Američané, jděte domů. Irácký parlament schválil jednoznačnou rezoluci

05.01.2020 18:13

Iráčtí poslanci jednali o tom, zda vykážou americké jednotky ze země. V parlamentní debatě zaznělo, že Iráčané mají už dost svých ozbrojených sil, s jejichž pomocí mohou chránit svou zemi. Výsledkem nedělního jednání je poměrně kategorická rezoluce.

Američané, jděte domů. Irácký parlament schválil jednoznačnou rezoluci
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Irácký parlament v neděli odpoledne jednal o vykázání amerických jednotek ze země. Nejprve muselo být jednání odloženo, protože z 329 poslanců se jich na první pokus nesešlo ani 30, takže nebyli usnášeníschopní. Na druhý pokus už zákonodárců bylo pravděpodobně dost a jednání bylo zahájeno.

Ammar al-Shibli, šíitský zákonodárce a člen parlamentního právního výboru, na jednání prohlásil, že Islámský stát již byl poražen a není důvod, aby američtí vojáci zůstávali v zemi.

Po porážce Daeše (Islámského státu) už přítomnost amerických sil není třeba. Máme vlastní ozbrojené síly, které jsou schopné chránit zemi,“ poznamenal poslanec. Jeho slova uveřejnil server deníku Jerusalem Post.

„Irácký parlament schválil vyhoštění US vojsk z Iráku,“ napsal jako první česky analytik Štěpán Kotrba.

Štěpán Kotrba oznamuje

Vlnu odporu proti americkým vojákům vyvolalo zabití íránského velitele jednotek Quds Kásima Sulejmáního americkou raketou na půdě Iráku. Politici kritizují Američany, že narušili jejich svrchovanost.

Prezident Spojených států Donald Trump přesto považuje zabití Sulejmáního za správný krok s odůvodněním, že velitel íránských jednotek měl na rukou krev mnoha Američanů.

Agentura Reuters po 17. hodině potvrdila, že irácký parlament skutečně zavázal centrální vládu v Bagdádu, aby se postarala o odchod amerických jednotek, ale i dalších zahraničních vojáků ze země a zajistila, že irácké ozbrojené síly budou jedinou vojenskou silou, která bude kontrolovat iráckou zemi, irácké vody i irácké nebe.

Irácká vláda musí usilovat o ukončení přítomnosti jakýchkoli zahraničních jednotek na irácké půdě a zakázat jim z jakéhokoli důvodu používat její půdu, vzdušný prostor nebo vodu,“ stojí v prohlášení parlamentu.

Jeden ze sunnitských poslanců řekl agentuře Reuters, že existují obavy, že pokud by Američané a další zahraniční vojáci v zemi zůstali, mohlo by to vést v Iráku k povstání, které by vytvořilo další prostor pro posilování moci Íránu v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…