Americké stíhačky i české letouny. Nebe nad Ostravou nabídne parádní podívanou

15.09.2023 8:36 | Tisková zpráva

Ostrava se tento víkend promění v jedno velké cvičné bojiště. Již tradičně bude totiž hostit Dny NATO, na kterých se i letos očekává rekordní účast. Jde totiž o největší bezpečnostní přehlídku, na které se veřejnosti prezentují vojenské prostředky, kterými disponuje nejen Česká republika, ale také spojenci z NATO. A návštěvníci se mají skutečně na co těšit. Tanky, obrněná vozidla, letadla, vrtulníky, drony, ale také radarové systémy nebo poutavé ukázky bojových operací. To jen krátký výčet největších lákadel.

Americké stíhačky i české letouny. Nebe nad Ostravou nabídne parádní podívanou
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Rušno bude nejen na zemi, ale také ve vzduchu. Dny NATO jsou totiž zároveň Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Na své si tak přijdou také všichni fandové létání. Představí se nejen stíhačky F-35, ale také české letouny. Velkou podívanou pak slibuje například unikátní průlet českého cvičného letounu Aero L-39 NG v upravené akrobatické ukázce se svým legendárním předchůdcem L-39C Albatros. 
 

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
„Věříme, že díky kvalitě platformy L-39NG, atraktivním pořizovacím i provozním nákladům se z L-39 NG může stát stejně ikonický letoun, jako z jeho předchůdce L-39 Albatros. Mimo stávající zakázky vedeme jednání s potenciálními zájemci z různých částí světa,“ prozrazuje Viktor Sotona, prezident a CEO společnosti Aero, která se letos na Dnech NATO představí s jiným letounem, než který byl na této akci předveden v loňském roce. „Půjde východní konfiguraci cvičného podzvukového letounu L-39 NG určenou například pro zákazníka z Vietnamu, který do konce letošního roku obdrží první kusy ze 12 objednaných letounů,“ dodala mluvčí společnosti Radka Černá. 
 
Podle jejích slov ukáže cvičný proudový letoun L-39 NG na letošních Dnech NATO v Ostravě lehce odlišnou akrobatickou sestavu oproti minulé zastávce na tuzemské akci. „Letečtí fanoušci uvidí výkruty, přemety, let na zádech se zatáčkou nebo zatáčky s maximálním úhlem náběhu. Letoun bude při dynamické ukázce dosahovat výšky až 1 000 metrů nad terénem a rychlosti během manévrů se dotknou hranice až 560 km/h. Návštěvníci si L-39NG zblízka prohlédnou také na statické ukázce během obou leteckých dnů,“ dodala Radka Černá s tím, že před samotnou sólovou ukázkou se L-39NG ukáže na nebi ve společném průletu se svým generačním předchůdcem L-39C Albatros, kterého provozuje pardubické Centrum leteckého výcviku patřící pod státní podnik LOM Praha. 
 
„Aero dodá státnímu podniku LOM PRAHA čtyři kusy L-39NG s opcí na další čtyři letouny. Slavnostní zahájení výroby L-39 NG určeného pro základní a pokročilý výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky se uskutečnilo v květnu 2023,“ připomněla Radka Černá. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…