vítězném slavnostním projevu neměl pro tuto metodu Donald Trump velký prostor, jakkoliv znovu bezmála revolučně mluvil o „uvolnění potenciálu“ země ve prospěch „těžce pracujících lidí“. V průběhu celé kampaně se však prostřednictvím improvizovaných i promyšlených výpadů postavil do role oběti globálních bankéřů, korporátních médií a politického establishmentu chránících své zájmy – před multimiliardářem Trumpem.

Převzal levicová témata z filmů Michaela Moora a z „politické revoluce“ mobilizačních primárek Bernieho Sanderse, když líčil bankrot Detroitu, deindustrializovaný Flint v Michiganu a vylidněná města v Pensylvánii, Ohiu, Severní Karolíně a v celé zemi. Zvedl na řečnický pult nedůvěru Američanů k oběma velkým stranám. Když se ho zřekl spíkr sněmovny, republikán Paul Ryan, republikán Donald Trump k tomu hřímal: „Je tak příjemné, že pouta spadla a já se nyní mohu bít za Ameriku takovou, jakou chci.“

Jak dále Hekrdla píše, tohle funguje. A lehce lze k této „politické revoluci“ zprava připojit xenofobní, rasistický, autoritářský, nacionalistický a – navzdory všem trumpovským řečem o rovnoprávných vztazích USA s ostatními národy světa – militaristický obsah.

Podle Hekrdly není náhoda, že za Trumpem stojí dvě stovky generálů a bezpočet veteránů amerických válek.

Komentátor také upozorňuje na to, že Trump se nikdy nevyjádřil k napětí v Jihočínském moři, které je promazaným strojem Obamova asijského pilíře zaměřeného proti Číně.

Zplodiny amerického kapitalismu vyhání také Trump za hranice USA, aby mohl bojovat s vnějším nepřítelem. Ne američtí miliardáři, ale – řekl nový prezident Spojených států – „globální mocenské struktury jsou zodpovědné za ekonomická rozhodnutí, která olupují naši dělnickou třídu“.

Podle Hekrdly je otázkou krátkého času, kdy bude k této globální struktuře v Trumpově Washingtonu připlácnuto i Rusko Vladimira Putina, výsledky voleb zatím rozjařeného. „Nejen elity americké, nejen američtí autoritáři a americký lid ztrácejí soudnost. Dokonce i ten Putin…,“ podotýká komentátor.

Závěrem píše, že jen hloupé elity by se odmítly trumpizovat, kdyby se najisto prokázalo, že systém jen takto získá prodloužený čas.

„Multimiliardář realit a kasin Donald Trump zvítězil nejprve s puncem osamělého vlka a vlastně právě proto. Kůlem v plotě však určitě nezůstane. Všechny ostatní atributy vládce – reálná moc nad lidmi, obrovské zdroje, nejvlivnější média, hluboké think-tanky a zkušení masážisté veřejného mínění – budou mu přidány,“ uzavírá své zamyšlení Martin Herkdla.

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

Celý text je ZDE

Novému americkému prezidentovi se věnuje v komentáři také Daniel Veselý na serveru Britské listy. Poukazuje na to, že třebaže se miliardář Donald Trump stylizoval do role mluvčího americké pracující třídy a řada republikánů se proto od něj odvrátila, jeho tým zahájil jednání s korporátními lobbisty a republikánskými politickými vyjednavači. „Bylo by dětsky naivní se domnívat, že Trumpova administrativa bude spravována americkým lidem, to se jen spousta magnátových voličů prostě nechala nachytat na jeho laciný populismus,“ píše Veselý.

Trumpův tým se přirozeně bez mocných lobbistů neobejde a vyjednává kupříkladu s poradcem pro energetiku Michaelem Catanzarem, který pracuje pro Koch Industries (tato společnost je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v USA a finančně podporuje uskupení popírající globální oteplování) a Walt Disney Company, s členem Senátu Ericem Uelandem, který dříve pracoval jako lobbista pro banku Goldman Sachs (připomeňme, že Trumpova sokyně Hillary Clintonová za své projevy pro bankéře z Goldman Sachs získala téměř 22 miliónů dolarů), dále pak probíhají jednání s advokátem Williamem Palatucim, jehož právnická firma lobbuje za telekomunikační gigant Verizon a zdravotní pojišťovnu Aetna.

Mezi dalšími uchazeči o pracovní příležitosti v Trumpově kabinetu jsou Ed Ingle a Steve Hart, lobbisté, kteří podle interních dokumentů pracovali na propagaci Trumpem nenáviděné dohody o Transpacifickém partnerství (TTP), dále pak představitelé lobbistických skupin prosazující zájmy Wall Streetu či zástupci lobbistické firmy reprezentující vlády Saúdské Arábie a Jižní Koreje.

Jak dále Veselý píše, nově zvolený prezident Trump hodlá své skalní příznivce odměnit lukrativními posty ve své vládě. Opět se samozřejmě nejedná o nikoho z lidu, nýbrž o titány průmyslu, jestřáby a konzervativní politiky. K vážným zájemcům o funkci ministra vnitra patří zakladatel ropné společnosti Lucas Oil Forrest Lucas, ministerstvo financí by mohl řídit veterán z banky Goldman Sachs Steven Mnuchin, šéfem americké diplomacie by se mohl stát přední Trumpův stoupenec a republikánský sekyrář Newt Gingrich, ale při obsazení této klíčové pozice se uvažuje také o neokonzervativci a bývalém americkém velvyslanci při OSN Johnu Boltonovi. Pentagon by v případě, že získá souhlas Kongresu, mohl řídit bývalý ředitel Obranné zpravodajské agentury (DIA) generál Mike Flynn, hovoří se také o stoupenci administrativy George W. Bushe a jednom z nejkonzervativnějších senátorů Jeffu Sessionspvi či o kongresmanovi a veteránovi z irácké války Duncanu Hunterovi.

Pokud se zahraniční a čeští stoupenci Donalda Trumpa domnívají, že se nová americká vláda bude snažit o resuscitaci pošramocených vztahů s Ruskem, měli by si poslechnout viceprezidentskou debatu, v níž Pence de facto volal po úderech na ruské vojenské cíle v Sýrii a po vybudování systému protiraketové obrany v České republice a v Polsku, píše dále Veselý. Někteří pozorovatelé v Penceovi podle něj vidí šedou eminenci, díky níž bude nezkušený prezident Trump realizovat agendu Cheneyho neokonzervativců.

„I když bude nově zvolený americký prezident Donald Trump slavnostně uveden do úřadu až 20. ledna, již nyní je zjevné, že v jeho vládě zasednou korporátní lobbisté, neokonzervativci i politické zombie. Onen Trumpův příslib vlády v rukou amerického lidu byl samozřejmě pouhou marketingovou iluzí, jak získat vrcholnou politickou pozici v nejmocnější zemi světa,“ uzavírá Daniel Veselý svůj komentář na webu Britské listy.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…