Americká média: Hájek a Čarnogurský jsou užiteční idioti Moskvy

13.03.2015 16:15

Ekonom z Cato Institutu Daniel Roháč se ve svém textu publikovaném na serveru ForeignPolicy.com věnuje údajným "užitečným idiotům" působícím na českém a slovenském internetu, kteří pomáhají šířit ruskou propagandu. Jmenovitě zmiňuje server Aeronet, bývalého poradce prezidenta Klause Petra Hájka s jeho Protiproudem a na Slovensku Jána Čarnogurského.

Americká média: Hájek a Čarnogurský jsou užiteční idioti Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

V úvodu Roháč poukazuje na server Aeronet, kde od loňského léta povětšinou anonymní autoři v rámci prokremelské propagandy pravidelně obviňují novou ukrajinskou vládu z fašismu a upozorňují na to, že na straně Kyjeva bojují žoldáci z Velké Británie i Spojených států. "To vše samozřejmě bez důkazů. Je obtížné vypátrat, jestli existuje nějaké spojení mezi Aeronetem a Kremlem. Redaktor českého týdeníku Respekt se o to pokoušel, ale neuspěl. V každém případě je podivné, že doménu serveru vlastní holandská firma, kterou na místě její adresy Kundra nenašel. To samé se týká IP adresy webových stránek registrovaných v Bratislavě,“ podivuje se Roháč.

Největšího úspěchu dle Roháčova mínění dosáhl Aeronet v listopadu loňského roku, když přišel se smyšlenou teorií spojenou s protesty proti prezidentu Miloši Zemanovi. "Server tehdy uváděl, že za populárními červenými kartami stojí americké velvyslanectví v Praze, které tak hodlá v České republice vyvolat protesty podobné těm majdanským v Kyjevě. Zprávu poté přebíraly i renomované servery a česká vláda musela odpovídat na dotazy ministerstev zahraničí z mnoha evropských států, jestli to je skutečně pravda,“ píše Roháč.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jako druhého "užitečného idiota“ Kremlu zmiňuje Roháč šéfredaktora serveru Protiproud Petra Hájka a připomíná, že byl dlouholetým poradcem bývalého prezidenta Václava Klause. "Web Protiproudu je plný konspiračních teorií o Bilderbergu a Novém světovém řádu. Dokonce tam psali, že virus Ebola je produktem globálního farmaceutického průmyslu. Samotný Hájek je vedle svých výpadů proti homosexuálům známý svými konstantně proruskými názory. Na otázky novinářů směřující k jeho vazbám na Rusko reaguje Hájek obvykle tak, že jde o hon na čarodějnice, a popírá, že by z Ruska přijal byť jen jedinou korunu,“ uvádí Roháč.

Na Slovensku patří dle Roháčova zjištění k největším prominentům mezi užitečnými idioty Ruska bývalý katolický disident a po pádu komunismu slovenský premiér Ján Čarnogurský. "Je rovněž součástí prestižního ruského think tanku Valdajský klub, s jehož členy se pravidelná setkává ruský prezident Vladimir Putin. Čarnogurského Slovensko-ruská společnost nedávno publikovala seznam s údajně největšími rusofoby na Slovensku,“ popisuje Roháč. Rychlost, s jakou ruská propaganda úspěšně zapustila kořeny v České republice a na Slovensku, dle Roháče ukazuje, jakému mocnému a nebezpečnému nepříteli musí tamější občanské společnosti čelit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…